Karin Alfredsson gör comeback med ny roman – väljer Bokfabriken som förlag

Karin Alfredssons senaste bok Pojken i hiss 54 kom ut för sex år sedan, men hösten 2017 är det dags för en ny bok. Den här gången på ett nytt förlag, snabbväxande Bokfabriken.

Karin Alfredsson har varit verksam som journalist i drygt 40 år och är författare till femton böcker, bland annat den första svenska faktaboken om våld mot kvinnor Den man älskar agar man? (1979). Hon fick sitt genombrott som skönlitterär författare med 80 grader från Varmvattnet (2006) som belönades med Svenska deckarakademins debutantpris.

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

Karin Alfredssons senaste deckare Pojken i hiss 54 (2011) gavs ut som ljudbok av HörOpp.
Karin Alfredssons senaste deckare Pojken i hiss 54 (2011) gavs ut som ljudbok av HörOpp (numera Word Audio).

Hon följde upp den med Kvinnorna på 10:e våningen (2008), Klockan 21.37 (2009), Den sjätte gudinnan (2010) och Pojken i hiss 54 (2011) som dessutom var nominerad till Årets bästa kriminalroman.

Då såg det ut som du var på väg att göra karriär som deckarförfattare – vad hände sedan?
– Jag flyttade till Afrika. I tre år, 2012-2015, bytte jag jobb och bransch helt och hållet och arbetade som regionchef för den svenska biståndsorganisationen We Effect i södra Afrika. Jag bodde i Lusaka, Zambia, och hade verksamhet i Zambia, Zimbabwe, Malawi och Mocambique. Jag hade ett 60-tal anställda i fyra länder och ansvar för en biståndsbudget på drygt 100 miljoner kronor. Jag hann helt enkelt inte skriva några deckare, säger Karin Alfredsson till Boktugg.

Karin Alfredsson har alltid intresserat sig för, och engagerat sig för mänskliga rättigheter, främst kring flickor och kvinnors villkor världen över. Hon har velat berätta viktiga historier i sitt uppdrag som journalist och författare, men också genom att arbete åt olika biståndsorganisationer.

– Mina skäl till att skriva är större än att sätta ord i rätt ordning, jag vill säga något, och det har jag alltid velat. Jag har under alla mina år som författare alltid velat berätta om sådant som är rätt och fel, säger hon.

Men till hösten är hon alltså tillbaka som författare.

– Nu är jag hemma igen och har samlat ihop mig för en ny historia. Min nya roman utspelar sig i det hus där vi bodde i Lusaka och behandlar ett klassiskt problem: lite biståndsproblematik, mycket Afrika och två kärlekshistorier som går snett, säger Karin Alfredsson.

Titeln på den nya boken vill varken förlaget eller författaren avslöja ännu.

Tittar man på deckarna har du alltid haft siffror med i titlarna. Finns det någon speciell tanke bakom att använda siffror?
– Njä. Det började med att jag skojade med breddgrader i ”80 grader från Varmvattnet” och sedan utspelade sig en central scen i bok nummer två på 10:e våningen (”Kvinnorna på 10:e våningen”). Därefter ansträngde vi oss att hitta nya titlar med siffror i. Men den här boken handlar inte om Ellen Elg så det blir inga siffror i titeln.

Många svenska deckarförfattare har valt svenska miljöer, men du föredrar de internationella. Berätta?
– Som journalist och utbildare har jag rest mycket i världen och upprörts över de villkor som kvinnor lever under i många länder. Det är de historierna jag vill berätta, både som reporter och författare. Vanliga svenska landsortspoliser intresserar mig inte så mycket.

Hennes böcker har sålt mer än 200 000 exemplar

Karin Alfredssons böcker har sålt i mer än 200 000 exemplar totalt, framför allt deckarserien vars läsare längtat efter fler böcker.

– Ja, det är många som hört av sig och jag hoppas de ska uppskatta den här boken, även om den inte kommer att stå i deckarhyllan. Detta är en mer traditionell relationsroman, men med inblickar i en främmande kultur. Förhoppningsvis är den ändå spännande. Och ja, jag hoppas kunna skriva fler böcker de kommande åren.

De senaste romanerna gav Karin Alfredsson ut på Damm förlag, men den här gången har hon valt det snabbväxande Bokfabriken.

– Damm förlag finns inte längre, och de redaktörer och förläggare jag samarbetade med då har nya jobb. Jag ville prova något nytt, och tyckte att Bokfabriken verkade pigga och roliga att samarbeta med, säger Karin Alfredsson.

Bokfabriken har de senaste åren knutit till sig flera svenska författare med en etablerad läsekrets. Eftersom de gav ut hennes senaste deckare som ljudbok (på HörOpp, som 2015 slogs ihop med Ordfront ljud och blev Word Audio Publishing, systerbolag till Bokfabriken) så hade de båda koll på varandra.

– Karin Alfredsson är ett författarnamn som vi följt länge och som vi har stor respekt för. Vi är väldigt stolta över att inleda ett samarbete med henne, och hennes bok kompletterar vår utgivning på ett mycket bra sätt, säger Lasse Brahme, VD på Bokfabriken i ett pressmeddelande.

Bilden, foto: Bengt Alm.

Nyfiken på nya boksläpp? Kolla in aktuella nya böcker!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Lucas Lund deckardebuterar med ”Morden på Park Lane”

”Morden på Park Lane” är en berättelse som riktar sig främst till dig som gillar spänning och mordgåtor, här i brittisk miljö.

Den förmögne Angus MacFergus bor i ett stort hus i centrala London tillsammans med sin syster,