Författarcentrums nya sajt Skrået ska besvara frågorna om litteraturen idag

Hur ser författarrollen ut i ett snabbt föränderligt litterärt landskap? Vad innebär det att vara professionell författare när de flesta inte kan livnära sig enbart på att skriva? Vad innebär det för litteraturen att egenutgivarna blir fler? Dessa frågor ställer sig Skrået – en ny webbtidning från Författarcentrum som ska syna litteraturen idag ur de yrkesverksammas perspektiv. 

Det webbasserade magasinet Skrået är ett initiativ från Författarcentrum som ett steg i föreningens kommunikationsplan. Tidningen är tänkt att lyfta relevanta ämnen som påverkar litteraturen här och nu ur en ny synvinkel. Enligt Lars Magnar Enoksen, ordförande på Författarcentrum Syd är ämnena man ska upp sådana som till vardags oftast diskuteras vid tillställningar där publiken består av läsare och inte de som arbetar med skrivande. Med Skrået hoppas man nu kunna lyfta samma frågor fast i ett forum där målgruppen är yrkesverksamma författare och översättare.

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

– Som ordförande i Författarcentrum Syd har jag varit med om otaliga litterära tillställningar där skrivarprocessen oftast presenteras till en icke-författande publik, berättar han. Därför har jag, och många andra yrkesmässiga författare, ofta diskuterat hur sådana presentationer hade framförts inom det egna ”skrået”. Dessa samtal som försiggått under åtskilliga år, men för drygt ett år sedan gjorde vår Riksordförande, Namdar Nasser, slag i saken och inledde på allvar processen som innebär att vår organisation numera har en nättidning.

Tidningen är gratis och trots att den riktar sig mot en specifik målgrupp är även vem som helst med intresse för vad som förknippas med författarskap välkommen att läsa. Målet är att 4 gånger om året ge ut en tidning fylld med artiklar koncentrerade på skrivande i olika former.

Nyfiken på nya boksläpp? Kolla in aktuella nya böcker!

– Det blir upp till de enskilda skribenterna att välja vad de vill ta upp men det ska ha sitt fokus på skrivandet, säger Lars Magnar. Vi har ingen aning hur många vi kommer att nå ut till. Författarcentrum har idag omkring två tusen medlemmar indelat i regionerna Syd, Väst, Öst och Norr. Men vi har inga sektioner utifrån författarinriktining. Så ja, den omfattar hela landet.

Det digitala formatet har sina klart ekonomiska fördelar – vare sig tryckkostnader eller distribution är något som behöver tas hänsyn till. Namdar Nasser är riksordförande för Författarcentrum säger i en artikel på Skråets hemsida att det förutom ekonomisk vinning förhoppningsvis blir ett tilltalande format för yngre medlemmar.

– Webbmagasinet kommer också att vara ytterligare ett ansikte utåt för föreningen, säger han. Här kommer vi att kunna skapa uppmärksamhet kring vår verksamhet, berätta om våra aktuella projekt och vara med i den offentliga debatten om författarens roll och villkor.

Och Lars Magnar håller entusiastiskt med om Skråets framtida möjligheter:

– Det finns säkert massor med nackdelar med det digitala, men det hindrar oss inte från att göra våra röster hörda, säger han.

Läs Skrået >>

Foto: Jarmo Majorin.

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

C N Persson med ny urban fantasy

Anton är lyckligt nyförälskad i flickvännen Nora. Men varför dras hans ögon då mot Sandy gång på gång? Han är inte intresserad av henne. Inte egentligen …