För 18:e gången hålls denna sommar Bokdagar i Dalsland. Kulturmagasinet i Åmåls hamn förvandlas under två dagar till en litteraturfest och ny ansvarig för kalaset är Victor Estby.
Mitt i högsommaren bjuder Dalslands Litteraturförening in till Bokdagar i Dalsland. Författare som Majgull Axelsson, Daniel Boyacioglu, Lo Dagerman, Augustin Erba, Geir Gulliksen, Anneli Jordahl, Stefan Lindberg, Viveca Lärn, Marianne Rundström, Elisabeth Svalin Gunnarsson, David Ericsson kommer att stå för framträdande och samtal i Åmåls Kulturmagasin den 28:e och 29:e juli.
Möt författarna som är mästare på Cliffhangers – i Boktugg Spänning!
Bokdagar i Dalsland startade år 2000 av initiativtagarna Anita K Alexanderson och Lynn Nordin. I år lämnar Anita K Alexanderson över stafettpinnen som huvudansvarig för festivalen till Victor Estby.
– Lynn och Anita startade alltihop med att låna en summa pengar för att kunna genomföra festivalen det första året, berättar Victor. Sedan dess har festivalen växt mycket och de senaste åren har vi haft ungefär 4000 besökare om året. Ambitionen var från början att hålla festivalen utspridd i hela Dalsland och på så sätt skapa ett samarbete mellan kommunerna. Men nu har festivalen blivit så stor att vi till slut var tvungna att samla allt på ett ställe. Eftersom Åmål inte är en bruksort utan en stad med växande intresse för kultur är den sedan 2010 värd för festivalen.
Bokdagarna hålls i Åmåls Kulturmagasin. Den rymmer nästan 400 personer vilket enligt Victor är alldeles lagom stort – många får plats men det blir samtidigt inte så stort att publiken och de framträdande författarna tappar kontakten med varandra. Utanför magasinet byggs under festivaldagarna ett torg med boktält för signering, bokcafé och tipspromenader upp. Där finns även biblioteket, den lokala tidningen samt förlag och enskilda författare på plats.
– Bokdagar i Dalsland är för alla som är intresserade av litteratur, säger Victor. Parallellt med aktiviteterna inne på Kulturmagasinet som riktar sig till vuxna har vi Barnens Bokdagar i ett tält på torget utanför. Förra året hade det över 400 besökare.
Dalslands Litteraturförening arbetar för att ge sina evenemang en nordisk prägel. Genom att söka samarbete med andra litteraturfestivaler i nordiska länder hoppas de kunna stärka sin ambition och i år kommer norska författaren Geir Gulliksen att framträda på festivalen.
– Vår idé är att läsarna ska få möta författare, lyssna till dem och kunna ställa frågor, säger Victor. Samtalen utgår från författarens senaste bok som de presenterar med ett påföljande samtal tillsammans med publiken. Efteråt går författaren ut till boktältet där man kan köpa boken och få den signerad.
– Konceptet är att varva berömda författare med de som inte är lika kända och vi lyckas alltid få stora författarnamn med, säger Victor. Men det viktigaste är att sprida kvalitetslitteratur oavsett vem som skrivit den.
I år finns 12 punkter med på programmet. Elva författare och så den tolfte som är boksläppet av Nya Röster – ett projekt Victor drivit under året och som Boktugg skrivit om tidigare. I Nya Röster har åtta nyligen invandrade kvinnor skrivit texter som nu samlats i en antologi med samma namn som projektet.
– Det har gått jättebra, berättar Victor. Det har varit elva deltagande och åtta av dem skrev texter som de kände var så bra att de ville ha med dem i boken. Så den har vi release för nu under festivalen.
Numera behövs inte längre några lån för att finansiera festivalen. Både Västra Götalandsregion och Åmåls kommun går in med finansiellt stöd samt att man har intäkterna från biljettförsäljning. Vissa år har även Nordiska kulturrådet bidragit.
– Det är fantastiskt roligt att få vara med och utveckla festivalen, säger Victor. Jag kommer officiellt att ta över efter Anita på scen under en av festivaldagarna även om jag tillträdde redan den första mars. Bokdagar i Dalsland brukar bli vara väldigt trevliga och alla är varmt välkomna dit.
Foto: Jens Andersson
Nyfiken på nya boksläpp? Kolla in aktuella nya böcker!