Tolv nationella kulturinstitut – däribland Tysklands, Frankrikes och Spaniens – har gått samman i ett upprop och vill att Bokmässan avbokar Nya Tider. Mässans rykte i Europa står på spel, skriver SVT.
Det fortsätter att storma kring Bokmässan i Göteborg och hanteringen av högerextrema tidningen Nya Tider som bokat en monter. Boktugg har tidigare skrivit om hur bland annat Författarförbundet hanterar frågan och hur en alternativ scen utanför Bokmässan har växt fram.
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!
Ett antal författare och förlag har också valt att bojkotta mässan även om de största förlagen nöjt sig med att försöka påverka Bokmässan att ändra sitt beslut.
Men den bredsida som SVT nu skriver om är kanske den tyngsta hittills – i ett gemensamt mejl riktar tolv europeiska kulturinstitut och kulturattachéer hård kritik mot den högerextrema tidningens närvaro på mässan – och ber Bokmässan att avboka Nya Tider.
– Jag ville med mejlet ställa frågan var gränsen går mellan yttrandefrihet och att ge hat en fri plattform, säger Laurent Clavel, chef för franska institutet i Sverige, till SVT.
Kulturinstitutionerna ingår i European Union National Institutes for Culture (EUNIC), som bland annat gett ekonomiskt stöd som gjort att internationella författare kunnat medverka på mässan.
– När man får ett sånt här mejl måste man lyssna noga och ta det i beaktande, det har vi också gjort med EUNIC och kulturinstituten som ingår där, säger Maria Källsson, vd för Bokmässan i Göteborg, till SVT.
Hon håller dock fast vid Bokmässans tidigare strategi att bemöta extrema röster på mässan istället för att stänga dem ute.
DE STÅR BAKOM UPPROPET:
Laurent Clavel, chef för franska institutet i Sverige.
José Pedro Torrubia Asenjo, kulturattaché vid Spaniens ambassad.
Julio Martínes Mesanza, chef för spanska Cervantes-institutet i Sverige
Arpad Sölter, chef för Tyska Goethe-institutet i Sverige.
Anna Godlewska, chef för polska institutet i Sverige.
Benita Funke, kulturattaché vid Schweiz ambassad.
Dan Shafran, chef för rumänska kulturinstitutet i Sverige.
Natalya Pasichnyk, chef för ukrainska institutet i Sverige.
Telma Rodrigues, chef för portugisiska Instituto Camoes i Sverige.
Heleba Stiessová, ställföreträdande chef för tjeckiska centret i Stockholm.
Virginia Piombo, chef för Istituto Italiano di Cultura i Stockholm.
Frank Schipper, diplomatisk officer vid Nederländernas ambassad.
Fotnot: Flera EUNIC-länder som är aktiva i Sverige har valt att inte underteckna brevet, däribland danska, österrikiska, estniska, finska, ungerska, litauiska, slovenska, och engelska kulturinstitutionen. Även Svenska Institutet valde att avstå, med motiveringen att de som myndighet inte bör lägga sig i privata kulturarrangörers beslut, skriver SVT.
Jobbar du i bokbranschen? Läs Analysbrevet och prenumerera!