Augustpriset 2016 – här är alla de nominerade med motiveringar

På måndagskvällen presenterades alla de 18 nominerade till Augustpriset 2016. En tredjedel av dessa gick till Albert Bonniers Förlag. Men även ett par mindre förlag hade gett ut titlar som föll juryn i smaken.

Det prestigefyllda Augustpriset delas i år ut för tjugoåttonde gången. Priset är en bronsstatyett formgiven av Mikael Fare och 100 000 kronor vardera i följande tre kategorier: Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok samt Årets svenska barn- och ungdomsbok. De sex texter som nominerats till Lilla Augustpriset har också presenterats. Augustpriset och Lilla Augustpriset delas ut av Svenska Förläggareföreningen i samarbete med Elite Hotels och PostNord. Omröstningen om Lilla Augustpriset finns här >>

Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.


Topplistan nomineringar:
Albert Bonniers 6
Natur & Kultur 3
Norstedts 2
Modernista
Bok & Fokus Förlag
Ordfront
Urax
Rabén & Sjögren
Alfabeta
Berghs förlag

 

Nominerade till Årets svenska skönlitterära bok 2016

Bok-August-AftonlandAftonland, Therese Bohman, Norstedts
Det skymmer över Stockholm och är sent på Frescati. Karolina är en nyseparerad konstprofessor som handleder en student med en sensationell infallsvinkel på en kvinnlig symbolist. Hon använder sex, vin och dekadent konst för att förflytta sig från den samtid hon vantrivs i. Hennes klassresa har förstärkt hennes ensamhet. Återstår bara hämndens ljuvhet. Therese Bohman har skrivit en skarpsynt idéroman, delikat och skenbart lättsmält.

Köp på Adlibris >> : Köp på Bokus >>

 

Bok-August-djupa-karlekdjupa kärlek ingen, Ann Jäderlund, Albert Bonniers Förlag
djupa kärlek ingen är en röd tråd som leder oss genom tjugotre år av Ann Jäderlunds poesi. Naturen, kroppen, barnet, vattnet. Hennes poetiska röst ger husrum åt det bekanta och begripliggör det främmande. Med känsliga fingrar vidrör hon livets sårbara hjärta, i dikter som överskrider alla förväntningar på språkets förmåga. Där finns allvarets balanserade slagfärdighet, men också skrattets härliga träff.

Köp på Adlibris >> : Köp på Bokus >>


Bok-August-Valkommen-AmerikaVälkommen till Amerika
, Linda Boström Knausgård, Modernista

”Vi är en ljus familj”, säger mamman. Och hon lyser, men i den stora sexrumsvåningen härskar mörker och våld. Sonen spikar in sig på rummet och dottern önskar sin livsfarlige pappas död. När det sker väljer hon tystnaden, rädd för vad hennes allsmäktighet kan orsaka. Linda Boström Knausgårds berättelse om en familj i katastrof är skakande och fantasieggande. Allt skrivet på en vacker och förtätad prosa som antyder att mörkret ändå är ljusets moder.

Köp på Adlibris >> : Köp på Bokus >>

 

Bok-August-En-dramatikerEn dramatikers dagbok 20132015, Lars Norén, Albert Bonniers Förlag
I den tredje dagboksdelen är Lars Norén upptagen av åldrandet och döden, relationen till döttrarna, Heidegger och det oupphörliga skrivandet. Hans vardagsbestyr pendlar mellan jakten på nya färgband och flyktförsöken från den kultursfär han sitter fast i.
Det är stilens klarhet, de associativa och intensiva övergångarna mellan trivialt och angeläget som gör dagboken så njutbar att läsa. Den inbjuder till självreflektion och samtidskritik och går långt bortom sin upphovsman.

Köp på Adlibris >> : Köp på Bokus >>

Bok-August-ElandetEländet, Andrzej Tichý, Albert Bonniers Förlag
En morgon möter en ung cellist sig själv – eller någon han kunde ha blivit – i en tiggares gestalt. Ur ett förträngt förflutet stiger ett flöde av röster, som vittnar om utsatthet, missbruk och våld. Vad ska överlevaren göra med sin historia? Kan man vara solidarisk med de vänner man lämnat bakom sig? Andrzej Tichý ger en eländig verklighet en drabbande form. Hans polyfona roman är en hårt rytmisk språkmusik och ett obönhörligt raseri.

