Barnboksförfattaren Ulf Stark är död – blev 72 år

Ulf Stark är död efter en kort tids cancersjukdom, bekräftar hans familj. Han föddes 1944 och har skrivit ett 40-tal bilderböcker och kapitelböcker för barn och unga.

Den 13 juni 2017 bekräftade Ulf Starks familj att den folkkära barnboksförfattaren har gått bort efter en kort tids cancersjukdom. Ulf Stark är en av Sveriges mest omtyckta barnboksförfattare och han har skrivit ett 40-tal barnböcker, både bilderböcker och kapitelböcker, och dessutom flera filmmanus, diktsamlingar och romaner.

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

– Ulf Stark var en av våra mest folkkära författare och samtidigt en av de mest prisbelönta. Hans böcker har inte bara inspirerat många andra barnboksförfattare, utan även många barnboksillustratörer. Hans intresse för det visuella uttrycket och bildberättande visar sig i många framgångsrika samarbeten med olika barnbokskonstnärer. Det fanns en stor glädje och nyfikenhet hos Ulf i att samarbeta med andra kring en text, säger Eva Dahlin, litterär chef på Bonnier Carlsen.

Ulf Stark debuterade som 19-åring med diktsamlingen Ett hål till livet och hans första barnbok Petter och den röda fågeln kom ut 1975. Men han slog igenom på riktigt med barnboken Dårfinkar och dönickar som vann Bonniers Juniorförlags barnbokspristävling 1984. Efter det blev han även känd för bland annat Kan du vissla Johanna? och Min vän Percys magiska gymnastikskor. Hans senaste bok Amy, Aron och anden kom ut i januari 2017.

Han har tilldelats många priser och utmärkelser genom åren, bland annat Nils Holgersson-plaketten 1988 för Jaguaren, Astrid Lindgren-priset 1993, Augustpriset 1996 för Min syster är en ängel och Maria Gripe-priset 2006.

Nyfiken på nya boksläpp? Kolla in aktuella nya böcker!

Enligt Bonnier Carlsen hade Ulf Stark en förmåga att skriva om det största och svåraste i livet med både allvar, värme och humor. Han skapade mångbottnade berättelser om att gå sin egen väg och att allt är möjligt med humor, hopp och fantasi. “Ulf Starks berättelser har lärt oss att vi aldrig får bli dönickar, utan vi måste ständigt kämpa för att förbli fria andar”, skriver de på sin hemsida.

Hur var Ulf Stark att arbeta med?
– Klok och rolig – med en tydlighet och skärpa kring vad han ville uppnå, säger Eva Dahlin.

Fanns det något särskilt som kännetecknade honom som författare?
– Den alltid närvarande lågmälda humorn, oavsett sorgligheter och största allvar i berättelserna. Hans känsla för väsentliga detaljer och en alldeles unik ton.

Copyright/fotograf: Caroline Andersson

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Sten Velander med en ny humoristisk spänningsroman

Henry har accepterat att tiden som bårhusansvarig är över. Rastlösheten är påtaglig och han är redo för nya utmaningar i livet. Att hantera döda känns som en trygghet och då är valet av sysselsättning självklart.

Är jag inte välkommen längre

Lagom till han firar 30 år som svensk medborgare händer det som inte får hända. Expressen avslöjar hårresande uppgifter om att regeringens utredare kan föreslå ett totalförbud mot internationella adoptioner till Sverige.