Investerare tror på Radish och följetongsformatet

Trenden med skönlitteratur som följetong fortsätter. Med sin erfarenhet från Sydkorea har Radish tagit in 3 miljoner dollar i riskkapital. Appen lanserades för ett år sedan och deras bäst betalde författare tjänar 13 000 dollar – i månaden.

Radish säger själva att de opererat lite under radarn fram tills de i mitten av förra veckan berättade att de tagit in finansiering från flera namnkunniga investerare i Silicon Valley på totalt 3 miljoner dollar (cirka 24 miljoner kronor) vilket i USA ses som en ganska liten investeringsrunda.

Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.


Redan nu har dock Radish över 700 författare som publicerat berättelser i en lång rad genrer: romance, fantasy, YA, SF, paranormal m fl. Appen släpptes i beta-version i februari 2016.

De båda grundarna Seung Yoon Lee och Joy Cho har samlat ihop ett team med erfarna utvecklare, exempelvis Doohaeng Lee som var med och byggde upp den sydkoreanska appen Kakopage som nu är den mest framgångsrika plattformen för serial fiction med miljoner nedladdningar och en omsättning på mer än 90 miljoner dollar (cirka 790 miljoner kronor). Radish har därför kontor inte bara i Los Angeles utan även Seoul och New York.

– Radish tar berättande i följetongsform in i det 21:a århundradet och gör det möjligt för nästa Charles Dickens att nå och tjäna pengar på berättelser anpassade för dagens mobila publik, säger CEO Seung-Yoon “SY” Lee.

– Vårt innehåll är perfekt för snabb läsning medan man åker tunnelbana, står i kö eller tar något att äta. Liknande freemium-mikrobetalningsmodeller har redan vunnit stor publik i mitt hemland Sydkorea, Japan och Kina. I Kina tjänar vissa av författarna till följetonger flera miljoner dollar varje år genom läsarnas mikrobetalningar för nya avsnitt.

Boktugg har tidigare skrivit om den kinesiska marknaden och läsning på mobiltelefoner är stort i Asien sedan flera år tillbaka. Radish använder gärna referenser till gamla tiders framgångsrika författare som Dickens och Alexandre Dumas när de presenterar sin plattform.

Så kommer modellen att fungera i USA och Europa? Författarna får 50 procent av intäkterna som deras berättelser genererar. Enligt Radish så tjänar deras ledande författare redan 13 000 dollar (motsvarande 114 000 kronor) per månad.

Även Amazon har experimenterat med serials men deras plattform är i grunden byggd mer för fristående böcker oavsett längd. Här hemma i Sverige har vi Storytels satsning på Storytel Originals som är inspirerad av Netflix framgångar med tv-serier.

Wattpad har en liknande modell där berättelser bryts ner i avsnitt/kapitel.

Radish finns för iPhone och Android.

Jobbar du i bokbranschen? Läs Analysbrevet och prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Sten Velander med en ny humoristisk spänningsroman

Henry har accepterat att tiden som bårhusansvarig är över. Rastlösheten är påtaglig och han är redo för nya utmaningar i livet. Att hantera döda känns som en trygghet och då är valet av sysselsättning självklart.