Begagnade böcker växer på nätet. Via Bokbörsen säljs mer än 30 000 böcker i månaden – från en titelbredd på uppåt 500 000 titlar som i en del fall inte längre finns i tryck.
Även om antikvariat traditionellt kanske gärna förknippas med en lokal som präglas av den där särskilda lukten från gamla blad och hyllor från golv till tak, gör idag även begagnade böcker en resa med teknikens utveckling. Det visar inte minst Bokbörsens försäljningssiffror som är på stadig tillväxt.
Möt författarna som är mästare på Cliffhangers – i Boktugg Spänning!
Gamla böcker har mer än ett värde – på deras axlar vilar ett kulturellt ansvar likväl som ett ekonomiskt eller affektionsvärde. I sin funktion som historieberättare är de viktiga för bevarandet av våra traditioner men också för boken som sådan.
Utvecklingen för antikvariat i städer och samhälle är negativ – allt fler försvinner på grund av nedläggning – en kontenta som kan jämföras med utarmande av affärsverksamhet i stadskärnor, uppförande av köpcentrum och så den lättillgängliga näthandeln. I en livsstil som drar mot det minimalistiska konkurrerar dessutom tunga bokhyllor med möjligheten att kunna spara ner ett helt bibliotek på surfplattan.
Läs även om vårt besök på Antikvariatet i Ängelholm >>
Men i likhet med nätbokhandlarnas försäljning av nytryckta böcker växer även handeln med begagnade böcker på internet. Bokbörsen är svensk näthandels största antikvariat. Sedan starten för 16 år sen har omsättningen vuxit med i genomsnitt 5-10 % per år och Bokbörsen omsätter idag mer än 30 000 böcker i månaden. Med en bredd på över en halv miljon unika titlar kan bokbörsen erbjuda ett urval som är 20 till 25 gånger större än nybokhandeln generellt med hänsyn till den korta liggetid förlagen har på nytryckta böcker.
– Det är den mångfalden som gör oss intressant för gemene man, säger Sven Bonde som är en av de två drivande krafterna bakom Bokbörsen. Hos oss hittar man det som inte går att finna i nytryck. Och det är mycket.
Varje år i januari sammanställer Bokbörsen en topp 100-lista över föregående års sålda böcker. Där återfinns allt från klassiker som Stäppvargen av Herman Hesse till Koranen, Harry Potter av J.K Rowling och Häxorna av Roald Dahl.
– När vi gör boktips på exempelvis deckare lyfter vi gärna fram de gamla klassikerna, berättar Sven. Särskilt om det är böcker vi ser finns i 40-50 exemplar på Bokbörsen.
Handeln för nytryckta böcker över nätet kan ofta erbjuda gratis frakt på tunga bokpaket – avtal som är omöjliga att teckna för Bokbörsen. De begagnade böcker som säljs där levereras direkt från säljarna som kan bo precis var som helst i landet. Men fraktkostnaderna verkar i stort inte påverka intresset för att köpa böcker på nätantikvariatet.
– Det är absolut ingen showstopper att man måste betala för leveransen, säger Sven. Man verkar föredra att se tjusningen i att kunna få en bok skickad till sig även om man bor 150 mil bort än att reta sig på att frakten skulle vara dyr. Och ser vi det över tid så är det inte mycket dyrare att skicka två kilo bok idag än vad det var för tio år sen.
Sven tror att begagnatmarknadens framtid för böcker är ljus.
– Nytryckhandeln försöker styra mot e-böcker men inte ens den yngre generationen verkar vara så intresserad, säger han. En bok är inte bara en praktisk grej och majoriteten föredrar pappersböcker. Boken som fysiskt föremål och upplevelse är en parameter till att det är så. E-bokens format kräver sin teknik och där är vi uppenbarligen inte än. Det innebär att begagnatmarknaden inte enbart fyller en funktion för större möjlighet att finna det du söker – det täcker också behovet vi människor har av fysiska böcker.
Och hinner tekniken någon gång i framtiden i fatt så är det i så fall det som potentiellt sett skulle kunna vara det utarmande hotet av den traditionella boken – inte gemene mans bristande intresse.
– Skulle e-boken lyckas kommer till sist färre böcker att tryckas och utbudet på sikt minska, konstaterar Sven. Men en sådan utveckling är dock enbart potentiell och ligger dessutom så långt in i framtiden att jag inte tror att den är överskådlig.
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!