Frågan om sänkt moms på digitala böcker har varit en följetong. När finans- och kulturministern nu uttalar sitt stöd är det en stor framgång för bokbranschen. Även om det kanske är tidningsbranschens kris som hjälpt till.
Det är i en debattartikel på DN Debatt som finansminister Magdalena Andersson (S) och kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) går ut och säger att de vill sänka den digitala momsen så fort EU gett klartecken. (Hela debattartikeln finns här, bakom betalvägg – med 25% moms?)
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!
– Det betyder mycket att de går ut och säger att momsen ska sänkas så fort EU tagit beslut. Det här är givetvis en stor framgång för bokbranschen. På Förläggareföreningen har vi jobbat med frågan sedan 2010 och uppvaktat politiker både här i Sverige och i Strasbourg. Vi genomförde också en stor kampanj 2015 och det känns skönt att äntligen se resultat, säger Kristina Ahlinder, vd på Förläggareföreningen.
Boktugg har tidigare rapporterat att EU under hösten närmat sig ett beslut kring sänkt moms på digitala publikationer. Förhoppningen är att det sker inom kort och vad som sedan händer är upp till varje medlemsland.
– Ju bättre förberedda vi är i Sverige, desto snabbare kan man ändra lagen. Det är finansdepartementet som måste titta på lagstiftningen och se vad som behöver förändras. Realistiskt så kan vi nog inte hoppas på att momsen på digitala böcker sänks förrän tidigast 1 januari 2018, säger Kristina Ahlinder.
Den 1 januari 2002 sänktes momsen på böcker i Sverige och omfattade samtliga då relevanta format – tryckta format och ljudböcker på fysiska bärare. Böcker har alltså redan reducerad moms i Sverige, vilket Förläggareföreningen påpekat i sitt remissvar:
“Vi menar att alla bokformat ska behandlas lika och tillåtas ha reducerad moms eftersom boken som sådan är undantagen från normalskattesatsen. De olika bokformaten är endast olika former av samma text/innehåll.”
EU-kommissionens förslag fokuserar på elektroniska publikationer som överförs utan fysisk bärare (sedan tidigare har exempelvis digitala ljudböcker i MP3-format lägre moms när de säljs på CD-skiva). Både nedladdning och streaming av eböcker/ljudböcker omfattas alltså.
Anledningen till att politikerna nu engagerat sig är förstås inte enbart bokbranschens långa lobbyarbete, även om det lagt grunden. Nej, det som ministrarna fokuserar på i debattartikeln är faktiskt tidningarna.
De svenska dagstidningarna är i kris med fallande upplagor och annonsintäkter i fritt fall. När de nu försöker ta betalt för digitala utgåvor så hamnar de förstås i samma läge som bokförlagen – det absurda i att samma innehåll ska ha olika momssats om det distribueras på papper eller skärm.
– Det är klart att problemen för tidningarna uppfattas som akuta och därför kommer i fokus just nu. Nu hoppas vi på ett positivt beslut i EU där förhoppningen är att de tre-fyra länder som enligt uppgift vill ha så få undantag som möjligt inte motsätter sig de troligen fler än tjugo länder som vill ha detta. Dagens besked från regeringen är i alla fall att de kommer att göra vad de kan för att genomföra det snabbt här i Sverige, säger Kristina Ahlinder.
Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.