Förlagsjätten Penguin Random House ägs av Pearson (47%) och Bertelsmann (53%). Idag meddelade Pearson att de vill sälja sin del. Anledningen: Pearsons intäkter föll kraftigt sista kvartalet 2016 och bolaget föll på börsen efter beskeden.
Sammanslagningen av Penguin (som ägdes av Pearson) och Random House (som ägdes av Bertelsmann) skedde 2013 och sedan dess har de båda ägarna kontrollerat nästan hälften av aktierna var.
Möt författarna som är mästare på Cliffhangers – i Boktugg Spänning!
Pearson Education meddelade idag att bolaget missar vinstmålet på 800 miljoner pund 2016 och bolaget informerade samtidigt om att vinsten för både 2017 och 2018 väntas bli lägre än tidigare prognoser. Efter beskedet föll bolagets aktie med hela 29 procent på börsen.
De senaste åren har Pearson försökt få ordning på bolaget. De sålde både Financial Times och sin andel i The Economist under 2015. Nu vill de alltså sälja hela sin andel av Penguin Random House redan i år (de hade tidigare meddelat att de skulle behålla aktierna åtminstone fram till 2018). Enligt Publishers Weekly kan Pearsons 47 procent vara värda upp till 1,2 miljarder pund (12,9 miljarder kronor).
Bertelsmanns CEO Thomnas Rabe meddelade i ett uttalande att företaget är “öppna för att öka sitt ägande i Penguin Random House, förutsatt att de ekonomiska villkoren är rättvisa. Strategiskt skulle detta inte bara stärka en av våra viktigaste innehållsaffärer, det skulle också ytterligare stärka vår närvaro i USA, vår näst största marknad.”
Om inte Bertelsmann köper samtliga aktier av Bertelsmann väntas Pearson hitta en annan köpare till de resterande aktierna.
Pearson är världens största bokförlag (i alla fall när Publishers Weekly rankade de största förlagen 2015). Men omsättningen föll rejält mellan 2014 och 2015, från 7 miljarder dollar till 6,6 miljarder dollar. För ett år sedan, i januari 2016, meddelade Pearson dessutom att de skulle minska personalen med 4000 tjänster i en jättelik omstrukturering. Bolaget har idag 35000 anställda i 70 länder.
Tyvärr verkar det inte räcka. Pearson såg ett intäktsfall på hela 30 procent det sista kvartalet 2016 vilket ger en nedgång med hela 18 procent för helåret. Vinstmålet för 2016 hade satts till 800 miljoner pund – men nu räknar Pearson “bara” med att nå 630 miljoner pund, enligt Forbes.
Pearson vill fortsätta investera i framtiden. En del av detta är att satsa mer på möjligheter för studenter att hyra kurslitteratur, både som eböcker och pappersböcker. Digitaliseringen av marknaden för läromedel och studentlitteratur accelererar.
Bilden: Pearsons mobilapp Revel ger studenter tillgång till kursmaterial på mobiltelefoner och surfplattor. Den lanserades i augusti 2016.
Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.