Gyldendal säger upp all personal på imprintet Tiderne Skifter och stämmer den tidigare förlagschefen Claus Clausen för att flera miljoner i royalties inte betalats ut till författare på förlaget.
Det stormar rejält i Danmark, skriver Jyllands-Posten. Det hela började förra året då Gyldendal köpte förlaget Tiderne Skifter, ett förlag som sedan starten 1973 hade byggt upp en imponerande utgivningslista på 1500 titlar. Tiderne Skifter blev ett imprint.
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!
Men nu har Gyldendal granskat räkenskaperna från 2002 fram till 2016 då Claus Clausen efter 43 år sålde förlaget till Gyldendal. Enligt koncerndirektören Elisabeth Nøjgaard så har man hittat så många oegentligheter att Gyldendal nu väljer att stämma Clausen.
– Vi har gått igenom räkenskaperna minutiöst och vi har mer än tjugo pärmar med dokumentation stående över författarbetalningar som skulle ha gjorts, men som inte har genomförts. Vi stämmer honom för att vi inte lyckats nå en förlikning med honom och hans advokat om att gottgöra de pengar som olovligt undanhållits författarna under väldigt många år, säger Elisabeth Nøjgaard till Jyllands-Posten.
Clausen själv nekar till anklagelserna och säger att det inte skett några olagligheter och menar att det handlar om beklagliga fel som främst drabbat utländska författare och rör royalties för sekundära rättigheter för böcker och ljudböcker utgivna i Danmark. Bland de översatta författare som getts ut på Tiderne Skifter finns Timothy Garton Ash, Julian Barnes, Simone de Beauvoir, Alain de Botton, Pierre Bourdieu och Italo Calvino. De har även gett ut svenska författare som Klas Östergren, Karin Alvtegen, Jonas Gardell och Peter Englund.
När han sålde förlaget till Gyldendal i början av 2016 så förnekade han att det berodde på ekonomiska problem. När Gyldendal nu väljer att säga upp alla de tre anställda på Tiderne Skifter så hänvisar de till att förlaget går med förlust.
– När man har en omsättning som nu visar sig vara mindre eftersom en del pengar som ska tillfalla författarna inte kommit fram så ser ekonomin sämre ut än vi hade trott. Det är pengar som vi ska betala i efterhand. Det är ju flera miljoner kronor som vi betalar ut till författarna på Tiderne Skifter så det är ju summor som skulle slå undan benen på de flesta småförlag, säger Elisabeth Nøjgaard till Jyllands-Posten.
Författarna kommer att få sina royalties men nu väntar alltså en rättslig kamp mellan Gyldendal och Tiderne Skifters tidigare ägare.
De danska författare som tidigare gett ut sina titlar på Tiderne Skifter kommer troligen att erbjudas utgivning på Gyldendal istället och planerna för imprintet Tiderne Skifter är nu begränsade.
Gyldendal är Danmarks största och äldsta förlag. Grundades som bokhandel 1770 av Søren Gyldendal och har därefter växt till en koncern med flera dotterbolag. Enbart Gyldendal förlag har en utgivning på runt 400 titlar per år.
Gyldendal A/S är börsnoterat. Största ägare är Museumsfonden af 7.december 1966 som också står bakom konstanläggningen Louisana (som också arrangerar en årlig litterär festival). Gyldendalkoncernen omsätter 832,7 miljoner danska kronor (2016) och gjorde en vinst före skatt på 63,6 miljoner.
Bilden, foto: Fotolia.
Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.