Andra generationen ur familjen Picha driver i Dalsländska Åmål bok- och pappershandel. Det är en liten ort men på sommaren strömmar turisterna till, något som märks inte minst i bokhandeln där försäljningen går upp.
Åmål, Bengtsfors, Säffle, Mellerud. Om inte förr så nålade karaktären Elin upp de små bruksorterna på kartan någon gång i slutet på 90-talet i Lukas Moodyssons Fucking Åmål. 20 år senare kommer fortfarande en och annan turist in i Åmåls Bok och Pappershandeln och frågar efter något som har med filmen att göra.
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!
– Och ändå spelades egentligen inte en enda scen in här, skrattar Jürgen Picha som äger och driver den lilla bokhandeln. Men det är klart att det märktes när filmen kom. Kanske inte på omsättningen men på människor som frågade.
Bok- och pappershandeln är ett familjeföretag som gått över till andra generation. Jürgens föräldrar köpte butiken 1979 och Jürgen själv säger är han uppvuxen bland bokhyllorna. På sommarlov och lördagar stod han bakom disken redan som tonåring men skaffade sig senare en karriär som grafiker på tryckeri och tidningar.
– Jag trodde först inte jag skulle ta över bokhandeln, säger Jürgen. Men sen hände det saker i livet som gjorde att jag ändrade mig och ville prova. Det har jag aldrig ångrat.
Jürgen tog över bokhandeln 2008. Då hade föräldrarna arbetat upp en handel med flera delar: böcker, kort, papper, kontorsmaterial, lotter, tobak, mynt och frimärken. Allt finns kvar i dag även om mynt- och frimärksdelen krymper.
– Själv kan jag inte så mycket om just det, säger Jürgen. Jag tar in pappa till hjälp om någon vill ha något värderat. Annars är vi tre personer som arbetar här idag, jag själv och två till.
Under september till mitten av april är det först och främst Åmålsborna som handlar i bokhandeln men en stor del av kunderna kommer från kringorterna Säffle, Bengtsfors och Mellerud och en och annan från Norge.
På våren och sommaren förändras kundkretsens dynamik när turisterna strömmar till, vilket påverkar omsättningen i bokhandeln positivt. Jürgen möter de utländska kundernas efterfrågan och ser till att ha bland annat internationell dagspress i utbudet:
– Vi har tidningar från Norge, Tyskland, Frankrike och Storbritannien, säger Jürgen. Hos Åmålsborna är det mest romaner och deckare som går bra. Vi är med i bokhandelskedjan Ugglan och får ungefär 1800 titlar av dem. I övrigt tar vi inte in så mycket. Tidigare har vi försökt ha abonnemang från några förlag – det är roligt men det blir för många böcker över så det har vi slutat med. Vi har tappat en del på senare år – om det beror på nätet eller livsmedelsbutikerna vet jag inte. Men om ICA kör storsäljare för 149 kr blir det tufft för oss eftersom det är nästan samma pris som vi betalar i inköp. Då satsar vi hellre på titlar som inte är så stora.
2001 flyttade butiken till nya lokaler och i samma veva ökade omsättningen från 3,5 till 5,5 miljoner kronor. Sedan dess har det stadigt minskat och ligger idag på 4,1 miljoner kronor. Ändå är Jürgen hoppfull – exempelvis var januarimånad i år bättre än januari i fjol.
Bokhandeln samarbetar med Dalslands litteraturförening och genom dem anordnas författarkvällar om vårarna.
– De är duktiga på att få hit författare, berättar Jürgen. Författarsamtalen är något de jobbat in under flera år och ofta kommer 60 – 70 besökare. Det är mycket med tanke på hur litet Åmål är. Vi har också en bokcirkel där människor får låna böcker från oss och läsa. Sedan träffas vi en gång om året och pratar. Det är ett bra sätt för oss att kunna få feedback på olika sorters böcker. Vi vill helst inte bara ha titlar från topplistorna utan strävar efter en bredd.
Vad är det bästa med att arbeta i bokhandel?
– Dels är det alla nya böcker – vi får in böcker nästan varje dag, säger Jürgen. Sedan är det kunderna, att få möta alla människor som kommer hit.
Åmåls bok- och pappershandel
Adress: Mellanbrogatan 1, 662 31 Åmål
Hemsida: www.amalsbokhandel.uis.se
Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.