Polaris gör en rivstart i höst. Förutom 18 boktitlar kommer förlaget att ge ut den litterära tidskriften Freeman’s på svenska, fd Granta-redaktören John Freemans prestigeprojekt.
– Jag har haft kontakt med John (Freeman) länge, vi stötte ihop för många år sedan då han skrev i New York Times. Sedan fick han uppdraget att utveckla Granta och och vi diskuterade i omgångar en svensk utgåva. I samma veva som jag lämnade Bonniers kom vi överens om att ge ut den, säger Jonas Axelsson, förlagschef på Polaris.
Möt författarna som är mästare på Cliffhangers – i Boktugg Spänning!
Granta är ett engelskt litterärt magasin och bokförlag som sedan 2005 faktiskt ägs och drivs av Sigrid Rausing. Tidskriften ges ut en gång i kvartalet med en noga utvald blandning av noveller, poesi, personliga reportage och fotografi. En svensk utgåva av Granta, som blandar svenskt och utländskt material, började ges ut av Bonniers 2013.
John Freeman var redaktör för Granta mellan 2009 och 2013. Några år senare presenterade han visionen kring Freeman’s som en tidskrift eller serie av antologier med fiction, nonfiction och poesi. Freeman’s utkommer två gånger per år och har hittills kommit ut med tre utgåvor.
Det är en global tidskrift, menar Jonas Axelsson. Vilket samtidigt underlättar när Polaris nu översätter den till svenska för att ge ut Freeman’s i Sverige.
– Vi behöver inte utveckla någon egen del, bara översätta. Vilket i sig också är lite komplext eftersom vi översätter texterna från originalspråk och alla skribenter som medverkar skriver inte på engelska, säger Jonas Axelsson.
Granta är i varierande grad egenproducerat i respektive land, den svenska utgåvan innehåller även nyskrivet svenskt material. Freeman’s ser däremot likadan ut över hela världen.
Det blir en påkostad utgåva med tanke på det redaktionella arbete som krävs med översättningar av flera olika texter från flera olika språk. Den distribueras i bokform – men med lågt pris.
– Vi väljer att satsa på pocketpris. Vi tror det är viktigare med spridning. Ekonomiskt kan vi förmodligen inte räkna hem det men det kan ge oss författarskap i förlängningen, menar Jonas Axelsson.
Stort nätverk av författare
En del av det kan komma via John Freemans nätverk. Han är dessutom sambo med den litterära agenten Nicole Aragi. Hon ses som en stjärna i New York och representerar författare som Julie Otsuka, Jonathan Safran Foer, Nathan Englander, Colson Whitehead, Junot Diaz, Chris Ware och en lång rad andra prisbelönta författare.
– Johns stora intresse är det gränsöverskridande. Freeman’s är väldigt personligt färgad, en mycket ambitiös satsning, säger Jonas Axelsson.
Han beskriver redaktören John Freeman som ett socialt mediageni. I samband med varje utgivning av Freeman’s sker flera events.
– John gör runt 40 events per nummer i flera världsdelar. När han kom till Stockholm i samband med vår sommarfest så var det tack vare att han gjorde ett event i Lillehammer och efter Stockholm reste vidare till Malmö och Köpenhamn, säger Jonas Axelsson.
Den första utgåvan av svenska Freeman’s kommer ut i samband med Bokmässan där John Freeman är inbjudan för att intervjua Arundhati Roy (ett fenomen i den litterära världen. Hon slog igenom med romanen De Små Tingens Gud 1997 och var den första författaren från Indien som tilldelades det prestigefyllda Bookerpriset). Han ska även ha ett samtal med Eka Kurniawan från Indonesien och kenyanske Ngugi wa Thiong’o.
– Diskussionen med John kring utgivningen av Freeman’s sammanföll med mässans intresse för att ha honom på scen. Så vi såg möjligheten att ge ut den samtidigt som han befann sig i Sverige, säger Jonas Axelsson.
Polaris är alltså det danska bokförlaget Politikens nya storsatsning i Sverige. Jonas Axelsson och hans team med danskarna i ryggen har en ambitiös plan att etablera sig snabbt och växa fort. I höst lanserar förlaget sina första 18 titlar med fokus på kvalitativ skönlitteratur och populär faktautgivning. Både svenska och översatta författare.
Faktum är att förlagets allra första titel redan är ute – en återutgivning av Robert Karjels spänningsroman i pocket.
Bokförlaget Polaris utgivning 2017
Nattviol av Niklas Leavy (september)
Mischling av Affinity Konar (december)
De hängda hundarna och Mörkermännen av Jens Henrik Jensen (september, november)
Hopp – Doaas flykt till Sverige av Melissa Fleming (november)
Den bäste – Tord Grip – en biografi av Stefan Lövgren (september)
Säg att du är min av Elisabeth Norebäck (september)
Sirener av Joseph Knox (oktober)
Jag mötte Jesus – En motvilligt troendes bekännelser av Charlotte Rørth (september)
Penguin Bloom av Bradley Trevor Greive och Cameron Bloom (september)
Kålboken av Mette Løvbom (september)
Sånt händer inte här av Sinclair Lewis (september)
Tipsextra – Klubbarna, matcherna, spelarna av Per Malmqvist Stolt (augusti)
Rom – den nya whiskyn av Mads Heitmann & Rasmus Brøchner Hansen (november)
Efter Monsunen, Gå över gränsen, Skuggan av floden och De hängdas evangelium – nyutgivning av fyra romaner av Robert Karjel (juni, september)
Det är med andra ord en hektisk tid för förlaget och det är knappt att dygnets timmar räcker till. Förlagets nyrekryteringar Ann-Louise Gustavsson från Atlas och Annie Murphy från Wahlström & Widstrand får fullt upp.
– Annie började förra veckan och Ann-Louise börjar snart. Det är en hel del att gå igenom både med utgivningar och samarbeten som ska inledas. Men det är otroligt roligt också, säger Jonas Axelsson.
Bilden: John Freeman, redaktör för Freeman’s. Foto: Yrsa Axelsson Landström
Jobbar du i bokbranschen? Läs Analysbrevet och prenumerera!