För fem och ett halvt år sedan köpte Marie Jernberg Malungs bokhandel och såg därmed till att den kom tillbaka till hennes släkt som en gång startade den. De första åren har inneburit hårt arbete men Marie hoppas snart att det vänder.
Det är sommarmånader och i Malung nalkas den stora Dansbandsveckan. Under vecka 29 kommer massor med folk till byn för att delta i festen – något som återspeglar sig hos byns handlare. I Malungs bokhandel är förberedelserna för veckan i full gång. Även om ägaren Marie Jernberg med åren lärt sig att inte ta in en massa extra i sortimentet är det viktigt för bokhandeln att det ordinarie lagret är väl påfyllt under dansbandsveckan.
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!
– Vi står inte och faller med veckan och det är skönt, berättar Marie. Men vi ökar helt klart omsättningen. Samtidigt måste vi ta in fler personaltimmar då, så det gäller att hitta balansen mellan ökade utgifter och inkomsterna.
Bokhandeln har funnits i Maries släkt sedan starten 1926 med ett par års avbrott i 2000-talets början. Hennes morfar startade butiken 1926 som en filial till sin brors bokhandel i Vansbro. Efter morfaderns bortgång tog Maries morbror över driften under flera år men sålde den slutligen till en anställd och hennes man år 2000. För fem och ett halvt år sen köpte Marie tillbaka bokhandeln till släkten och har drivit den sedan dess.
– De förra ägarna var driftiga, säger Marie. De ordnade nya lokaler i centrum och utökade sortimentet. Idag har vi ungefär 50 % kontorsmaterial, 20 % böcker, 20 % leksaker och resten är fördelat på presenter och souvenirer. Det har hänt mycket i handeln här omkring de senaste åren. I Borlänge växer köpcentrat och i Mora öppnar stora butikskedjor. Det ger oss inte konkurrens om just böcker men om kunderna. Pengarna åker helt enkelt någon annanstans.
Våren i år beskriver Marie som den första riktiga dippen – dessförinnan har bokhandeln legat hyfsat stadigt på en omsättning runt 4 miljoner kronor om året. Att det sjunkit kraftigt just nu tror Marie handlar om både lokala och globala faktorer. Terror i världen, oro efter presidentvalet i USA och ett stort varsel i kommunen skapar ett vakuum där kunderna blir mindre benägna att handla. Dessutom ska de mäta sig med nätbokhandeln och ett växande intresse för begagnatmarknaden.
– Man får försöka i den mån det går att bli ett roligt ställe att handla på, säger Marie. Vi hade fem års jubileum i januari och det var väldigt lyckat. Men sedan kom rean och den startade redan den 22:a februari i år. Det blev ett för stort glapp till lönen. Kan man inte fånga kunderna direkt glömmer de bort en i bruset av reklam och information som följer över dem.
I butiken arbetar förutom Marie själv två halvtidsanställda tjejer. Bokhandeln tillhör Ugglan och i kedjan finner Marie stöd i livet som bokhandlare när branschen ger utmanande förutsättningar.
– Det är gött, säger hon. Vi träffas, stöter, blöter och brainstormar och ser till att hjälpa varandra.
Romaner och deckare går bäst i Malungs bokhandel. Men en stor del av sortimentet om ca 10 000 titlar är inte titlar från det allra senaste utan äldre böcker i fyndhyllorna. Det är mycket populärt hos kunderna att botanisera bland de billiga böckerna som blivit över.
Många kunder påpekar hur mysigt det är att kunna gå här och titta, säger Marie. Under rean går böcker om historia också bra, annars handlar det mycket om vad som släpps från år till år. Vi har många turister på sommaren som kommer in och köper kartor. Det utländska kunderna handlar inte så mycket böcker men svenskar köper gärna på sig pocket.
– Med bara sju mil till Sälen är Malung lite av en genomfartsort på vintern där skidturisterna susar förbi. Marie har en vision om att en dag kunna starta en filial uppe fjällen där semesterfirarna kan handla. Just nu tar hon saker och ting som det kommer, arbetar hårt med butiken och ser samtidigt noga till att ta hand om sig själv för att orka med.
– Det passar mig bra att driva eget även om jag arbetar mycket, säger Marie. Jag tycker om att bestämma själv. Nu är vi inne på sjätte hundåret, sen har vi betalt av vad det kostade att ta över bokhandeln och jag hoppas på lite utförsbacke. Om inte något förändras radikalt så att människor köper mer böcker tror jag att vi får rikta in oss på att anpassa sortimentet efter vad som går att sälja. Kanske får vi också befinna oss på nätet. Vi får helt enkelt jobba på och se vad som händer.
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!