Maj Lundgren debuterade som författare 13 år gammal med romanen Hjärtat fortsätter att slå. Nu kommer hennes andra bok Om du vill ja oxå.
Med referenspunkten att själv vara tonåring kan Maj Lundgren färga sina berättelser för unga med upplevelsen av den rådande samtiden. Vuxna i all ära – samtliga gick vi igenom tonåren med våra minnen av den bevarade i hjärnbarken – men att kunna beskriva förnimmelserna från pinfärska händelser och känslor är ytterligare en dimension.
Möt författarna som är mästare på Cliffhangers – i Boktugg Spänning!
– Jag har läst många otroliga böcker skriva av vuxna som handlar om personer i min egen ålder, säger Maj. Skillnaden är att i mina texter tänker jag inte tillbaka trettio år, jag tänker tillbaka på igår.
När Hjärtat fortsätter att slå gavs ut i början av 2014 var Maj 13 år (när hon skickade in manus var hon tolv år gammal) och förlagschef Susanne Hamilton på Langenskiölds förlag skrev då i ett pressmeddelande:
– Vår tanke med att ge ut denna bok är att ingen kan skildra ungdomars sköra känslor och deras förhållande till den omvärld de lever i bättre än de själva. Vuxnas försök ter sig som beskrivningar av den verkligheten de ser och de kan rimligtvis inte uppleva samma sak som en 13-årig flicka eller pojke.
Nu har det hunnit gå några år men för Maj som då skrev om sorg, svek och kärlek är den nya boken Om du vill ja oxå en ny spegling ur livet som tonåring fast om andra ämnen. Handlingen kretsar denna gång kring en händelse och om utsatthet och övergrepp.
– Jag ville skriva om det här på grund av flera små saker jag själv upplevt. Som att känna sig otrygg på väg hem, att någon man inte vill ska röra en kommer för nära eller att se någon annan bli utsatt för trakasserier bland vänner. För att förklara hur det känns byggde jag upp mitt eget scenario, säger hon. Det är en bok – ingen biografi – men det är fortfarande jag som är författaren. Mina ögon som sett, jag som känt, upplevt eller hört om andra.
Hon hade lite skrivkramp innan hon kom igång men när hon slappnade av så kom historien till henne.
– Jag kommer ihåg efter jag publicerat min första bok, jag skrev och skrev och skrev men raderade, reviderade och tog bort, säger Maj. Att skriva något som var värt att läsa kändes omöjligt, tills jag en dag kom hem från skolan och slutade försöka. Den här boken handlar om lögner, lust och livet. Den handlar om att man aldrig är tillräckligt snygg eller har tillräckligt mycket mod eller är tillräckligt nöjd med sig själv.
Bok nummer tre har Maj redan påbörjat parallellt med att hon studerar naturlinjen på Norra Real skolan i Stockholm. Att hon blev publicerad författare så tidigt har bara varit positivt konstaterar Maj:
– Alla tycker det har varit riktig coolt, säger hon och fortsätter: Mitt mål just nu är att lyckas komma förbi prologen på min nästa bok. Den har jag nu skrivit om och reviderat sedan slutet på förra sommaren. Ingen vet vad som händer sen, men överraskningar har alltid varit mig grej.
Från förlagets sida vill man stärka litteraturens roll för barn och unga och arbetar aktivt med att fokusera på den målgruppen. Vikten läggs inte enbart vid att ge ut böcker utan också på att finna interaktiva forum som novelltävlingar, skolbesök och klassuppsättningar.
– Vi har märkt att det finns ett stort intresse för böcker om man bara skapar plattformar där ungdomar får chansen att prata om litteratur. När unga författarämnen blir tagna på allvar växer deras självförtroende, vilket på sikt kan öka läsningen och skrivandet i stort, säger Susanne Hamilton.
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!