Litteratur-appen Härlitt ska ge läsningen nya dimensioner

Länsbiblioteket i Västerbotten satsar på teknik och en större läsupplevelse. Sedan en månad kan man gratis ladda ner appen Härlitt som ska göra länets litteratur mer lättillgänglig och koppla samman den med geografiska platser.

För en dryg månad sen släppte länsbiblioteket i Västerbotten litteraturappen Härlitt. Appen ska ge läsning en ny dimension där text från författare och skribenter kopplas samman med upplevelsen av en geografisk plats i Västerbotten.

– Vi ville skapa något som är hållbart och långsiktigt, berättar Pia Brinkfeldt bibliotekskonsulent vid länsbiblioteket i Västerbotten och projektledare för Härlitt. Det finns redan så många broschyrer och foldrar som är knutna till litteratur och författare i länet men de blir snabbt föråldrade. Med Härlitt lyfter vi också fram allt nytt som hela tiden produceras.

Teamet bakom Härlitt består av Pia och tre andra konsulter vid länsbiblioteket. Appens tekniska funktioner utvecklas av byrån Doi i Umeå och för det textmässiga innehållet står ett antal skribenter som länsbiblioteket gett i specifikt uppdrag att skriva för projektet.

– 2014 fick vi 100.000 kr i startstöd av Kulturbryggan med målet att göra en demo, säger Pia. Vi gjorde en förstudie som resulterade i en betaapp. Den släpptes aldrig men vi i teamet kunde se att vår idée fungerade och utifrån det resultatet gick vi sedan vidare med ett så kallat genomförandeprojekt där Kulturbryggan gick in med mer stöd. Det projektet har pågått sedan 2016 och kommer att fortsätta hela detta året.

I mars släpptes den första versionen av appen som finns att hämta gratis i både Google Play och App Store. Den innehåller två delar där den ena har fokus på litterära platser. För denna funktionen skriver de skribenter länsbiblioteket gjort avtal med om platserna:

– Det kan vara väldigt personliga berättelser, säger Pia. Och det kommer hela tiden nya skribenter. Den andra delen av appen är vi inte riktigt i gång med än utan har testat nu under lanseringsperioden. Det går ut på att ta in författare som skriver litteratur till telefonen och på så vis får lämna spår efter sig. Dessa spår kan läsaren bara öppna om man befinner sig på platsen medan man kan läsa skribenternas texter om de litterära platserna var helst man än är. Vi är väldigt nyfikna på vad publikationen i mobilt format gör för både litteraturen och läsaren.

Harlitt-skarmdumpar

Den första månaden sedan lanseringen i mars har gått bra – förutom några mindre tekniska barnsjukdomar som åtgärdats har intresset varit stort och lovorden många. I september planerar utvecklingsteamet ännu en release – då ska appen ha fått fler funktioner, bl a ska den integreras med sociala media och augmented reality – eller förstärkt verklighet.

– Augmented reality betyder att man tittar på något genom skärmen men att det händer något utöver det som sker på riktigt – det kan vara ren information eller så spelas det en film eller en figur växer upp, berättar Pia. Det är en teknik som redan finns och det ska bli väldigt intressant att se vad det kan göra för upplevelsen av litteratur och verklighet.

Läs mer om Härlitt på hemsidan eller Härlitts facebooksida

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

C N Persson med ny urban fantasy

Anton är lyckligt nyförälskad i flickvännen Nora. Men varför dras hans ögon då mot Sandy gång på gång? Han är inte intresserad av henne. Inte egentligen …