Internetworld rankar svenska tjänster/sajter på nätet i sin årliga Topp100. I segmentet ”bästa svenska sajter för underhållning” finns BookBeat och Storytel. Men varken Adlibris eller Bokus kvalar in bland e-handlarna.
Underhållning på nätet har blivit allt mer kopplat till streaming av olika typer av innehåll, konstaterar Internetworld. Inte minder än nio av tio placeringar bygger huvuddelen av sin verksamhet på rörlig bild eller ljud. I sanningens namn så handlar det nästan mer om appar än sajter i många fall.
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!
Vinnare i kategorin blir TV4 och TV4 Play. Ska man som utomstående vara lite kritisk är det lite udda med en betaltjänst som låter reklamen vara kvar även för dem som betalar för innehållet. Det verkar också som att Internetworld har valt bort de streamingtjänster som är amerikanska – Netflix och HBO Nordic exempelvis.
Så vad skriver Internetworld om de båda abonnemangstjänsterna för ljudböcker och e-böcker?
BookBeat:
– Sverige har som inget land tagit de streamade ljudböckerna till sitt hjärta. Nu finns en konkurrent som på allvar utmanar giganten Storytel och erbjuder en i många avseenden lika bra tjänst. Vi tackar för den konkurrensen.
Storytel:
– Den överlägsna ettan bland svenska ljudbokstjänster sett till antalet kunder levererar en gedigen tjänst med det största utbudet och numera även egenproducerat material, men nu vill vi ha en ny version av appen där vi guidas bättre till det vi vill lyssna på. Och kan vi få tillbaka möjligheten att lyssna via datorn, tack?
De bästa underhållningssajterna 2017:
Bookbeat
Playpilot
Readly
Spotify
Storytel
Sveriges Radio
SVT
TV4
Viaplay
Vodeville
(sorterade i bokstavsordning, inte ranking)
Adlibris petade från topp 10 e-handelssajter
Internetworld har även rankat de 10 bästa e-handelssajterna i Sverige 2017. På förra årets lista fanns Adlibris med. Men på årets lista finns varken Sveriges största nätbokhandel eller dess konkurrent Bokus. Vinnare i kategorin blev Sportamore som säljer sportkläder på nätet. Ett bolag som omsättningsmässigt växt förbi just Bokus, omsättningen 700 Mkr 2016.
Förutom Sportamore utgjordes listan av e-handelssajterna Bythjul.com, Ridestore, Skincity, Nordic Design Collective, Cellbes, Ellos, Cairoots, Nelly och Junkyard.
”Sveriges e-handelssajter skulle kunna fylla en hel Topp100-lista – så hög är kvaliteten. Det blir svårare för varje år att sålla bland guldkornen och tvingas välja bort vassa sajter. Modesajterna ligger som alltid långt fram, med produktpresentationer som ofta är strålande. När det gäller användandet av sociala medier börjar de äldre bjässarna komma ikapp de snabbrörliga renodlade e-handlarna: allt fler drar nytta av kundbilder och har egna hashtaggar. Fler har satsat på Snapchat. Det känns inte längre lika självklart att det är de små som kommer att ta nästa steg framåt – klungan längst fram i loppet har vuxit.”, skriver Internetworld om de bästa e-handelssajterna 2017.
I jämförelse kanske e-handelsplattformarna som Bokus, Adlibris och numera Akademibokhandeln använder inte riktigt lika sexiga? En analys utifrån Internetworlds listor – medan Storytel legat i framkant på streamingsidan så är pionjärerna, de båda 20-åringarna, Bokus och Adlibris inte lika långt framme.
Nyfiken på nya boksläpp? Kolla in aktuella nya böcker!