Ett stort antal av de mest populära böckerna är inte tillgängliga för eboksutlåning eftersom förlagen satt högre pris på dem. Men Brombergs testar nu att sänka priset på utvalda nyheter och därigenom slopa karensen.
– Ja, vi har en tanke om att inte täppa till i några kanaler. Vi får inte glömma bort biblioteken som kanal, säger Maja Hermansson, sälj- och marknadsansvarig på Brombergs till Axiell Medias blogg.
Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.
Bakgrunden är att biblioteken för att begränsa kostnaden för eboksutlåning anger ett tak för hur mycket böcker ska få kosta för att de ska kunna lånas. Ofta sätts taket till 20 kr som var den gamla nivån för utlåning av eböcker.
– Biblioteken är en viktig kanal för det digitala och går i bräschen för utvecklingen av det digitala läsandet. Det verkar vara här nya beteenden och läsvanor utvecklas. Vi testar att sänka priset till biblioteken till 20 kr på ett begränsat antal titlar, tanken är att vi vill prova oss fram och sedan noga utvärdera hur det påverkar försäljningen av hela verket i alla format både digitala och tryckta, säger Maja Hermansson till Boktugg.
Hon vill skapa en dialog med biblioteken kring utlåningen.
Svensk Bokhandel har gjort en koll på Stockholms Stadsbibliotek över de mest sålda böckerna i april för att se hur många som fanns att låna som eböcker. Resultatet: endast fem av 19 titlar fanns tillgängliga för utlåning. Elva av dem för att de prissatts över 20 kr av förlaget.
Förlagen väljer alltså ett högre pris för eboksutlåning på bibliotek i hopp om att gynna försäljningen av eböcker. Trots detta har alltså utlåningen ökat, som Bonnierförlagen berättade nyligen.
Bonnierförlagen väntar normalt runt sex månader från utgivningsdagen innan priset för utlåning sänks och Norstedts så länge som tolv månader, enligt SvB.
– Prissättningen är dessutom individuell för varje bok, beroende på genre, varumärke och hur lång den är. Men vi ser att det lånas ut väldigt många nyheter också. Biblioteken gör sinsemellan olika: många väljer att ta in även de böcker som kostar lite mer när de är nya, säger Jeanette Löfgren, marknadschef för digitala böcker på Bonnierförlagen, till SvB.
En annan utmaning för eboksutlåning är utländska agenters inställning. Elena Ferrante exempelvis får inte lånad ut på bibliotek. Det här påminner lite om situationen som fanns för ett par år sedan då många översatta ljudböcker inte fanns tillgängliga i digitalt format av rädsla för piratkopiering.
Här är några nyheter från Brombergs som släpps direkt i alla kanaler:
Ljudböcker
Majgull Axelsson – Ditt liv och mitt
Karin och Albin Alvtegen – Hinsides brinner
Emma Ahlén – Miljardmakarna (släpps inom kort)
Mary Ann Shaffer, Guernsey litteratur- och potatisskalssällskap
Ian McEwan – Nötskal
E-böcker
Sara Paborn – Blybröllop
Majgull Axelsson – Ditt liv och mitt
Marina Abramovic – Gå genom väggar
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!