Kalla Kulor Förlag startar podcast: Storyn om storyn

Allt fler förlag provar podcast som format för att nå ut till sina läsare. Kalla Kulor startar nu podcasten Storyn om storyn. Här förklarar de varför.
– Storyn om storyn är tänkt att vara podcasten som släpper in lyssnaren bakom förlagskulisserna och berättar allt du inte visste att du ville veta om böckerna och författarna från Kalla Kulor Förlag och Lavender Lit. Bakom alla våra goda historier finns alltid en god historia. Med ”Storyn om storyn” får vi en kanal för alla dessa bakom-kulisserna-händelser, fördjupningar och skratt – och det är ju roligt, säger Kalla Kulors förlagschef och grundare Hans-Olov Öberg.

Ett pilotavsnitt ligger uppe på poddens sida, de har valt plattformen Soundcloud. Det går även att lyssna på den via iTunes.

Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.


Avsnitten ska samla aktuella författare och ämnen, extramaterial och läsinspiration. I första avsnittet berättar författarna till Världens bästa köttfärssås bland annat om hur det kommer sig att man egentligen väljer att skriva en bok om just köttfärssås, om prestigelös matlagning och om Claes sjätte sinne när det gäller smakkombinationer.

– Avsnitten blir ungefär som vårt pilotavsnitt, sådär 30 minuter. Vi kommer att göra poddar varje gång vi har en bra historia att berätta, snarare än att försöka klämma in oss i något specifikt schema. Men räkna med att det blir 2-3 veckor mellan avsnitten, säger Hans-Olov.

Att producera pod kräver i grund och botten bara en dator och mikrofon. Det finns rentav appar för att spela in på mobiltelefon eller surfplatta.

– Vi spelar in på förlaget, eller där det passar boken. Pilotavsnittet spelade vi in hemma hos mig, Cecilia Ahrfeldt producerade på förlaget. Vi blandar in de som behövs för ett visst avsnitt, författare, förläggare och andra och har ingen särskild programledare, säger Hans-Olov.

Kalla Kulor startades 2001 ”för att göra världen lite bättre och ha roligt under tiden.” Utgivningen blandar samhällsdebatt, musikbiografier, popkultur, satir samt originell skönlitteratur. Sedan tidigare har förlaget ett antal tusen följare på både instagram, twitter och Facebook samt en välbesökt hemsida. Dessa kanaler kommer att användas för att nå ut med podden.

– Det är en bra grundplåt. Vi har gärna kontakt med följarna, men har ingen specifik plan för interaktivitet.

Det känns som om ”alla” förlag startar poddar idag, vad krävs för att lyckas och göra mer än tio avsnitt och att verkligen bygga en lyssnarskara?

– Jag tror att kraven för att lyckas är desamma som för förläggeri i allmänhet: bra historier, en hälsosam brist på respekt för svårigheterna och ett glädjefyllt djäklaranamma i produktionen. Det är säkert så att ”alla” gör det, vilket förstås också speglar förläggeriet, säger Hans-Olov och tillägger.

– Så: historier i fokus alltså. Vem vill inte veta hur en stjärnkock kan smaka på ett recept med hjälp av sitt sjätte sinne innan det är lagat? Och vem undrar inte om det går att påverka bokförsäljningen med hjälp av voodooritualer? Sånt tänker vi berätta om.

Slutligen ber vi Kalla Kulor lista några förebilder eller favoritpoddar inom litteratur.

– När det gäller poddar inom litteraturområdet så gillar vi särskilt En förbannad podd, Mellan raderna och Bladen brinner, tre utmärkta förebilder och inspirationskällor för boksamtal i poddmediet när det är som bäst, säger Cecilia Ahrfeldt, PR- och marknadschef på Kalla Kulor.

3 bra litteraturpoddar

En förbannad podd
”En förbannad podd är en stundtals arg bokpodd eller litteraturpodd, om ni hellre vill. Här pratar vi om alla typer av böcker och kulturella tidsfördriv. Från barnböcker via Young adult till ”vuxenböcker” och vidare till tv-serier, filmer, musikaler och ja, det mesta vi lägger vår fritid på när inte våra barn äter upp den helt enkelt. När andan faller på kanske vi till och med diskuterar en faktabok eller två.”

Mellan raderna
”Mellan raderna med Jihde och Öhman är en podcast om läsning och lyssning, om viktiga och oviktiga böcker – och de du önskar du hade läst. Journalisten Peppe Öhman och pr-kvinnan Karin Jihde serverar dig ett nytt avsnitt varje vecka.”

Bladen brinner
”Bladen brinner är en podcast riktad till vuxna, om litteratur för barn och unga. Den är fylld av intervjuer, reportage, boksamtal och boktips och bevakar allt från bilderböcker till ungdomsböcker. Pyttelite som om teveprogrammet Babel har gått och blivit ett radioprogram. Och bara, bara, bara handlar om barn- och ungdomsböcker. Det kommer ett nytt avsnitt varannan torsdag. Vi som gör den heter Johanna Lindbäck och Lisa Bjärbo.”

Jobbar du i bokbranschen? Läs Analysbrevet och prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Lucas Lund deckardebuterar med ”Morden på Park Lane”

”Morden på Park Lane” är en berättelse som riktar sig främst till dig som gillar spänning och mordgåtor, här i brittisk miljö.

Den förmögne Angus MacFergus bor i ett stort hus i centrala London tillsammans med sin syster,