Sex författare är nominerade till Stora Fackbokspriset 2016

Den 24 november tillkännages vinnaren av Stora Fackbokspriset, Sveriges största fackbokspris med en prissumma på 125 000 kronor. Sex titlar från fem olika förlag har nominerats.

Stora Fackbokspriset har delats ut sedan 2011 av Axel och Margaret Ax:son Johnsons stiftelse. Med sina 125 000 kronor i vinstpotten är Stora Fackbokspriset Sveriges största fackbokspris. Enligt stiftelsen belönar Stora Fackbokspriset böcker som tillhör och stärker bildningen. Det riktar uppmärksamhet på kvalificerad facklitteratur, sådan som tillför ny kunskap, ger nya perspektiv på befintlig kunskap eller gör gammal kunskap tillgänglig.

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

– Priset instiftades för att uppmuntra och uppmärksamma utgivning av kunskapsrika böcker, helst avfattade på effektivt berättande, lärd prosa. Vederhäftighet och stilistik med andra ord. Relevans. Misstro mot det alltför samtidsanpassade och mot det inställsamma och främst underhållande, säger Peter Luthersson från Axel och Margaret Ax:son Johnsons stiftelse.

Nomineringarna till Stora Fackbokspriset 2016:

Dag Sebastian Ahlander, Gustaf Mannerheim (Historiska Media)
Gunnar Broberg, Nattens historia. Nordiskt mörker och ljus under tusen år (Natur och kultur)
Max Engman, Språkfrågan.  Finlandssvenskhetens uppkomst 1812 – 1922 (SLS/Atlantis)
Hanne Kjöller, En svensk tiger. Vittnesmål från poliser som vågat ryta ifrån (Fri tanke förlag)
Annika Sandén, Bödlar. Liv, död och skam i svenskt 1600-tal (Atlantis)
Klas Åmark, Förövarna bestämmer villkoren. Raoul Wallenberg och de internationella hjälpaktionerna i Budapest (Albert Bonniers)

Axel och Margaret Ax:son Johnsons stiftelse för allmännyttiga ändamål stödjer akademisk utbildning, forskning och spridning av forskningsresultat. Årligen sedan 2011 delar stiftelsen ut Stora fackbokspriset till den eller de (levande personer) som skrivit årets fackbok i enlighet med Forum Axess devis Vetenskap, bildning, tradition. Peter Luthersson från stiftelsen berättar om hur prisets urvalsprocess går till:

– Vinnaren utses av en jury med nio ledamöter, som under hela utgivningsåret läser titlar som skulle kunna komma ifråga efter hand. Alla läser förstås inte allting. Men om någon läser något som är bra, så går boken vidare till någon annan som rekommenderar den för fortsatt läsning eller inte. Och så vidare. De nominerade titlarna utses efter kompromissande diskussion. Vinnaren utses vid ett beslutsmöte. Först livlig diskussion. Den titel som sedan får flest röster vinner, om enighet inte uppnås.

Tidigare vinnare:

2011 – Svante Nordin, Filosoferna (Atlantis)
2012 – Nina Burton, Flodernas bok (Bonniers).
2013 – Carl-Johan Malmberg, Stjärnan i foten: dikt och bild, bok och tanke hos William Blake  (Wahlström och Widstrand)
2014 – Susann Silfverstolpe, Silvergåvor från Sveriges regenter till Rysslands tsarer under 1600-talet (Atlantis)
2015 – Fredric Bedoire, Den svenska arkitekturens historia (Norstedts )

Vinnaren kommer att tillkännages den 24 november 2016.

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Sten Velander med en ny humoristisk spänningsroman

Henry har accepterat att tiden som bårhusansvarig är över. Rastlösheten är påtaglig och han är redo för nya utmaningar i livet. Att hantera döda känns som en trygghet och då är valet av sysselsättning självklart.