Norstedts rekryterar tre nya medarbetare

Norstedts har rekryterat tre nya medarbetare. Elise Karlsson, redaktör, Gunilla Bergmark, förläggare och Sofie Wallström, redaktionskoordinator.

I samband med att Susanna Romanus lämnade gjorde Norstedts en omorganisation bland tjänsterna. Nu har man också fyllt på med ett par nyrekryteringar för att fylla de luckor som uppstod.

Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.


Elise Karlsson börjar som redaktör på Norstedts. Elise har jobbat som frilansande redaktör åt förlaget tidigare, samt som redaktör på Tranan, Modernista och Lyth & Co. Hon har varit litteraturredaktör på SvD, skriver kritik i bl.a. SvD och Aftonbladet samt är författare på Natur & Kultur. Jobbet är ett vikariat.

Gunilla Bergmark är ny förläggare för illustrerad fakta på Norstedts. Hon har sedan två år tillbaka varit knuten till Expressens och DN:s magasinavdelningar och senast arbetat med att ta fram Expressens böcker och så kallade magbooks.

Sofie Wallström är ny redaktionskoordinator på Norstedts. Hon kommer närmast från en tjänst som redaktionsassistent på Natur & Kultur Akademisk.

Alla tre har tillträtt sina nya tjänster på Norstedts.

Gunilla Bergmark skickade in sin intresseförfrågan om att jobba på Norstedts vid precis rätt tillfälle.

– Det har varit en dröm sedan länge att få jobba på bokförlag så det här känns verkligen jättespännande. Bokbranschen känns också som ett naturligt steg för att prova något nytt när man jobbat många år i tidningsbranschen, säger Gunilla Bergmark till Boktugg.

På Expressen har hon jobbat med deras magbooks (mellanting mellan magasin och bok) och det har också blivit kokböcker, trädgårdsböcker, LCHF och andra ämnen som legat i tiden.

– Magasin och kvällstidningar är rätt bra på att hålla koll på trender. Så jobbar ju ett förlag också på fackbokssidan, man kan inte sitta och vänta på att ett manus ska dyka upp utan måste själv hitta rätt ämnen och leta upphovsmän.

Inom mediabranschen räknar man pressläggningstiden i veckor, på bokförlagen räknar man månader.

– Ja, det var kortare cykler på Expressen så det blir ett nytt sätt att tänka. Jag är lite för ny på jobbet för att uttala mig om man kan korta utgivningstiderna här. Även om det är bra att vara snabbfotad, är det viktigt att få tid i varje led för att kvalitetssäkra. Dessutom måste man ta hänsyn till införsäljningsprocessen, det behöver man inte när man säljer böckerna i kassalinjen tillsammans med tidningen. säger Gunilla Bergmark.

Hennes erfarenhet från dagspressen ligger som redaktör och layoutare – vilket är en bra bakgrund som förläggare på illustrerad fakta.

– Det känns inte som ett så stort hopp eftersom jag jobbat en hel del med böcker de senaste åren. Det ska bli kul att lära sig hur bokbranschen fungerar, säger Gunilla Bergmark.

Bilden från vänster: Elise Karlsson (foto: Emi-Simone Zawall), Gunilla Bergmark och Sofie Wallström (foto: Norstedts)

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Sten Velander med en ny humoristisk spänningsroman

Henry har accepterat att tiden som bårhusansvarig är över. Rastlösheten är påtaglig och han är redo för nya utmaningar i livet. Att hantera döda känns som en trygghet och då är valet av sysselsättning självklart.