Amazon kommer till Sverige inom kort. Först lanseras Amazon Prime Video som ska konkurrera med Netflix. Men den an samtidigt att vara en dörröppnare till Prime-tjänsten som i USA även inkluderar en streamingtjänst för eböcker och ljudböcker.
– Amazon har redan varit i kontakt med nordiska förlag för att undersöka om de kan få loss rättigheter till olika titlar i digitala format – eböcker och ljudböcker, säger en källa till Boktugg.
Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.
Låt oss börja med nyheten att Amazon i december kommer att släppa sin videotjänst Amazon Prime Video i över 200 länder. Det är inte officiellt vilka länder ännu, men de nordiska länderna inklusive Sverige ska finnas med på listan enligt Di Digital. Tjänsten finns sedan tidigare i USA, Tyskland, Österrike, Storbritannien och Japan. Ett av dragplåstren blir The Grand Tour med tidigare Top Gear-trion Jeremy Clarkson, Richard Hammond, och James May som hade premiär 18 november i ett par utvalda länder men som snart ska släppas i betydligt fler.
Amazon satsar nu, precis som Netflix, stora pengar på eget innehåll. När man googlar på Grand Tour så visar det sig att Amazon utan tvekan planerar för Sverige och redan annonserar för att nå svenska tittare:
De 36 avsnitt av Grand Tour som är planerade har fått en total budget på 160 miljoner pund (ca 1,8 miljarder kronor).
Videotjänsten var tidigare en del av Amazon Prime-paketet, men för att konkurrera med Netflix prismässigt i USA lyfte Amazon ut videotjänsten som ett eget erbjudande, 8,99 dollar/månad (ca 82 kronor) jämfört med 10,99 dollar/månad (ca 101 kr) för fulla Amazon Prime.
Primetjänsten i USA ger medlemmarna obegränsad streaming av filmer och tv-serier, musik (2 miljoner låtar), läsning (böcker, magasin och serietidning), ljudböcker (exklusiva originalserier från Audible), fri 2-dagarsfrakt, gratis leverans samma dag i vissa städer på utvalda produkter.
Just läsning av böcker är något som Amazon adderade till Primetjänsten så sent som i oktober 2016.
Eftersom rättigheter är en utmaning även för Amazon så ser Primetjänsten i exempelvis UK och Tyskland lite annorlunda ut. Tittar man på UK så ingår musik i Prime, däremot inte ljudböcker. Men när Prime i USA utlovar ”tusentals böcker och tidningar att läsa obegränsat av” så har Prime i UK istället tillgång till Kindles lånebibliotek med över en miljon titlar där man ska kunna låna en bok per månad.
Så hur många kommer då att välja den dyrare Amazon Prime? Ja, eftersom Amazon tillämpar ”prova gratis i 30 dagar” så kommer säkert en hel del kunder att prova den dyrare tjänsten eftersom det är gratis och sedan fortsätta med den om de är nöjda. Videotjänsten blir en billigare lockvara.
Det är två år sedan Amazons ankomst till Sverige diskuterades flitigt, då främst med fokus på de fysiska böckerna. Amazon skulle då börja sälja svenska böcker från sitt lager i Tyskland. E-handelsjättens intresse svalnade något när de insåg att väldigt få av de svenska förlagen var intresserade av att ge Amazon rabatter på 30% när inte ens Adlibris fick det. Men Amazon skrev då avtal med Bokinfo för att få tillgång till data om alla titlar. Så när de väl bestämmer sig är det i princip bara att trycka på knappen. Däremot har de ännu inte skrivit några avtal med enskilda förlag.
När man tittar på hur Amazon agerat i andra länder där de går in brukar de satsa på att förhandla med de allra största förlagen först för att säkra att de har 70-80 procent av den totala marknaden. Alltså de bästsäljande titlarna. För Sveriges del skulle de då behöva de största 7-8 förlagen, medan man i Danmark och Norge kanske skulle klara sig med färre förlag.
Samtidigt har det ryktats att Amazon letat efter platser att bygga egna lager i Norden. Och det är inte säkert att det i första hand är böcker de tänker sälja där – kanske väljer de istället att göra en rent digital boksatsning. Antingen som en del av eller som en förlängning av Prime Video-erbjudandet. Alternativt lanseras Kindle. Med tanke på diskussionerna kring ersättningen per bok från Storytel (som tar 169 kr/månad) är frågan vad förlagen kommer att få i ersättning av Amazon ifall de exempelvis lanserar Kindle Unlimited (som i USA kostar 9,99 dollar/månad). Även om de kan locka med alla (?) engelska böcker som de redan äger rättigheterna till så återstår en stor utmaning i att övertyga svenska förlag.
Däremot lär tröskeln för att börja sälja eböcker som download inte vara så hög – förutsatt att Amazon accepterar de fpriser som förlagen satt via Axiell Media (Elib) och Publit.
Ska de bygga ett nordiskt lager så lär det hamna i Småland eller Skåne. Eller så nöjer de sig med att lägga ett i norra Tyskland.
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!