Nomineringsperioden för Sveriges nya läsamabassadör – Kulturrådets läsfrämjande insats – har öppnat. Efter första april kommer Kulturrådets jury överlägga om vem som tar över rollen från sittande läsambassadör Anne-Marie Körling.
Vartannat år utser en sjumannajury från Kulturrådet Sveriges nästa läsambassadör. I år ska den fjärde ambassadören i ordningen sedan starten 2011 väljas. Nomineringarna sker under marsmånad och den utvalda kandidaten presenteras på Bok- och biblioteksmässan i Göteborg i september.
Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.
Kulturrådets syfte är att genom ambassadören ge läsfrämjandet ett ansikte utåt. Detta innebär att läsambassadören dels måste besitta ett stort engagemang för läsandet och vara intresserad av att arbeta mot olika samhällsområden och personer. Det kan exempelvis vara föreningar, arbetsplatser, bibliotek och olika kulturverksamheter. Personen behöver också vara bekväm med att framträda offentligt och arbeta utåtriktat.
– Uppdraget är på två år och omfattar motsvarande 40 % arbetstid, säger Helene Oljons (bilden), pressansvarig vid Kulturrådet. Läsambassadören har stort utrymme att själv utveckla uppdraget utifrån sin egen kompetens och önskemål, men ska arbeta utåtriktat genom att exempelvis göra studiebesök, medverka på litteraturfestivaler, konferenser och andra offentliga arenor runt om i Sverige.
De två första läsambassadörerna – Johan Unenge och därefter Johanna Lindbäck – utsågs av Författarcentrum på uppdrag av Kulturrådet. Men 2015 ändrades rutinen och Kulturrådet bildade en egen jury. När nuvarande läsambassadör Anne-Marie Körling utsågs nominerades totalt 63 st till uppdraget. I år utvidgas uppdraget till att väcka läsintresse hos både barn och vuxna dvs att når ungdomar och vuxna som inte blivit läsare av olika anledningar.
Kulturrådet definierar läsfrämjande som att:
- Göra läsare av läskunniga
- Öppna vägar till litteraturen för den som inte läser
- Öka tillgången till en mångfald av litteratur på olika språk och i olika format för läsare i alla åldrar
- Ge fler möjlighet till en konstnärlig upplevelse genom litteratur
- Ta bort hinder för läsning, bredda en repertoar och stärka läsarens självtillit och läsaridentitet
Kulturrådets inspiration att använda ambassadörskap som läsfrämjande insats är hämtad utomlands.
– Storbritannien inrättade exempelvis sin första läsambassadör år 1999, säger Helene. Skillnaden i Sverige jämfört med övriga länder är dels att det är staten som finansierar. I England tror jag främst att det är författarens förlag och att läsambassadören inte bara vänder sig till barn och unga utan även vuxna.
Helene tror att uppmärksammandet av läsning från flera olika håll bidragit till att det idag finns en generellt ökad medvetenhet om vikten av läsning och dess betydelse. Det understryks av ny statistik från bokhandeln som pekar på att bokförsäljningen för vissa åldersgrupper ökar.
– Många läsfrämjande insatser – läslyftet, läsdelegationen, idrott & läsning, läsambassdörerna med flera – har troligtvis samverkat, säger Helene.
Kulturrådets jury består av:
Eli Abadji, informatör och kulturansvarig, IF Metall Västra Skaraborg
Daniel Boyacioglu, poet, musiker
Sofia Gydemo, bibliotekarie, Svenska barnboksinstitutet
Ingrid Källström, barnbibliotekarie, Myndigheten för tillgängliga medier
Björn Orring, kommunikatör, Svensk biblioteksförening
Daniel Sjölin, författare
Karin Wahlén, kulturcoach, Östersunds FK
Nominering görs via ett onlineformulär på Kulturrådets hemsida före den 1:a april
Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.