Köp på Adlibris >> :  Köp på Bokus >>

 

Bok-August-PolyglottaDe polyglotta älskarna, Lina Wolff, Albert Bonniers Förlag
”Jag är trettiosex år gammal och söker en öm, men inte alltför öm man.” Ellinors kontaktannons leder henne till en överflödig litteraturkritiker med våldstendenser. Det är upprinnelsen till en flerskiktad, uppkäftig och intrikat saga för vuxna. Wolff gestaltar könens överordning och underordning, sexuella maktspel, svek och kärlekslängtan. Men allra mest handlar det om det mångspråkiga, det polyglotta som en förutsättning för den mänskliga existensen.

Köp på Adlibris >> :  Köp på Bokus >>

 

Nominerade till Årets svenska fackbok 2016

Gutenberggalaxens nova. En essäberättelse om Erasmus av Rotterdam, humanismen och 1500-talets medierevolution, Nina Burton, Albert Bonniers Förlag
Han var västvärldens förste bästsäljare, en flitigt nätverkande humanist som med boktryckarkonsten byggde broar mellan religion och vetenskap. I en fantasieggande berättelse får vi följa den litterära stjärnan Erasmus av Rotterdam under 1500-talets medierevolution i Europa. Med ett livfullt språk ges en historielektion med perspektiv på vår egen tid.

Arktis. Liv i en värld av is och snö, Felix Heintzenberg & Ole Jørgen Liodden, Bio & Fokus Förlag
Livslust i ljusets tid. Följ med på en hisnande resa till en av världens sista vildmarker, med en flora och fauna där de fatala spåren av människans framfart syns alltmer. En förföriskt vacker och ytterst angelägen bok om sex procent av jordens yta med avgörande betydelse för mänsklighetens framtid.

Glömskans bibliotek. En essä om demens, vansinne och litteratur, Ulf Karl Olov Nilsson, Norstedts
När orden försvinner. Lärt och lekfullt behandlas här vansinnets förhållande till språk, identitet och författande. Texten vindlar, tanken svindlar i sinnrika tolkningar av patientjournaler, dråpliga historier och otäcka experiment. En ovanligt vederkvickande bok om skrämmande minnesförlust och hotet mot förmågan att göra sig begriplig.

Skotten i Köpenhamn. Ett reportage om Lars Vilks, extremism och yttrandefrihetens gränser, Niklas Orrenius, Albert Bonniers Förlag
Ett demokratiskt samhälle utan yttrandefrihet är otänkbart. Samtidigt är den en utmanande rättighet som ständigt ifrågasätts. I detta reportage används konstnären Lars Vilks öde för att belysa en av våra dagars viktigaste frågor. Genom en skarpsynt analys av ett samhälles svårigheter att leva upp till sina ideal urskiljs blinda fläckar i den svenska demokratin.

Fattigfällan, Charlotta von Zweigbergk, Ordfront förlag
Kan vi lita på samhället? I det här reportaget visas hur lätt det är att falla igenom det sociala skyddsnätet – och hur svårt det är att ta sig upp igen. Huvudpersonen Beata ger en självupplevd och detaljerad undergångsskildring av ett samhälle där medkänsla ersatts av lönsamhetskrav och hjälpbehov bemöts med byråkrati.

1947, Elisabeth Åsbrink, Natur & Kultur
Vad gör vi idag som våra efterkommande kommer att brottas med om sjuttio år? Frågan väcks av denna kalejdoskopiska essäsamling där storpolitik blandas med vardagliga händelser under ett år i världshistorien. På en njutbar prosa lotsas läsaren genom ett till synes obetydligt år med en svart historia och långa skuggor över kommande epoker.

 

Nominerade till Årets svenska barn- och ungdomsbok 2016

Idag vet jag inte vem jag är, Ida Sundin Asp, Urax
En äldre man vaknar och vet inte vem han är. Huset är inte hans och i spegeln syns någon annan. Ett barnbarn lotsar honom med varsam hand genom allt det egendomliga och främmande. Ida Sundin Asps inkännande skildring av en dement jagberättare vars verklighet smulas sönder är vacker och berörande. Med sitt dekorativa och sofistikerade formspråk har hon skapat obestämbara, exotiska miljöer som speglar hans splittring. Det är en bilderbok som andas både värme och originalitet.

Ormbunkslandet, Elin Bengtsson, Natur & Kultur
Margit och Mika är ett. Intimt sammansvetsade, älskande. Men de är också syskon, och medvetna om att deras kärlek inte är accepterad. Så Mika bryter upp, och övergiven reser Margit till Malmö, möter nya människor och engagerar sig politiskt. Men Mika finns kvar närmast hjärtat. Elin Bengtssons ungdomsroman handlar om det kanske allra mest förbjudna: incest. Med ett poetiskt och symbolmättat språk vidgar och utmanar hon synen på sexualitet och vilken kärlek som får och inte får finnas.

