Balans mellan praktisk och lustfylld läsning. Sofia Olausson som arbetar på digitala biblioteket vid Göteborgs stadsbibliotek menar att bibliotekens roll idag finns både inom kultur, läsning och bildning.
Sofia Olausson arbetar på Digitala biblioteket på Göteborgs stadsbibliotek. Biblioteket har upp emot 5000 besökare om dagen som kommer i olika ärenden. Det blir 35 000 stycken på en vecka och nästan 140 000 som verksamheten når på bara en månad.
Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.
För några år sedan byggdes hela biblioteket om. Då stängdes huvudbiblioteket och under ombyggnationen öppnades tre stycken så kallade nischbibliotek: Mini, Global och 300 m2. Sedan återinvigningen av huvudbiblioteket 2014 stiger antalet besökare och 300 m2 som ligger i Brunnsparken blev en sådan succé att den fortfarande finns kvar. Öppettiderna är generösa: 9-21 på vardagar och 10 – 17 på helgen. 300 m2 slår upp dörrarna redan klockan åtta på vardagsmorgnarna och har dessutom öppet de flesta röda dagar.
– Min personliga åsikt är att folkbiblioteket idag har en stor funktion att fylla vad gäller bildning, läsning och kultur, säger Sofia. Mer än någonsin kanske. Sen finns digitaliseringsklyftan och uppdraget från politiker att överbrygga skillnader och ojämliketer. Idag tror jag det är ytterst angeläget att låta bildning och läsfrämjande vara lika viktigt som allt det praktiska som självklart också har sin plats på folkbiblioteket. Inte bara på grund av fake news och filterbubblor utan för att det är viktiga grundstenar i en kultur.
Främst arbetar Sofia med sociala medier och e-böcker men huvudfokus ligger ändå på läsfrämjandet. Den digitala plattformen drivs av Kultur i Väst, Litteraturbanken, Kultur i Halland och Stadsbiblioteket och som en del av det läsfrämjande arbetet jobbar hon mycket med bokcirklar.se.
– Bokcirklar.se är Sveriges största digitala plattform för bokcirklar med ca 4000 användare och ca 250 bokcirklar, berättar Sofia. Den nya redaktionen där jag ingår jobbar nu aktivt med att få bibliotekarier att starta cirklar och hjälpa biblioteksanvändarna att hitta till bokcirklar.se
På stadsbiblioteket finns många olika sorters bokcirklar – fysiska, digitala och ljudbokscirklar, klassikercirklar, lättlästa, på andra språk, fantasy- och SF-cirklar, fackbokscirklar, hbtq och så vidare. Sofia och hennes kollegor hjälper även låntagare som själva vill starta upp en egen bokcirkel.
– Varje termin har vi ett stort bokcirkelmingel där vi presenterar olika titlar och som besökarna själva får starta cirklar utifrån, berättar Sofia. Vi hjälper till med lokal. Minglen har varit välbesökta- mellan 60 och 70 besökare.
Generellt sett har Göteborgs stadsbibliotek ett rikt program av aktiviteter och kurser. Målgrupperna matchas mot den stora variation av människor som är bosatta i staden och uppslutningen på de olika aktiviteterna är god berättar Sofia. Framför allt den internationella författarscenen som i år gästats av bland andra Yuri Herrara (Mexico), Leslie Jamison (USA), Carsten Jensen (Danmark) och Jonathan Safran Foer (USA) är välbesökt.
Sofia är av uppfattningen att bibliotekets roll idag sammantaget handlar om en balans mellan den praktiska läsningen och den läsning som är pur glädje.
– Det handlar inte bara om att man ska kunna läsa myndigheters blanketter och fylla i, utan även att man ska kunna ta del av den lustfyllda läsningen, säger hon. Vi på biblioteket vill hjälpa de ovana att hitta den, men lika viktigt är faktiskt också att vi inte glömmer de vana läsarna – de som vi vill ska fortsätta besöka oss och fortsätta läsa. För läsningen går ner bland alla grupper.
Göteborgs stadsbibliotek
Adress: Götaplatsen 3, Göteborg
Antal utlån 2011 (inkl. områdesbibliotek): 4 067 781
Antal utlån 2016 (inkl. områdesbibliotek): 3 673 895
Antal besökare 2011 (inkl. områdesbibliotek): 4 174 393
Antal besökare 2016 (inkl. områdesbibliotek): 4 243 250
Antal anställda: ca 125 st
Nyfiken på nya boksläpp? Kolla in aktuella nya böcker!