Antikvariatet i Ängelholm – ett forum för gammal och ny litteratur

Handeln med begagnade böcker har fått nya förutsättningar. Men marknaden finns. Det bevisar Anders Wendelberg, som efter tolv år drivit upp sin verksamhet i Ängelholm till nordvästra Skånes största. 

Antikvariatet i Ängelholm ligger i en källare vid torget mitt emot kyrkans ena gavel. Där är luften torr och sval – vare sig regnig fukt eller överdådig sommarhetta letar sig ner bland hyllorna vilket får bokmetrarna som löper från golv till tak att må bra.

Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.


– Människor borde gå en kurs i hur man hanterar sina böcker, säger Anders Wendelberg, antikvariatets ägare och motor. Böcker ska inte förvaras i fuktiga utrymmen eller stå med ryggarna mot solen om man ska hålla dem i fint skick. Man kan visserligen återställa en fuktskadad bok men då får man torka bladen ett och ett och det är ett jädra jobb.

Han sitter på en hög stol snett mitt emot entrétrappan. Ovanför honom hänger ett tryck föreställande HC Andersen i en något nytänkande tappning och en liten tv visar tennis. HC tittar på utan att röra en min. Handskrivna lappar med diverse kom-ihåg är upptejpade längs väggen och miniräknaren på bordet framför skvallrar om något genuint.

Anders har arbetat 45 år som skribent och chefredaktör på tidningar som NST, Barometern i Kalmar och Ösjöttakorrespondenten. När journalistarbetet till sist mest gick ut på byråkrati och avtalshantering istället för att göra tidning gav han upp det.

– Jag kände att det fick vara nog och la av, säger Anders.

Men intresset för det skrivna ordet var inget han vare sig kunde eller ville göra slut med, han bara kopplade ett helt annat grepp om det för 12 år sen.

– Någon tipsade mig om att här var tomt, berättar Anders om uppstarten. Så köpte jag några antikvariat som höll på att läggas ner för att ha en grund, tog med 5000 böcker hemifrån och så körde jag igång.

äholm4web

Precis som all annan handel lever antikvariaten i en tid av helt nya förutsättningar. Det är en lång väg från att skriva in en exakt titel på googles sökmotor och finna den med ett klick till att leta efter unika exemplar som redan har sin egen historia av ägare och läsare bland tusentals böcker på antikvariat. Avspeglingen är som i mycket annan handel tydlig:

– Egentligen är Ängelholm en för liten stad men de flesta antikvariat runt om har lagt ner så nu är vi det i särklass störst i Nordväst Skåne. I Helsingborg till exempel fanns sex-sju stycken tidigare. Nu finns inga kvar. Näthandeln exploderar och tar över.

Det är ingen omöjlighet att bedriva verksamhet på nätet för någon som Anders men det är ett helt annat arbetssätt och det lockar honom inte.

– Vill man lägga ner oändligt med jobb för väldigt lite utdelning så ska man satsa på nätet, säger Anders. Den bokfömedling jag erbjuder på internet är kanske ungefär 5% av det totala utbudet. Det är bra på så sätt att bor du i Norrland och vill ha en bok som jag har här nere så är det enkelt att skicka upp den. Jag hade en kund på Nya Zeeland här förleden som jag skickade en hel låda böcker om flyg till. Portot blev flera hundra men har någon ett specialintresse och vill läsa på svenska är de beredda att betala. Problemet är att du inte har någon ordentlig kundkontakt över disk och sen är det så förbannat tråkigt att skriva in böcker.

äholm3web

Ängeholm är en årstidbetonad stad. På sin plats nära havet, inte allt för långt från Båstad, drar den till sig sommargäster som på gråmulna dagar letar sig ner i källarantikvariatet när vädret är för dåligt för stranden och hembygdsparken redan är gjord.