Tio över ett, Ann-Helén Laestadius, Rabén & Sjögren
I Kiruna ställer Maja klockan på tio över ett varje natt, lagom till de nattliga gruvsprängningarna. Hon måste kunna rädda familjen om det värsta skulle hända och allting rasar. Ann-Helén Laestadius ungdomsroman är en berättelse om att gå runt med en konstant rädsla för att tillvaron ska rämna. Det handlar om sorgen inför en bygd i förändring, om samhällsengagemang och kommunalpolitik, men också om nära vänskap och kärlek. Med driv i språket flätar Laestadius samman plats, politik och psykologi.

Oj, en polis, Eva Lindström, Alfabeta Bokförlag
Nej, någon polis finns inte i den här boken. Däremot två bröder. Och en pilot och en hund. Eva Lindström låter oss träda in i en absurd och humoristisk bilderboksvärld där det oförutsägbara väntar bakom varje sidbläddring. Milda, stämningsskapande färger samsas med hotande svarta färgfält, i en berättelse som går från vila till intensitet till vila igen. Det finns en fruktbar rytm i detta växelspel. I de enfärgade bakgrundsfälten finns en ödslighet som öppnar för fantasin. Inom lekens ramar blir allt möjligt.

Djur som ingen sett utom vi, Ulf Stark & Linda Bondestam, Berghs Förlag
Ingen har sett Eskalopen, Nomadinen och Celansetten. Ingen utom Ulf Stark, som har gett dem varsin dikt, och Linda Bondestam, som i sprakande färg har förevigat dem i bild. Denna diktsamling förädlar och utvecklar en absurdistisk nonsenstradition. Rimmen är oväntade, bildkompositionerna häftiga. Fantasifulla språklekar och nyord samsas med kontrastrika bilder där varje enskilt djur har fått ett personligt uttryck. Resultatet blir en livsbejakande och nyskapande bok, genomtänkt ner i minsta detalj.

Åka buss, Henrik Wallnäs & Matilda Ruta, Natur & Kultur
Hur upplever ett barn flykten från ett krig? Det har Matilda Ruta och Henrik Wallnäs utforskat i en tidlös bilderbok som inte kunde vara mer aktuell. Här skildras flykten ur barnets perspektiv. Bilderna är rika till färg, form och innehåll, och fulla av upptäckter. De visar vad barnet observerar, vilket skapar en fängslande relation mellan text och bild, där mycket förblir outtalat. Var vi befinner oss på sista sidan, vad som är dröm och vad som är verklighet, är öppet för tolkning.

 

Nominerade texter till Lilla Augustpriset

Perspektiv – en rymdsaga om Medelhavet, Henning Bollmark, Uppsala
Redan i det första stycket ger det högtidliga språket i Perspektiv – en rymdsaga om Medelhavet läsaren en ledtråd om att någonting storslaget ska hända. Och det gör det. En far och två barn på två olika skepp mot framtiden i Mittens Rike. När förutsättningarna plötsligt ändras måste fadern ta ett svårt beslut.

Nedräkning, Sanna Fagerström, Uppsala
I novellen Nedräkning kliver vi in i ett märkligt universum där det råder ständigt mörker. Ungdomarna Kim och Sebastian räknar timmar, minuter och sekunder tills … ja, vad som ska hända med dem vet de inte, men att det är något hemskt framgår med all önskvärd tydlighet. Brott är begångna och straff ska utmätas, när tiden väl tickat klart. Berättelsens täta språk och drivna framåtrörelse föser läsaren obevekligt mot undergången.

Åttahundratusen trehundrafemtiosex tick och ett knippe röda tulpaner, Smilla Luuk, Stockholm
En klarröd halsduk och ett dito hjärta. Ett knippe klarröda tulpaner och ett liv som står på hold medan kärleken vägs på distans. Innehållet i novellen Åttahundratusen trehundrafemtiosex tick och ett knippe röda tulpaner är tusen år gammalt, men kärleken är ny. Medan vi njuter av fina metaforer och snygga formuleringar väntar vår huvudperson på beskedet som ska hela eller trasa sönder tillvaron.

Då rallarrosen blommar, Sigrid Nikka, Höllviken
Då rallarrosen blommar är en finstämd berättelse som lågmält och trovärdigt låter oss följa en kvinnas oväntade uppbrott under en svunnen tid. Där finns också kärleken till Tom, kantad av oro och vånda i en vardag där tidens gång är påtaglig. En välskriven text med vacker gestaltning, rytmiskt språk och omvälvande känslor.

