Studieförbundet Vuxenskolans författarpris delas i år ut för 62:a gången. Bland de nominerade finns Christoffer Carlsson, Sara Larsson och Stina Stoor.
Från början hette priset Landsbygdens Författarstipendium men bytte 2008 namn till Studieförbundet Vuxenskolans författarpris. Prissumman uppgår till 50 000 kronor och eftersom nomineringen är öppen får vem som helst nominera kandidater. De tio utvalda utses sen av stipendiekommitén som består av:
Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.
Nils Ingmar Thorell, 1:e vice ordförande i Studieförbundet Vuxenskolan och ansvarig för Studieförbundet Vuxenskolans författarpris.
Gunilla Lindahl, chefredaktör, tidningen Senioren.
Olav Magnusson, bokhandlare och styrelseledamot, SV Halland.
Marianne Eckerbom, fritidspolitiker, regionfullmäktige (C)
Stefan Löfgren, Bygdegårdarnas Riksförbund.
John Hillstierna, kommunikationschef, SV.
Anna Blomberg, mediestrateg och agronom, LRF Mjölk.
Christoffer Carlsson nomineras för Mästare, väktare, lögnare vän och fick beskedet från sitt förlag om att han valts till en av de tio för några veckor sedan. När nu listan över kandidater är offentlig kommenterar han nomineringen med glädje:
– Jag känner mig oerhört smickrad och glad, säger han. De få gånger jag haft äran att bli nominerad till ett pris har jag dessutom varit i sällskap med så många författare jag respekterar och beundrar, så även nu: Stina Stoor, Sara Larsson och Elin Olofsson är exempelvis författare jag har haft stor behållning av som läsare.
Priser och stipendier som delas ut till författare tycker han är väldigt viktiga eftersom de bland annat kan lyfta fram högkvalitativa böcker som av en eller annan anledning haft svårt att bryta mark i bokbranschens brus.
– Det är hemskt fint, tycker jag, att ett pris kan uppmärksamma ett verk eller en författare på det viset, poängterar Christoffer. När det gäller stipendier och sådant så, ja, de är ovärderliga för många. Anledningen är ju ganska enkel. Det är svårt att livnära sig som författare, och därmed svårt att skapa tid till att just skriva. Vardagen måste, för många, fyllas med massa annat, för först och främst måste man ha någonting att betala sina räkningar med och köpa mat och annan skit för. Stipendier kan underlätta den saken.
Vissa utmärkelser bär en rikskändis uppmärksamhet till och med hos allmänheten i stort medan andra inte är lika väl förekommande i folks medvetande – inte en hos yrkesverksamma författare. För Christoffer var Studieförbundet Vuxenskolans författarpris okänt fram tills han fick veta att han var nominerad.
– Lite koll på de stora priserna har jag väl som Augustpriset, Svenska Deckarakademins pris, Nordiska Rådets litteraturpris, Sveriges Radios romanpris och den sortens priser, säger han. Men sedan finns det ju en del andra, ofantligt fina och hedervärda utmärkelser som jag av någon anledning inte har känt till tidigare, däribland detta. Däremot har jag den största respekt för Studieförbundet Vuxenskolan. Som akademiker är jag bekant med deras verksamhet, och känner mig ofantligt hedrad över att ha blivit nominerad till deras litteraturpris.
– Priset delas ut på bok och biblioteksmässan i Göteborg, säger John Hillstierna som är kommunikationschef på Studieförbundetvuxenskolan. Vi i juryn har Sammanträde den 30 augusti och några dagar efter det tillkännages priset.
Övriga nominerade är:
Thom Lundberg, För vad sorg och smärta, Bonniers.
Sara Larsson, Den första lögnen, Norstedts.
Linda Olsson, En syster i mitt hus, Brombergs.
Malin Sundin, Spilld mjölk, Whip Media.
Catrin Ormestad, Det nionde brevet, Wahlström & Widstrand.
Elin Olofsson, Gånglåt, Wahlström & Widstrand.
Annika Estassy, Alla dessa hemligheter, Norstedts.
Stina Stoor, Bli som folk, Norstedts.
Johannes Heldén, Astroekologi, Albert Bonniers förlag.
Foto: Ulrica Zwenger
Nyfiken på nya boksläpp? Kolla in aktuella nya böcker!