Äntligen lägre moms för digitala format – beslut fredag?

Kristina Ahlinder, VD Förläggareföreningen. Foto: Charlie Bennet

Under fredagen den 16 juni kan EU fatta beslut om att låta digitala (strömmade och nedladdningsbara) publikationer omfattas av reducerad moms. Den svenska bokbranschen håller tummarna.

– I Sverige, och för bokbranschen specifikt, innebär ett EU-beslut att det digitala bokformatet nu kan få en lägre moms, 6 procent, och skattemässigt alltså likställas med alla andra bokformat. Regeringen lovade i januari att lägga ett förslag om sänkt moms så snart EU:s lagstiftning ändrats så vi förutsätter att de infriar det löftet, säger Kristina Ahlinder, Direktör på Svenska Förläggareföreningen.

I morgon, fredag 16 juni 2017, väntas alltså EU:s finansministrar äntligen fatta beslut om att ändra den gemensamma momslagstiftningen så att också digitala, strömmade och nedladdningsbara, publikationer kan omfattas av reducerad moms i medlemsländerna.

– Lite förenklat säger man ofta eboksmoms men det handlar om momsen på strömmande och nedladdningsbara publikationer, som i nuläget alltså inte tillåts ha låg moms inom EU enligt den gemensamma moms-lagstiftningen. Listan över varor och tjänster som tillåts ha reducerad moms omfattar endast böcker på fysiska bärare, säger Kristina Ahlinder på Förläggareföreningen.

Det är Ekofinrådet som sammanträder. Rådet kommer att uppmanas att enas om ett förslag till direktiv som syftar till att ändra nu gällande momsregler så att e-publikationer ska kunna omfattas av sänkta momssatser i den utsträckning medlemsstaterna så önskar.

För närvarande gäller i de flesta EU-länder att e-publikationer omfattas av en standardmomssats (minst 15 %) och att publikationer på fysiska medier omfattas av betydligt lägre momsskattesatser, som i vissa fall kan begränsas till 0 %.

I teorin kan mötet sluta med att rådet inte enas och därmed inte kommer fram till ett beslut.

För Förläggareföreningen handlar det om många års arbete tillsammans med sina kollegor runt om i Europa, sedan 2010 har man drivit frågan om samma moms på alla bokformat. Men ännu tidigare, 1998, påbörjades arbetet med frågan om bokmomsen på de fysiska böckerna. Det ledde till att vi fick en bokmoms på 6% den 1 januari 2002.

– När bokmomsen sänktes ökade bokförsäljningen och priserna sänktes, säger Kristina Ahlinder.

Hon hoppas på liknande effekter när momsen på digitala publikationer (som alltså omfattar även digitala tidningar) sänks till samma nivå.

– En lägre moms på digitala böcker kommer att innebära viktiga utvecklingsmöjligheter, leda till bättre och nödvändiga förutsättningar överlag, ett större utbud, lägre priser och ökad försäljning. Det kommer att förbättra och underlätta tillgängligheten till böcker generellt sett och dessutom öka möjligheten för människor med olika typer av funktionsnedsättning att ta del av litteraturen i form av såväl e-böcker som strömmande och nedladdningsbara ljudböcker, säger Kristina Ahlinder.

Under fredagen håller den svenska bokbranschen tummarna för att EU:s finansministrar fattar rätt beslut.

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Sten Velander med en ny humoristisk spänningsroman

Henry har accepterat att tiden som bårhusansvarig är över. Rastlösheten är påtaglig och han är redo för nya utmaningar i livet. Att hantera döda känns som en trygghet och då är valet av sysselsättning självklart.