Samklang, Matilda Stjernqvist, Ryssby
Akila arbetar som reklambanan på torget men vill egentligen komma in på läkarlinjen. Folk blir förvånade över att hon pratar bra svenska, fast hon är från Eskilstuna. Inte ens bästa vännen Jenna verkar förstå hur det är att bära sitt utanförskap synligt på kroppen – eller gör hon? Samklang är en varm berättelse om drömmar, tro och vänskap. Med humorn som vapen ställer författaren fördom efter fördom på huvudet i denna lilla samtidspärla.

Jag är 20 år och har OCD, Gabriel Zetterström, Lidingö
Jag är 20 år och har OCD är en våldsamt underhållande hälsning från en hjärna där tankeverksamheten går på högvarv. Författaren tar oss från det amerikanska presidentvalet till Systembolaget till fotbolls-VM i Brasilien, via olycklig kärlek, Tinder och Margareta Winbergs bortkomna namne. Är tankeströmmen bara ett sätt att stänga ute andra, jobbigare tankar? Kanske, kanske inte. Hur som helst har vi här att göra med en författare som förmår skapa kreativ ordning i galenskapen.

Om Augustpriset
Augustpriset är den svenska litteraturens mest prestigefyllda och uppmärksammade pris. Svenska Förläggareföreningen instiftade Augustpriset 1989 med syftet att årligen belöna och sätta fokus på de allra bästa nyutkomna böckerna på svenska. Augustpriset delas ut i tre kategorier: Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok och Årets svenska barn- och ungdomsbok. En jury i respektive kategori nominerar sex titlar vardera. De nominerade titlarna läses därefter av en elektorsförsamling bestående av sammanlagt 63 elektorer, som är spridda över hela landet och består av en tredjedel bokhandlare, en tredjedel bibliotekarier och en tredjedel litteraturkritiker och andra. Omröstningen är sluten. Den titel som får flest röster i respektive kategori vinner. På Augustgalan, i år den 28 november, delas Augustpriset ut i de tre kategorierna. Niklas Strömstedt är konferencier. Prissumman i varje kategori är 100 000 kronor. Pristagarna får även en bronsstatyett formgiven av konstnären Mikael Fare.

Om Lilla Augustpriset
Lilla Augustpriset instiftades 1994 av Svenska Förläggareföreningen för att öka unga människors intresse för läsning och uppmuntra till eget skrivande. Posten var initiativtagare. Priset vänder sig till ungdomar mellan 16 och 20 år och har blivit en plantskola för nya författare. Vinnaren får 15 000 kr och prisutdelningen sker vid den årliga Augustgalan, i år den 28 november. Lektörer sovrar bland de inskickade bidragen och lämnar sedan över sitt urval till en jury. Juryn tar fram sex finalister. Vinnaren utses genom att juryns röster vägs samman med en publik omröstning. Omröstningen pågår mellan den 24 oktober och 21 november.

Augustpriset delas ut i samarbete med Elite Hotels och PostNord. Augustgalan produceras av Fascinera.

Jurygrupper 2016

Årets svenska skönlitterära bok
Kaj Schueler, ordförande
Anna Gillinger
Björn Kohlström
Martina Lowden
Maarja Talgre

Årets svenska fackbok
Billy Ehn, ordförande
Yukiko Duke
Inga Lundén
Lars Strannegård
Emi-Simone Zawall

Årets svenska barn- och ungdomsbok
Åsa Warnqvist, ordförande
Ulf Boëthius
Jonna Fries
Björn Sundmark
Magnus Utvik

Lilla Augustpriset
Erik Titusson, ordförande
Johanna Karlsson
Annika Nasiell
Marie Skeppstedt
Amanda Svensson

På bilden från vänster: Linda Boström Knausgård, Niklas Orrenius, Linda Bondestam, Ann-Helén Laestadius, Ulf Stark, Ida Sundin Asp, Therese Bohman, Elin Bengtsson, Ulf Karl Ove Nilsson, Charlotta von Zweigbergk, Henrik Wallnäs, Andrzej Tichý, Matilda Ruta, Nina Burton, Felix Heintzenberg, Ole Jørgen Liodden. Frånvarande vid fototillfället: Ann Jäderlund, Lars Norén, Eva Lindström och Lina Woolf. Foto: Sören Andersson.Bok-August-Aftonland

Nyfiken på nya boksläpp? Kolla in aktuella nya böcker!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Lucas Lund deckardebuterar med ”Morden på Park Lane”

”Morden på Park Lane” är en berättelse som riktar sig främst till dig som gillar spänning och mordgåtor, här i brittisk miljö.

Den förmögne Angus MacFergus bor i ett stort hus i centrala London tillsammans med sin syster,