Det lilla förlaget hittade ett sätt att lura biblioteken, öppnade konton i flera kommuner och började låna eböcker utgivna av dem själva. Innan bluffen avslöjades genererade det över 82 000 kronor. Istället tvingas de nu betala tillbaka och riskerar polisanmälan för bedrägeri.
Boktugg berättade igår om hur ett litet skånskt förlag lånat sina egna eböcker på ett flertal bibliotek runtom i Skåne, men även i Stockholm, för att tjäna pengar på det. Flera skånska bibliotek stängde ner all utlåning av e-böcker efter att ha upptäckt de märkliga lånen.
Möt författarna som är mästare på Cliffhangers – i Boktugg Spänning!
Det visade sig dock att Axiell Media som via tjänsten Elib hjälper biblioteken att låna ut eböcker redan den 2 november hade stängt ner förlagets samtliga titlar och avslutat samarbetet med dem eftersom det då upptäckts att fler bibliotek i Stockholm utsatts för lånebedrägerier.
Idag blev det känt hur stora summor det handlar om. Boktugg berättade att Axiell Media beslutat att kreditera de belopp som biblioteken debiterats för samtliga utlåningar av förlagets titlar.
– Biblioteken ska hållas skadeslösa. Vi kommer att ersätta de drabbade biblioteken med sammanlagt 82 000 kronor, säger Axiell Medias vd Eva Houltzén till Skånska Dagbladet.
Det är alltså summan av alla lån som genererats på förlagets titlar. Det kan givetvis finnas även legala lån i den summan, men eftersom förlaget brutit mot villkoren i sitt avtal så kommer de Axiell Media inte att betala ut några pengar till dem och dessutom återkräva de 38 000 kronor som redan hunnit utbetalats.
– Den totala kostnaden ligger på 82 230 kronor som biblioteken haft för lån av förlagets böcker. Då kan vi inte säga att alla transaktioner är bedrägliga, men det här är kostnaden. Det kan också vara lån i den summan som gjorts av andra privatpersoner, säger Eva Houltzén till Sydsvenskan.
Bedrägerierna kommer sannolikt att leda till dels nya diskussioner om bibliotekens kostnader för eböcker och dels till krav på ökad säkerhet. När det gäller det sistnämnda blir det hela tiden en balansgång mellan att göra det enkelt för kunderna utan att öppna för missbruk.
Det kan noteras att i Skåne Nordväst så har biblioteken gemensamma lånekort i tio kommuner – det innebar att bedragarna där inte kunde registrera mer än ett lånekort istället för ett i varje kommun som är fallet på andra håll i Skåne. Därför är det inte otänkbart att man i framtiden kommer att utöka utbytet mellan biblioteken och att det bara blir möjligt att ha ett lånekort i hela landet. Något som skulle försvåra den här typen av bedrägerier.
I sociala medier har det spekulerats en del om vilket skånskt förlag det rör sig om. Axiell har inte offentliggjort namnet och förlaget själva har inte velat uttala sig i media. Men enligt uppgifter till Boktugg är det ett nystartat litet förlag som gav ut sina första eböcker så sent som i augusti. Men nu är de alltså raderade.
Böckerna som förlaget producerat ska vara så kallade public domain-titlar, alltså äldre böcker där rättigheterna gått ut. Därmed är inga svenska författare inblandade och det ska inte ha begåtts några upphovsrättintrång, enligt vad Boktugg erfar.
Frågan många ställer sig är förstås om det finns fler som ägnat sig åt liknande upplägg.
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!