Annette Haaland är författaren bakom böckerna om Pastor Viveka. 2016 utkom både Pastor Viveka och Hundraårsjubileet och Pastor Viveka och tanterna och dessa har gjort stor succé med 80 000 sålda exemplar enligt Bonniers årssammanställning.
Annette Haaland växte upp i Smålands susande skogar – en barndom från vilken hon sedan blev språkläraren som blev pastor som blev författare. Bland tallar och lövträd strövade barnet Annette och funderade kring livet och Gud men platsen var också en magisk källa för fantasi och lek. Som vuxen författare liknar Annette det intensiva skrivandet vid lekens uppsluppenhet – den som gör att man glömmer bort tiden, glömmer bort att man är hungrig och glömmer bort att gå hem.
Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.
– Känslan man har när man gör det är nog faktiskt det som bäst beskrivs som lycka, säger Annette.
Annette håller på med sin tredje bok om Pastor Viveka och var 2016 årets mest säljande skönlitterära debut enligt Bonniers sammanställning av förra året. Att det blev en pastor som fick bli huvudkaraktären för hennes deckare var enligt henne själv ganska tacksamt. Efter att hennes första bok refuserats för att den inte upplevdes som tillräckligt spännande fick en påhittad pastor i Gamla Enskede skapa det som den första boken inte hade.
– Jag hade fått ganska bra feedback men det hjälpte ju inte, säger Annette. Då tänkte jag att jag skulle skriva en deckare, att det var något jag kunde lära mig något på – man lär sig något varje gång man försöker. En pastor är en jättebra huvudperson att ha eftersom det är någon som träffar många människor, får ta emot förtroenden och har ett stort nätverk.
Vad handlar ditt opublicerade manus om i korta drag?
– Det handlar om en ung kvinna som reser i världen, berättar Annette. Man kan säga att hon flyr från en raserad tillvaro men hon är också en sorts pilgrim som letar efter sanningen. Själv kallar hon sig dock för nomad. Berättelsen är även en uppväxtskildring eftersom det finns tillbakablickar på hennes barndom. Jag tror att den kanske upplevdes som mindre spännande eftersom det handlar mer om hennes inre än det som sker runt omkring henne. Jag håller inte med om att det inte var tillräckligt spännande eftersom jag inte förstår varför allt måste vara spännande hela tiden.
Och så kom Pastor Viveka till jorden
Med sin egen erfarenhet från kyrkans värld hämtar Annette mycket av inspirationen till sina storys där – kanske helt naturligt med tanke på den gemensamma nämnare Annette och Viveka har. Med en känsla av att alltid ha varit lite udda fascineras Annette av de människor hon möter med samma egenskap vilket hon tar med sig i författandet. Och det är inte bara personer som ger hennes historier sitt liv – miljön i gamla Enskede bidrar också.
– Det är en väldigt charmig och lite förtrollande stadsdel med mycket historia, säger Annette och fortsätter: Jag hämtar inspiration ifrån livet och alla udda, festliga, intressanta, modiga och underbara människor som jag träffar på. Och ifrån det faktum att livet också är fullt av mörka sidor och olösta gåtor. Pastor Viveka är på vissa sätt lik mig men jag skulle vilja påstå att jag är lite mer balanserad. Mycket är förstås också helt påhittat.
När Annette till sist så blev utgiven var det först två av ett flertal förlag som var intresserade. Att ge ut själv var aldrig ett alternativ eftersom hon ser bokutgivning som något ganska självutlämnande och tycker det är skönt med ett förlags bekräftelse. Hela tiden har Annette dock haft en tro på att även om chansen att lyckas var liten så fanns den.
– Att tro att det kan gå är viktigt för att orka satsa på det. Att ha ett hopp, även om det är litet, säger hon. Det är som att överlämna sig åt något större i tillit. Lite som när man ska somna. När det gäller min gudstro har den sett olika ut under olika perioder. De senaste åren har jag grubblat ganska mycker på saker och ting. Men jag har fortfarande en tillit till något större. Jag tror att tillvarons innersta kraft är kärlek. På riktigt, säger Annette
Annette har alltid jobbat deltid – skrivandet har varit en avkoppling från det andra som funkat bra eftersom hon inte behövt lägga full tid på andra arbeten
– Idag jobbar jag på skola fyra dagar i veckan men funderar på att gå ner lite till i tjänst, berättar hon. Som pastor har jag inte jobbat de senaste åren. Jag hjälper till med olika saker i kyrkan ändå. Men ibland tror jag att de andra i kyrkan är lite rädda för att de ska komma med i nästa bok.
Skrivandet av den tredje boken om Pastor Viveka liknar Annettes tidigare bokprocesser. Även om Annette älskar att skriva är det någonstans mellan början och slutet som skrivarbetet kan vara lite bångstyrig.
– Det är svårast på mitten, konstaterar Annette. Sedan tycker jag att det är fascinerande hur hjärnan fungerar. Om man börjar att fundera på något – ofta på hur man ska få saker att gå ihop på olika sätt i berättelsen – så är det som om hjärnan jobbar på även när man gör helt andra saker. Rätt som det är plingar det till och så har man idén.
När det kommer till att läsa själv har Annette helst en fysisk bok i handen.
– Min senaste bok är Tills jag finner dig av John Irving. Väldigt bra, full med både humor, allvar och en slags ömhet för människorna.
Annette om den tredje boken:
Den tredje boken kommer att heta Pastor Viveka och Glada änkan. För länge sedan i Gamla Enskede fanns det en biograf där stumfilmerna ackompanjerades på piano av en äldre dam som gick under namnet Glada änkan. Nu har Enskedeborna kommit på att de vill återuppliva den gamla biografen och ge den namn efter den forna pianisten. Men vem var hon egentligen?
Vivekas församling får en ny intressant medlem som heter George och de ärver en miljon efter gamla Doris. Hur ska de spendera den på bästa sätt? Mitt i alltihopa dyker det upp ett avhugget finger.
Foto: Martin Stenmark
Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.