När författaren Johan Carle valde väg för sin debutroman Små Grodorna visste han genast att han ville ge ut den via ett förlag. Utan att låta sig nedslås av refuseringar fann han och Printz Publishing varandra i precis rätt ögonblick och på Bokmässan stod Johan vid signeringsbordet med de nytryckta böckerna bredvid sig.
Över montrarna på Bokmässan ligger sorlet som ett bedövande lock och decibellnivån känns hotande nära blinket från en röd varningslampa. Vid ett högt bord i Printz Publishings monter står Johan Carle och signerar sin pinfärska roman Små Grodorna. Han hejar glatt på mig när jag kommer släpandes på kamera, block och väska och innan vi ger oss iväg till ett ställe där man har en chans att höra varandra räcker han över ett bokexemplar till mig.
Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.
– Klart du ska ha den, säger han med ett leende.
Vi slår oss ner i den betydligt lugnare hotellobbyn vägg i vägg med mässhallen. Det är soligt ute men framför de höga fönsterna hänger tunna gardiner som dämpar de skarpa strålarna.
Johan Carle debuterade i feel-good-genren med boken Små Grodorna 2016. Han är en av de förstagångsförfattare som lyckats med att bli utgiven av ett förlag direkt, något som enligt honom själv var den mest naturliga vägen att gå.
– Vill man ha en process med total kontroll är det kanske bättre att ge ut boken själv, säger Johan. Att bli utgiven av ett förlag har många fördelar men det innebär också kompromisser och man måste vara beredd på att bjuda in andra i sin text.
För Johan var inte detta något problem. Efter att ha både deltagit i och lett flera skrivkurser förändrades hans syn på skrivandet från att vara en ensam syssla till något man gör kollektivt. Det är inte alltid helt lätt att våga låta någon annan gå in och syna ett manus man arbetat med länge; ett utvecklande samarbete innebär beröm men också kritik. Men för Johan har det blivit en del som är väldigt viktig.
– Om man är två eller fler runt en text kan man uppnå en helt annan kreativ energi, säger han. Genom att läsa någon annans manus lär man sig också att kunna se sin egen text med lite distans vilket annars kan vara väldigt svårt när man är mitt i skrivprocessen.
Idén till Små Grodorna fick han redan för sju, åtta år sen. Förhållandet till texten blev lite av och på fram tills 2012 då skrivandet intensifierades för att slutligen mynna ut i en färdig bok.
– Jag är uppväxt på Björkön och hade förut en sommarstuga utanför Borås, berättar Johan. Det lilla samhällets mekanism är intressant eftersom den besitter en dubbelhet – å ena sidan skapar den en stark gemenskap, å andra sidan föder den likriktning och en social kontroll man inte finner på en större plats. Kontentan kan bli att det är obarmhärtigt för den som avviker från normen. Utanförskap vässas och kommer till sin spets på mindre ställen.
Denna något obehagliga beskrivning av svenskt småsamhälle har Johan placerat rakt ner i feel good- genren. Att skriva humor som blandas med svärta och allvar är något han tycker om.
– Feel good är hoppfullt men det innebär inte att det måste sluta lyckligt, konstaterar han. Så länge tillståndet förändras till något som blir bättre än det var från början har man lyckats. Jag tror att berättelsen blir till när någon läser den. Det är inte så att jag skriver för någon särskild mottagare men samtidigt måste jag ha dem med någonstans i bakhuvudet. För annars är det ingen bok.
Ofta förknippas feelgood med kvinnliga författare, något Johan uppmärksammat men mest drar på mungiporna åt.
– Några läsare har undrat om jag egentligen är en kvinna under pseudonym, skrattar han.
Printz Publishing satsar rakt av på böcker som ska värma själen hos sina läsare. Johans roman trillade ner på rätt plats vid rätt tidpunkt just som förlaget bestämt sig för att ge ut en svensk författare.
– Jag träffade Pia Printz som är den ena ägaren av förlaget på förra årets bokmässa. Då hade jag skickat in mitt manus till dem innan, säger Johan. Timingen för min bok på deras förlag blev helt enkelt perfekt.
Just nu har Johan full fokus på Små Grodorna. Förut jobbade Johan som egenföretagare i restaurangbranschen, men 2012 valde han att sälja sina krogar för att kunna satsa fullt ut på skrivandet. Han klev av karriären och 2013 påbörjade han en treårig författarutbildning på Skurups Folkhögskola.
Men nya projekt är på gång och redan när han skrev klart sitt debutmanus trappade han ner sitt tidigare arbete som bartender för att kunna lägga i princip all tid på författandet.
– Jag arbetar nästan heltid med skrivandet nu, säger han. Mitt förflutna i resturangbranschen fick ett rätt tvärt slut 2012 när jag började på skrivarlinjen på Skurups Folkhögskola för att sedan göra klart Små Grodorna. Fast det händer ibland att jag hoppar in lite extra som bartender fortfarande – för att det roligt och för att man kan hämta inspiration från livet till sina berättelser.
Foto: Sarah Perfekt
Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.