Så klarar du höststress och Novembernoja i bokbranschen

Bokmässorna avlöser varandra, införsäljningsmöten, höstens titlar, vårens titlar, julkampanjer och julsigneringar. Oron över om julhandeln ska rädda årets resultat. Kort sagt: hösten är en stressig tid i bokbranschen. Hans-Olov Öberg är både förlagschef och medförfattare till två böcker om att få balans i arbetslivet.

Hans-Olov Öberg är inte bara förlagschef. Han är inte bara deckarförfattare, hundägare och inbiten fotbollsfrälst utan även författare till två böcker som handlar om hur man prioriterar i arbetslivet. Vem vore då mer lämpad att intervjua om den arbetsbelastning som många i bokbranschen upplever under hösten?

Hur ser hösten ut för er på Kalla Kulor förlag?
– Ja, vi har det naturligtvis lika intensivt som resten av branchen! Mässorna i Göteborg och Frankfurt, alla införsäljningsresor och möten i stan, samtidigt som sommar- och höstböckerna naturligtvis måste tas om hand på allra bästa vis gör att vi inte saknar sysselsättningsproblem.
– Egentligen lever vi i fyra tidszoner samtidigt: sommaren/hösten 2016 där vi fortfarande jobbar aktivt med titlarna, julhandeln som förbereds på mängder av sätt med kampanjer av både marknads- och PR-karaktär, våren 2017 som just säljs in samtidigt som samma titlar produceras (i olika faser) och hösten 17/våren 18 där vi just nu har ett femtiotal goda manuskandidater att läsa igenom och ta ställning till. För att citera skalden: ”Men nånstans i skiten så måste man väl njuta, det är det här livet man älskar annars skulle man ju sluta” .

Andra halvåret är dessutom rätt viktigt för förlagen när det gäller försäljning, inte minst julhandeln?
– Oh, ja! Traditionellt svarar julhandeln för sådär en fjärdedel av vår försäljning. I år är fördelningen litet annorlunda eftersom vi hade en väldigt lyckad vår med ”Skuggans Lag” av Simon Häggström som faktiskt rubbar balansen mellan halvåren rätt påtagligt.

Du har grävt en del i det här med balans i arbetslivet genom två böcker på ert imprint Bullet Point Publishing?
– Vi har två titlar som är helt inriktade på att hjälpa alla intresserade att få ordning på sitt liv, öka glädjen och minska den negativa stressen. Den första kom i fjol och heter ”Omval” – Anna Iwarsson skrev den med mig som extra klåfingrig redaktör. Den andra ”Plikt eller Passion – finn din grej” skrev vi tillsammans och publicerade i somras.
– I bägge böckerna får läsaren väldigt konkreta tips kring hur hen både kan ”känna efter” på ett strukturerat vis och sedan med valfri dramatik – från minimala till drakoniska livsomläggningar förbättra sitt liv OCH (vilket vi tycker är väldigt viktigt) öka sin mentala hållbarhet. Risken är väl bara att ännu fler ger sig in i vår älskade bokbransch när de väl identifierat sin sanna dröm och valt om…

Bokbranschen är fokuserad på flera väldigt stora händelser: Bokmässorna i Göteborg och Frankfurt, införsäljningsdagar för bokhandel och bibliotek, Augustrpis, Nobelpris, stora kataloger som kommer ut nästan innan böcker är skrivna – borde vi ändra på något för att minska stressen?
– Att våra läsare är mer intresserade av att köpa böcker (bortsett från strandkonsumtionen) under hösten är nog ett icke förhandlingsbart faktum, och branschen får nog förhålla sig till det på olika vis. Så utifrån tesen ”Det som är, är” är det upp till var och en att se över sina prioriteringar, göra kloka val och sedan gilla läget. Precis som i maj när alla ska “ses före sommaren under trivsamma former”. Man har ju rätt att välja själv! Det tog mig för övrigt många år att inse det.

Har du några personliga tips på hur man som förläggare (eller för den delen inköpare och återförsäljare) kan göra för att bli mindre stressad?
– Jag läste just i tidningen att positivt tänkande är på väg ut, men jag väljer nog att fortsätta se med glädje på tillvaron tills eventuella lagförslag går igenom. Och därmed säger jag: glöm till att börja med inte bort att det vi alla vill, oavsett var i bokkedjan vi befinner oss, är att sammanföra läsare med de goda berättelserna. Att då få göra det så intensivt som under de här månaderna måste ju – måste ju verkligen! – vara någonting att glädjas åt. Hösten ger oss det vi drömmer om att få året runt, ju: högt tempo, många roliga aktiviteter och långa signeringsköer.

Så Hans-Olovs två råd blir:
1. Att komma ihåg att njuta av tillvaron, oavsett om det börjar brinna i hårtopparna, så att säga.
2. Glöm inte bort att välja och prioritera. Kanske – det gör ju till och med jag själv – välja bort ett par mingel till förmån för träning och sömn, för att kunna vara extra närvarande på de du väljer? Tempoväxla då och då med aktiviteter som inte har med litteratur att göra. Och om det ändå mot förmodan börjar surra i huvudet, agera på en gång. Ingen är oersättlig och ”better live to sell another story another day”.

För den som är nyfiken på titlarna som nämns i artikeln.

Omval : hur du väljer om ditt liv och din karriär (innan någon annan gör det åt dig)
Köplänkar: [ Köp på Adlibris ] | [ Köp på Bokus ]

Plikt eller passion : finn din grej – en metod för dig som vill komma vidare i livet
Köplänkar: [ Köp på Adlibris ] | [ Köp på Bokus ]

Hans-Olov skrev dessutom ett inlägg på sin blogg som handlade just om höststress (novembernojan) även utanför bokbranschen som du kan läsa här.

Jobbar du i bokbranschen? Läs Analysbrevet och prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Sten Velander med en ny humoristisk spänningsroman

Henry har accepterat att tiden som bårhusansvarig är över. Rastlösheten är påtaglig och han är redo för nya utmaningar i livet. Att hantera döda känns som en trygghet och då är valet av sysselsättning självklart.

Är jag inte välkommen längre

Lagom till han firar 30 år som svensk medborgare händer det som inte får hända. Expressen avslöjar hårresande uppgifter om att regeringens utredare kan föreslå ett totalförbud mot internationella adoptioner till Sverige.