Kanada: Initiativ till litteraturpris har dragit in över en halv miljon genom crowdfunding

Foto: Fotolia

En kampanj för att etablera litteraturpriset ”Emerging Indigenous Voices” för aspirerande urfolksförfattare har överträffat alla förhoppningar.

Målet med crowdfundingkampanjen var att samla in 10 000 kanadensiska dollar för att kunna instifta ett nytt litteraturpris med syftet att stödja aspirerande urfolksförfattare, ”Emerging Indigenous Voices”, skriver kanadensiska The Globe and Mail. Med två månader kvar av kampanjen har det insamlade beloppet redan överstigit 86 000 CAD, vilket motsvarar ca 550 000 kronor. De som har bidragit till kampanjen är bland annat författare, journalister och konstnärer av blandad bakgrund.

Bakom initiativet står juristen Robin Parker från Toronto som blev sporrad av den hätska debatt i kanadensisk media som pågått under försommaren 2017. Debatten tog fart efter en ledare publicerad i Write, det kanadensiska författarförbundets tidskrift. I artikeln skrev redaktör Hal Niedzviecki att han inte tror på kulturell appropriering och att alla författare bör uppmuntras till att inspireras av andra kulturer, folkslag och identiteter i sitt skrivande, skriver bland annat The Guardian. Detta skulle kunna bidra till att motverka kanadensisk litteraturs ”tröttsamma vita medelklassidentitet”, menade han. Halvt om halvt på allvar kom han med förslaget att instifta ett ”appropriation prize” för de författare som vågar gestalta människor från andra etniska grupper.

Många reagerade starkt på artikeln och menade att detta synsätt ännu mer underminerar de författare som faktiskt härstammar från mindre etniska grupper. I sociala medier har debatten pågått under hashtaggen #AppropriationPrize. Niedzviecki gick senare ut i media och bad om ursäkt för sitt uttalande och meddelade att han efter fem år avgår från sin post som redaktör för Write. Detta hindrade dock inte att flera journalister från Kanadas största mediahus spann vidare på idén om ett ”approprieringspris” och drog igång en inofficiell insamling på Twitter.

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

Som motreaktion till detta bestämde sig Robin Parker för att starta en crowdfunding-kampanj på Indiegogo för att etablera ett motsatt pris, som kan stödja nya röster med rötter i ursprungsbefolkningen. Det är i grund och botten ett initiativ för att motverka bristen på mångfald i den kanadensiska bok- och mediabranschen – ett seriöst initiativ som har väckt oändligt mer engagemang, både socialt och i pengar räknat, än det pris som Niedzviecki föreslog i sin artikel (även om han sedan ångrade det). Pengarna från insamlingen kommer Robin Parker att överlämna till en ännu inte offentliggjord urfolksorganisation.

Bilden: Kanadensiska lönnlövet på en trävägg. Foto: Fotolia.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Följ med på Alexanders arbetsresa

Detta är en ljudbok där Alexander berättar om sin kamp för att försöka komma in på arbetsmarknaden och hur ålderdomliga normer i kombination med nya arbetssätt skapar fällor för honom

Sten Velander med en ny humoristisk spänningsroman

Henry har accepterat att tiden som bårhusansvarig är över. Rastlösheten är påtaglig och han är redo för nya utmaningar i livet. Att hantera döda känns som en trygghet och då är valet av sysselsättning självklart.

Är jag inte välkommen längre

Lagom till han firar 30 år som svensk medborgare händer det som inte får hända. Expressen avslöjar hårresande uppgifter om att regeringens utredare kan föreslå ett totalförbud mot internationella adoptioner till Sverige.