Stiftelsen Natur & Kultur stödjer litteraturen genom priser och stipendier

Natur & Kultur är ett av Sveriges största bokförlag. Men utöver förlagsverksamheten bedrivs även en omfattande stödverksamhet av Natur & Kulturs stiftelse, där litteratur och kultur belönas och främjas genom stipendier och priser. Stiftelsechef Karin Tengby berättar mer.

Natur & Kultur är ett välkänt varumärke inom Litteratursverige. Bokförlaget Natur & Kultur startades av paret Johan och Jenny Hansson år 1922, och ombildade det till en stiftelse 1947. Under 30-talet präglades förlagets utgivning mycket av kampen mot totalitära regimer. Numera ger förlaget ut en blandning av läromedel, akademisk litteratur och allmänlitteratur. En del av överskottet från förlaget går till att finansiera stödverksamheten.

Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.


– Det som styr stiftelsen är ändamålet i stiftelseurkunden: att genom stöd, inspiration, utbildning och bildning motverka fördomar och inspirera till reflektion och engagemang, säger Karin Tengby, stiftelsechef.

Stiftelsen fördelar årligen ungefär 3,5 miljoner kronor inom det litterära området. Det sker både genom priser, som välkända Natur & Kulturs kulturpris och debattbokspris, och arbetsstipendier för bl a författare och forskare (läs mer om Natur & Kulturs priser och stipendier nedan). Flera av stipendierna kan man söka själv, och det går även att nominera andra. I andra fall är det en jurygrupp som själva utser kandidaterna.

Vilka utgångspunkter och principer är viktiga för er i de verk/projekt ni väljer att stödja?
– Det är lite olika grunder för olika stöd. Våra jurygrupper består av mycket kunniga personer som lägger stor vikt vid urvalsprocesserna och vilka som får ta del av priser, stipendier och stöd, säger Karin Tengby.

Upplever ni att det finns ett intresse för och kunskap om era priser och stipendier?
– Ja, absolut finns det ett stort intresse. Och vi kan nog bli ännu bättre på att berätta om dem.

Ser ni några trender vad gäller ansökningar och nomineringar de senaste åren?
– Nej, det är svårt att se trender, men vi ser att intresset blir större och att antalet ansökningar ökar.

2017 är ett speciellt år. För första gången ska Natur & Kulturs populärvetenskapliga pris, ett helt nytt pris, delas ut. Priset har instiftats för att belöna spridning av forskning till allmänheten. Karin Tengby berättar mer:

– Det har faktiskt en historisk tradition genom att vi tidigare gav ut doktorsavhandlingar, men nu för tiden är doktorsavhandlingar ganska svårlästa för de som inte är experter inom området. Vi vill därför uppmuntra att göra forskning mer tillgänglig för allmänheten. Att sprida kunskap anser vi är viktigt för att få en fördjupad samhällsdebatt och få bättre förståelsen för till exempel klimatfrågan, flyktingkriser eller annat och därför instiftade vi Natur & Kulturs populärvetenskapliga pris och även fyra populärvetenskapliga arbetsstipendier.

Vinnaren kommer att utses av en kommitté bestående av Anna Sjöström Douagi, programchef på Nobel Center, Jonas Olofsson, docent i psykologi vid Stockholms universitet, Kjell Blückert, vd för Ragnar Söderbergs stiftelsen, Lena Forssén, förlagschef för Natur & Kulturs Akademisk, Patrik Hadenius, chefredaktör på Forskning & Framsteg och Språktidningen, Per Almgren, vd för Natur & Kultur, Zoran Alagic, presschef på Lärarnas Riksförbund. Prisutdelningen kommer att ske den 10 maj på Vetenskapsfestivalen i Göteborg, där det också anordnas ett seminarium med vinnaren den 11 maj.

Har ni fått in några spännande nomineringar?
– Hm, det kan jag faktiskt inte avslöja. Juryn kommer att träffas senare i januari för att utse en vinnare. De utgår ifrån nominerade kandidater och från egna förslag så jag är säker på att de hittar en spännande pristagare, säger Karin Tengby.

Natur & Kulturs litterära priser
Natur & Kulturs kulturpris

Delas ut till en eller flera personer som har gjort en väsentlig insats på kulturområdet. Förutom författare kan det ges till bl a fotografer, regissörer, journalister, konstnärer och artister. Prissumma: 300 000 kronor. Vinnaren får också bronsskulpturen Kunskapens träd av Ernst Nordin.

Natur & Kulturs debattbokspris

Sveriges största debattbokspris. Tilldelas årligen en fackboksförfattare som har bidragit till att fördjupa samhällsdebatten. Delas ut under Almedalsveckan i Visby. Prissumma: 250 000 kronor.

Natur & Kulturs populärvetenskapliga pris

Tilldelas en forskare, författare eller journalist som har populariserat forskning inom områdena människa, samhälle och hälsa. Delas ut under Vetenskapsfestivalen i Göteborg. Prissumma: 100 000 kronor.

Natur & Kulturs översättarpris

Delas ut årligen av Svenska Akademien för att belöna personer som gjort förtjänstfulla översättningar till eller från svenska språket. Prissumma: Två pris om 40 000 kronor vardera.

Ingvar Lundberg-priset

Tilldelas en person som gjort avgörande insatser inom forskning eller utbildning för att främja kunskap om läs- och skrivinlärning, utvecklat metoder för undervisning i läsning eller stimulerat barns läsande. Prissumma: 100 000 kronor

Läs mer om priserna här.

Natur & Kulturs litterära stipendier
Litterära arbetsstipendier

Tolv årliga stipendier delas ut för kvalificerat litterärt arbete inom sakprosa eller skönlitteratur. Ansökningstiden pågår från 1 februari till 1 maj. Stipendiesumma: 100 000 kronor per stipendiat.

Populärvetenskapliga arbetsstipendier

Fyra årliga stipendier delas ut för att bidra till att allmänheten nås av ny forskning. Kan sökas av forskare, journalister och författare, med flera. Söks för projektidéer av olika slag. Stipendiesumma: 100 000 kronor per stipendiat.

Johan Hansson-stipendiet

Delas ut till de av Natur & Kulturs författare som blivit nominerade till Augustpriset. Stipendiesumma: 20 000 kronor per stipendiat.

Akademiskt kursboksstipendium

Delas ut till en eller flera författare som ska skriva en svensk lärobok för universitetsnivå. Stipendiesumma: 100 000 kronor.

Läs mer om stipendierna här.

Fotograf: Marie Sparréus

Jobbar du i bokbranschen? Läs Analysbrevet och prenumerera!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

C N Persson med ny urban fantasy

Anton är lyckligt nyförälskad i flickvännen Nora. Men varför dras hans ögon då mot Sandy gång på gång? Han är inte intresserad av henne. Inte egentligen …