En annorlunda polishistoria med fokus på destruktiva relationer. I september släpptes Kerstin Dejemyrs debutroman I lagens famn på Whip Media förlag.
Alla har en relation till relationer. Ändå är banden mellan människor ofta bland det mest komplexa vi möter och inte sällan blir det inte alls som vi tänkte oss. När Kerstin Dejemyr, polis och författare, började skriva på sin debutroman trodde hon att det skulle bli en deckare. Men istället växte en helt annan polishistoria fram, sprungen ur hennes yrkes- och livserfarenheter.
Möt författarna som är mästare på Cliffhangers – i Boktugg Spänning!
– Jag arbetar som verksamhetsspecialist på utvecklingsfrågor som berör barn och unga, berättar Kerstin. Men tidigare var jag förundersökningsledare och utredde våld inom relationer. Det var i den rollen som jag för ungefär fem år sen började skriva boken.
Lust och känsla är Kerstins sätt att arbeta under skrivandet. Hon har alltid tyckt om att pränta ner det hon sett eller hört på papper även om det från början mest var ett ostrukturerat sätt att spara på händelser som var oberoende av varandra.
– Jag hade ingen plan men en dröm, säger Kerstin. Till I lagens famn samlade jag text som jag sedan sydde ihop. Man kan säga att storyn kom genom texten.
I lagens famn handlar om makt, relationer och hur mycket man är beredd att göra för kärleken. På en personalfest blir Lene förförd av polischefen Anders. Blind av passionen och lockad av hans charm förbiser hon att han egentligen är gift och när hon inser att han inte alls går att lita på är det redan för sent. Anders sanna natur är ingenting som hon förstod från början.
Kerstin har bevittnat många relationer som går över styr på ett så våldsamt sätt att människor inte vill tro att det är sant. Det är också där hon hittat mycket av sin inspiration. Att ämnet är tungt är ingenting som skrämt Kerstin. Hon önskar att den enskilda personen ska få upp ögonen och lära sig tyda signalerna på att någonting är fel. Från polisyrket bär hon med sig de sanna historierna där drömmen om respekt och kärlek i realiteten bytts ut mot ren ondska.
– Det finns ingen gräns för vad människor kan göra mot varandra, berättar Kerstin. Ibland önskar jag att jag kunde koppla bort mina egna erfarenheter från verkligheten för den kan vara så enormt gräslig. Det finns alltid någon som kan göra något mycket mycket värre än vad man redan vet. Ett tag tyckte jag inte att boken fick den uppmärksamhet som den förtjänade. Då sa min förläggare till mig: “Det är ett svårt ämne, alla människor orkar kanske inte ta in det.” När jag signerar skriver jag “Våga ställa frågor” på försättsbladet. För det är där det börjar och vi har ett samhällsansvar att göra det.
I lagens famn har egentligen två spår: huvudhistorien som kretsar kring den destruktiva, skadliga relationen men storyn rör också vid en viss kritik mot polisen.
– Boken bygger delvis på att belysa bristen på sociala tillit som finns inom polisen, berättar Kerstin.
Läsarens blick in i polishuset blir städaren Enok som observerar polisväsendet från sin position längst ner i statuskedjan.
– Städaren går överallt och har möjlighet att ta sig in i alla rum, säger Kerstin. Det kan ligga utredningar framme på ett bord som hen lätt kan plocka med sig. Vilket Enok också gör. Det visar på en brist som jag tycker är anmärkningsvärd och vill uppmärksamma för det finns en fara i det för den enskilda människan. Min livsfilosofi är att värna om sig själv för att jag ska kunna vara stark och i nästa steg kunna vara stark för dem runt omkring mig. Man missar ofta sig själv när man ska finnas för varandra och jag är väldigt nöjd över att ha fått fram det i boken.
Att boken inte är så lång tror Kerstin är bra – då kan läsaren ta till sig lite i taget och chansen att den fångar även dem som inte har för vana att ta sig igenom tjocka tegelstenar är större. Hon är också säker på att om läsaren själv är drabbad av en destruktiv relation kommer den att känna igen sig.
– Är man drabbad så förstår man, säger Kerstin. Igenkänningen är bra. Det är lätt att för offret att tvivla på sig själv, tänka att alla andra har det likadant eller att intala sig att det inte är så farligt egentligen. Oftast är det någon som står offret nära som är förövaren. Jag blir själv paranoid och misstänksam – det är lätt hänt när man har min erfarenhet från jobbet och tre döttrar hemma. Man undrar vad som finns i närmiljön när man inte har kontrollen. Vad våra barn kan utsättas för tror jag inet folk orkar läsa om.
Boken är utgiven av Whip Media och kom ut på marknaden i slutet av september. Nu säljs den hos Adblibris och Bokus samt hos några fysiska boklådor. Nyligen skrevs avtal med Lind & Co som ska ge ut den som ljudbok.
– Som debutant har jag inte så mycket att jämföra med men den säljer lite hela tiden, säger Kerstin. Den är utgiven på ett litet förlag och det känns som att det bidrar till att det går lite trögt – butiker som PocketShop vill exempelvis bara köpa in böcker från större förlag. Jag jobbar heltid med mitt andra jobb och boken kräver en marknadsföring som inte betalar sig i första steget. Det gäller att försöka synas hela tiden – som här till exempel
Storyns händelser är helt sanna även om Kerstin inte varit med om allt personligen. Istället bygger den till stor del på sådant hon fått berättat för sig. Samtidigt menar Kerstin att somligt till viss del paradoxalt nog ändå är självupplevt eftersom vi alla har relationer till andra människor så också hon själv.
– Värdet från mina erfarenheter och teoretiska kunskaper är viktiga för handlingen, säger Kerstin. Synvinkeln lite snett utifrån känns som ett nytt grepp. Det blir mer neutralt än det hade blivit om jag befann mig mitt i det. Och det finns ett underhållningsvärde i att få läsa om polisen på det här sättet som skiljer sig från en vanlig deckare.
Att hitta nya grepp är något som Kerstin ger sig djupare in i under ett pågående samarbetade med Liselotte Divelli som tidigare suttit i fängelse. Tillsammans har de startat ett sidoprojekt där de vill berätta samma historia ur två perspektiv: ett inifrån och ett utifrån. I övrigt arbetar Kerstin för fullt med en uppföljare till I lagens famn.
– Jag har kommit ganska långt, säger Kerstin. Många har redan efterfrågat nästa bok. Det känns jättekul.
I lagens famn (pocket)
Köplänkar: [ Köp på Adlibris ] | [ Köp på Bokus ]
I lagens famn (mjukband/häftad)
Köplänkar: [ Köp på Adlibris ] | [ Köp på Bokus ]
I lagens famn (mjukband/häftad)
Köplänkar: [ Köp på Adlibris ] | [ Köp på Bokus ]
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!