JK Rowlings twittrande – ett hot mot litteraturen?

Bokbranschen hotas av författare som vädrar sina åsikter i sociala medier, menar Joanna Trollope, och jämför JK Rowlings ”ego” med Kim Kardashians.

JK Rowling (1965) har över tio miljoner följare på Twitter och är en av de mest inflytelserika kända rösterna där. Samtidigt som hon gärna diskuterar sitt eget Harry Potter-universum med sina fans drar hon sig inte för att uttrycka privata åsikter om mänskliga rättigheter och politik. Rowling har bland annat uttalat sig om Donald Trump, hur det är ”fruktansvärt” att jämföra presidenten med den onde karaktären Lord Voldemort i Harry Potter då den senare inte är ”i närheten av lika ond”.

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

Författaren Joanna Trollope (1943) har skrivit 20 romaner och är själv inte aktiv i sociala medier, bortsett från ett Facebook-konto som hennes agent administrerar. Hon har sagt att hon medvetet har valt att hålla sig borta från sociala medier eftersom hon redan har uttryckt allting hon vill i sina böcker.

The Guardian citerar Joanna Trollopes kommentar till the Daily Mail:

– Att skaffa sig så många följare och twittra flera gånger om dagen är som att vilja vara [popstjärnan] Cheryl eller [reality tv-stjärnan] Kim Kardashian. Vissa författare som JK Rowling har ett omättligt behov av och önskan om att hela tiden synas och höras, något som fullständigt drivs av deras ego.

När Joanna Trollope deltog på Hatchards Authors of the Year party i London ska hon ha sagt att den växande trenden att interagera med fans i sociala medier utgör ett hot mot hela bokbranschen.

– Det är deprimerande att föreställa sig att blivande författare kommer titta på kända författarskap med miljontals följare och tro att det är så man måste bete sig. Det är det inte, det är faktiskt den raka motsatsen.

JK Rowling samhällskritisk på samma nivå som Charles Dickens

Flera har reagerat på Trollopes uttalande, och journalisten Kathryn Hughes skriver i the Guardian att det framstår som hårt och att Rowlings ”omåttliga ego” inte alls har med saken att göra. Hughes framhäver att hon själv är imponerad över Rowlings förmåga att vara så aktiv på Twitter och samtidigt utöva sin profession som författare, delvis för att Twitter kan vara en stor distraktion för många författare. Hughes erkänner också att hon är avundsjuk på Rowlings ”outtömliga bestånd av ord som hon gladeligen ger bort gratis”, när Hughes själv kan uppleva sitt skrivande som en form av tungt straffarbete.

– Det här är inte någon som använder Twitter för att hon vill vara Cheryl Cole eller Kim Kardashian. Om Rowling hade en litterär anfader skulle det vara Charles Dickens, en författare som aldrig kunde få nog av sitt skrivande.

Andrew Burn, professor i engelska, media och dramatik vid University College i London, jämför också Rowling med aktivt samhällskritiska författare som Dickens, som såg värdet i att vara delaktig i världen utanför. Burn påstår att det är ”bisarrt” att påstå att aktivitet i sociala medier kan utgöra ett hot mot litteraturen. I stället, menar Burns, borde man glädjas åt att författare engagerar sig i politik och aktuella frågor, och att den sortens engagemang utgör en värdefull förebild för unga läsare.

Enligt The Guardian har Rowling själv ännu inte kommenterat Trollopes uttalande. Kanske kommer det inom kort i en tweet?

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Sten Velander med en ny humoristisk spänningsroman

Henry har accepterat att tiden som bårhusansvarig är över. Rastlösheten är påtaglig och han är redo för nya utmaningar i livet. Att hantera döda känns som en trygghet och då är valet av sysselsättning självklart.

C N Persson med ny urban fantasy

Anton är lyckligt nyförälskad i flickvännen Nora. Men varför dras hans ögon då mot Sandy gång på gång? Han är inte intresserad av henne. Inte egentligen …