På söndagen meddelade Bokmässan traditionsenligt nästa års tema. Bokmässan 2017 äger rum senare än i år, 28 september – 1 oktober och tema blir Bildning. Finland och finländsk litteratur ska få extra stort utrymme.
– Bildning som tema känns logiskt efter årets debatt, hördes mer än en förläggare kommentera under de sista timmarna på Bokmässan 2016.
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!
2016 års Bokmässa kunde bland annat bjuda på ett rekordstort antal programpunkter – 4 190 stycken. Under mässans tre första dagar ökade antalet besökare med över 2 000 jämfört med förra året.
– Det har gått fantastiskt bra. Både i våra seminarier och i Yttrandefrihetens monter. Det har varit välfyllt och överfullt. Jag blir så glad att det finns ett så stort intresse för yttrandefrihet och en så stor kunskapstörst. Det ger hopp, säger Bodil Tingsby, projektledare för Global Free Speech/Göteborgs universitet.
I år hade Bokmässan ett nytt område – Mångspråkstorget.
– Med Mångspråkstorget har vi gjort skillnad. Att på en plats samla litteratur på över 40 olika språk är något som varit efterfrågat och nu har vi förverkligat det, säger Maria Källsson, vd Bok & Bibliotek.
Tema Bildning 2017
Vad betyder bildning 2017? Den frågan blir utgångspunkten för nästa års tema på Bokmässan.
– Bildning är ett ämne som kopplar till våra viktigaste uppdrag: att sprida kunskap och intresse för läsning och litteratur, såväl till allmänheten som till alla dem som har till yrke att inspirera, guida och utbilda. Begreppet har fått många lager av betydelser. Men oavsett hur man preciserar begreppet är det några beståndsdelar som alltid finns med när man idag tänker på bildning: språk, läsning och litteratur, säger Daniel Levin, programchef för Bokmässan.
99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.
2017 är det också femhundra år sedan Martin Luther formulerade de teser som blev bensin på lågorna för reformationen. En process som sedan dess präglat europeisk historia och tillsammans med bland annat boktryckarkonsten gav impulser till omfattande förändringar på lärdomens område: läskunnigheten steg och kunskapen demokratiserades.
Svenska kyrkans ärkebiskop Antje Jackelén ser en självklar koppling mellan begreppet bildning och reformatorernas ideal.
– Reformatorernas strävan att befrämja läskunnighet och därmed frihet är viktig också i vår tid. Utbildning är bra, bildning är ännu bättre. Jag ser fram emot att vi kan bidra till att spegla bildningens betydelse på Bokmässan 2017, säger Svenska kyrkans ärkebiskop Antje Jackelén.
2017 är det även hundra år sedan Finland blev en självständig nation, ett jubileum som uppmärksammas genom att den finländska litteraturen ges stort utrymme på Bokmässan.
– Vår ambition är att jubileumsåret till ära ge en bred bild av finländsk litteratur och presentera en del nya namn på nästa års bokmässa. Vi hoppas också kunna bidra till tema ”bildning”. Internationella undersökningar visar att finländarna är ett av världen mest läsande folk och landet har ett unikt biblioteksväsende, säger Anders Eriksson, direktör för Finlandsinstitutet, Bokmässans huvudsakliga samarbetspartner kring temat ”Finland 100 år”.
– Finland är viktigt för Sverige. Det märks inte minst på Bokmässan, en av de viktigaste bilaterala arenorna i dialogen mellan länderna. Bokmässans frågor och teman är ofta gemensamma för Sverige och Finland, en följd av att Finland för hundra år sedan återinträdde som självständig aktör i den nordiska familjen, säger Gunvor Kronman, vd för Hanaholmen – kulturcentrum för Sverige och Finland.