Under tisdagen stängde Staffanstorps, Lommas och Burlövs bibliotek av all e-boksutlåning på grund av omfattande bedrägeri från ett mindre förlag, som satt i system att låna sina egna böcker på ett antal bibliotek i stora mängder. Biblioteken planerar nu att polisanmäla förlaget. Elib har lovat att kreditera biblioteken.
Boktugg kunde redan igår kväll berätta att flera skånska bibliotek dragit i nödbromsen och stoppat all utlåning av eböcker.
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!
– Vi upptäckte det av en ren slump, berättar Johan Rasmussen på Staffanstorps bibliotek. Vi tre bibliotek pratade om kostnader för e-boklån. Burlöv klagade på att det fanns en och samma familj som lånade väldigt mycket. Jag noterade att samma människor lånade mycket hos oss och såg sambandet att de var ägare till det bokförlag vars böcker de lånade.
Till skillnad från pappersböcker betalas utlåning av e-böcker på biblioteken per lån. Priset sätts av förlagen medan biblioteken bestämmer vilka böcker de tar in. Marknadschef Py Söderström på Axiell Media, som driver e-bokstjänsten Elib, ser mycket allvarligt på det inträffade och sade upp avtalet med förlaget med omedelbar verkan när det påpekades av två Stockholmsbibliotek i början av månaden. I och med de skånska bibliotekens upptäckt har frågan lyfts ytterligare.
– Vi har beslutat att låta en jurist undersöka ärendet. Här är det förlaget som brutit mot vårt avtal och missbrukat systemet. Det ligger i allas intresse att sådant inte ska förekomma. Vi har också tagit beslut om att kreditera biblioteken för samtliga lån på böcker från förlaget och kommer att gå ut med information till våra bibliotekskunder om detta idag.
Johan Rasmussen välkomnar att detta tas tag i, men önskar att Elib stod för en bättre säkerhet runt vad som lånas, eftersom biblioteken har svårt att se sådana trender. Detta kompliceras dock av att Elib enligt Personuppgiftslagen inte har möjlighet att se personuppgifter om låntagarna. Att biblioteken valt att stänga av hela e-boksutlåningen och inte bara det enskilda förlaget beror just på att de inte kan bedöma omfattningen av det inträffade.
– Dock hade det varit intressant att få reda på om Elib haft liknande fall tidigare och i så fall, varför har inte biblioteken blivit informerade om detta. Systemet är mycket sårbart och måste ses över, säger Johan Rasmussen.
Elib överväger nu förbättringar både i bibliotekens administrationsgränssnitt och i avtalen med förlagen. Py Söderström berättar att något liknande bara inträffat en gång förut, i september 2014, och även den gången sades avtalet med förlaget upp.
– Vi ska ge förlag och bibliotek bra verktyg för att hantera den digitala boken hela vägen från förlaget ut till läsarna. Förlag som bryter mot god affärssed eller som missbrukar systemet stängs av.
Även Sydsvenskan, Skånska Dagbladet och SVT uppmärksammar fusket med eboksutlåningen.
Jobbar du i bokbranschen? Läs Analysbrevet och prenumerera!