Katarina Emgård, frilansskribent som främst tycker till om film och fantastikförfattare och genom orden låter inre fantasivärldar möta yttre drömmar.
Vi intervjuade Katarina Emgård för ett tag sedan då hon berättade om sin relation till novellen. Nu får hon chans att dela med sig av sina boktips inför jul- och mellandagarna.
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!
Skönlitteratur: Don’t Bite the Sun av Tanith Lee
– I det bleka skenet av alla dystopier vill jag tipsa om Tanith Lees utopi. I en värld där folk begår självmord för kickens skull, eftersom man ändå återföds, letar berättarjaget ständigt efter nya äventyr. En intressant skildring av ett samhälle där kön är något man kan byta lika lätt underkläder och där konsekvensen av evigt liv inte är så glimrande magisk som man kan tänka sig.
[ Köp på Adlibris ] | [ Köp på Bokus ]
Facklitteratur: The Book of Goddesses and Heroines av Patricia Monaghan
– Eftersom jag antar att Brian Frouds ”Good Faeries, Bad Faeries” inte räknas som facklitteratur kan jag istället göra ett slag för uppslagsboken ”The Book of Goddesses and Heroines” som listar precis vad det låter som – all världens gudinnor och hjältinnor. Boken som också gav mig min dotters namn.
Eftersom den här boken numera verkar vara out-of-print så kan man titta på en ny bok av Patricia Monaghan som heter Encyclopedia of Goddesses and Heroines som innehåller över 1000 gudar.
[ Köp på Adlibris ] | [ Köp på Bokus ]
Ungdomsböcker: Modern Faeri Tales series av Holly Black
– För den som gillar urban fantasy skildrar Holly Black en något råare och mordstinn älv-värld än den man är van vid. Bok ett, Tithe och tre, Ironside, hänger ihop medan bok två, Valiant, utspelar sig i samma universum. I den första boken får vi följa 16-åriga Kaye i New Jersey som ofrivilligt hamnar i skottlinjen mellan två älvriken och snart inser hon att även hennes eget liv mycket väl kan vara i fara.
[ Köp på Adlibris ] | [ Köp på Bokus ]
Vad läser du i jul?
– Högen med böcker växer snabbare än jag hinner läsa dem, även om jag är en sådan som gärna läser flera böcker samtidigt. Just nu blir det Karolina Ramkvists ”Alltings början”, Dan Simmons ”Summer of Night” och comicen ”Saga” av Fiona Staples och Brian K. Vaugn. En skön mix av svenskt 90-tal, skräck och surrealistisk science-fiction.
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!