Läs en bok med fult omslag, en med hundra år på nacken eller en som är skriven av en nobelpristagare. Läsutmaningen på Kramfors bibliotek ska kravlöst vidga vyerna hos deltagarna och alla är välkomna.
I norrländska Kramfors finns ett huvudbibliotek, två filialer och en bokbuss. Sofia Johansson jobbar sedan 2014 som bibliotekarie i kommunen och växlar i nuläget mellan huvudbibliotek, bokbuss och skolbibliotek. När vi pratas vid en onsdag är hon på Gudmundråskolans bibliotek.
Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.
– Det är rätt lugnt här nu när sommarlovet närmar sig och det är i slutet av terminen, berättar Sofia. Jag besöker fem skolor runt Kramfors: Med bokbussen kommer jag till låg- och mellanstadieskolorna som inte har skolbibliotek. Sedan är jag här på skolbiblioteket för högstadiet en dag i veckan. Att vara bibliotekarie är ett så himla roligt arbete. Jag var bokmal redan som liten och mina föräldrar läste mycket för mig – allt från Bamsetidningar till böcker. Som vuxen har jag alltid hållit på med kultur och läste till bibliotekarie på Umeå universitet.
Sofia avbryter samtalet för att hjälpa en elev med ett omlån. De småpratar om boken med glada röster en kort stund innan Sofia återvänder till telefonluren.
– Så, nu är jag klar, skrattar hon och fortsätter berätta om Kramfors och biblioteken: Samhället är en gammal industribruksort men eftersom Umeå universitet och Mittuniversitet ligger rätt nära är det en del som pluggar på distans här som kommer till oss och frågar efter böcker eller sitter och studerar. När flyktingvågen peakade tog kommunen emot många människor och tre dagar i veckan har vi Svenskaprat. Frivilliga kommer och hjälper till med pratet medan biblioteket håller med lokaler.
En av bibliotekets roller idag menar Sofia är att hjälpa människor in i den digitala tidsåldern. På huvudbiblioteket finns digitala salonger och Digitala hjälpen – en service som skapar delaktighet för den som behöver mer teknisk kunskap för att kunna hänga med.
– Det är en viktig funktion, säger Sofia. Sedan har vi så klart boksläpp och bokcirklar också. Många av biblioteksbesökarna hänger med i svängen av boknyheter. De blir tipsade i media och vet vad de vill läsa. Deckare är nog överlag det som efterfrågas mest.
Startade läsutmaningen på biblioteken i Kramfors
Vid årsskiftet startade Sofia en läsutmaning vid Kramforsbiblioteken. Inspirerad av en tidigare sommarläsutmaning biblioteket haft för barn samt liknande utmaningar bl a på ett bibliotek i Finland, utformade hon en lista om 60 punkter med olika kriterier för böcker som deltagarna kan välja från. En punkt kan exempelvis vara en bok från/om Asien, en bok med korta historier/noveller eller en bok som du minns från din barndom.
– Jag drog i gång det och gjorde en grupp med läsutmaningen på Facebook i början av året, säger Sofia. Jag ville se om detta också fungerar där. Vi har pratar i arbetsgruppen om att prova ha en bokcirkel på FB och detta är en sorts test att se hur det skulle fungera. Som deltagare kan man välja om man vill köra en liten utmaning om 12 böcker, en mellan om 20 eller en stor om 50.
Vem som helst får lov att delta, och hittills är det elva stycken som är med i gruppen.
– Det finns inga tvång kring detta utan det ska bara vara ren glädje i att läsa, ett sätt att vidga vyerna, säger Sofia. Man gör det för sig själv men ibland kan det vara bra att läsa på ett mer socialt sätt. Genom facebookgruppen skapas möjligheten att skriva om vad man läser och på så vis kunna skapa diskussioner.
Kramfors är ett av de över två hundra bibliotek som i år deltar i Kultur i västs Sommarboken som boktugg.se skrivit om tidigare.
– Det är första året som vi hoppar på det, säger Sofia. Vi kommer ha tre träffar och några har redan anmält sig så det känns lovande. Vi brukar anordna något extra under sommaren och i år kommer vi förutom Sommarboken att ha en vecka fylld av aktiviteter som riktar sig till barn.
Inom en snar framtid kommer Sofias tjänst att fördelas lite annorlunda – bland annat kommer hon inte längre att vara en av de som kör som kör bokbussen. Omorganisationen hoppas Sofia ska ge henne mer tid att lägga på läsutmaningen.
– Den tillkom från början som ett test för att se om det funkar, säger hon. Nu hoppas jag kunna dra igång det lite mer – det är ett kul projekt och det ska bli spännande att se om det får genomslag.
Nyfiken på nya boksläpp? Kolla in aktuella nya böcker!