– Det ska inte ösregna för då går ingen ut ändå men det ska vara lite så där lagom igengrått, skrockar Anders. Då vill folk ha något att göra. På sommaren kommer turisterna som inte har något antikvariat i hemstaden ner och botaniserar. Många vill ha lokal litteratur, de där böckerna som byalagen producerat i liten skala och som är svåra att få tag i – får jag in sådana säljer de direkt.

Den typiska antikvariatskunden är antingen den målmedvetna stammisen som vet vad den letar efter eller så är det någon som släntrar in och tillsynes på måfå hittar sitt fynd under besöket. I utbudet har Anders ungefär 40 000 titlar uppställda under olika sektioner – ofta på dubbla rader för att få plats. Vilket i sig bara är de som exponeras i butiken. Resten ligger på lagret i väntan på att få plats. Tumregeln är att om en bok ska in måste en ut. Nyinköpta exemplar av något han redan har jämförs med det gamla och sen ställs det finaste exet ut till försäljning.

Det är mest ny litteratur som är två-fem år gammal som går och då gärna deckare av någon mördartant som Anders kallar dem. Arbetarförfattarna som Sara Lidman och Jan Frideman fungerar tvärtom inte alls, inte heller äldre Stockholmsskildringar av de stora, svenska författarna även om man kan se en skillnad för klassiker av Selma Lagerlöf, Vilhelm Moberg och August Strindberg.

– Antikvariat kan vara enda sättet att få tag i den sortens böcker om inte förlagen gjort ett nytryck, säger Anders.

Han resonerar som så att gemene mans litteraturval idag ofta är språkligt styrt – äldre litteratur kräver ett engagemang i läsningen och att man behärskar språket på ett annat sätt än när man sätter i sig mycket av den nyare litteratur som produceras.

– Bra Böcker gjorde en grej för Sverige när de införde bokpaketen en gång för en herrans massa år sen, säger Anders. Å ena sidan lärde de svenskarna att läsa men å andra sidan förändrade de kvaliteten på innehållet i böckerna drastiskt med de där paketen. Den trenden hade två sidor.

Vår livsstil idag påverkar hur vi konsumerar men också hanterar böcker. Att vi idag inte bor i bostäder med takhöjd som ger utrymme till höga bokhyllor bidrar till att vi inte kan härbärgera böckerna som förr.

äholm2web

– Men jag har börjat få efterfrågan på estetiskt fina böcker av en helt annan anledning än läsning och tack vare det har jag börjat fråga mig vilken känsla böcker förmedlar, säger Anders.

Den nya trenden är att ha böckerna som inredningsdetalj. Krogar och caféer men också privatpersoner kommer in och köper påsvis med böcker för att smycka sina lokaler och skapa stämning.

– Jag har kommit fram till att böckerna måste inge någon form av genuin myskänsla, resonerar Anders, annars kunde de ju lika gärna köpa legoklossar och ställa upp. Det var en tysk farbror inne här förra sommaren som köpt ett hus vid strandkanten i viken. Han kom in och frågade mig om jag kunde sälja sex meter läderband åt honom. Jag förstod först inte men när han berättade att han skulle inreda ett rökrum med två stora läderfåtöljer och pryda väggarna med matchande böcker blev jag med på notorna. Och eftersom jag hade sex meter läderband så var det bara att hämta ett antal bananlådor, berättar Anders och tillägger: Set skulle vara bruna mörkblå eller svarta så det fanns en sån ide också. Så nu har jag börjat spara läderbundna böcker som står på tillväxt tills någon kommer igen och vill ha böcker för dekoration.

Dörrklockan plingar och en kund kommer ner för trappan. Det är en av stammisarna och han är uppenbart väntad. På en hylla har Anders redan plockat fram flera exemplar av författaren Lars Gustafsson och kunden börjar omgående bläddra bland exemplaren, diskuterar med Anders om innehåll och pris. Att de känner varandra och har gjort affärer förr är tydligt.
Det slår mig att den servicen inte är några klick snabbt levererade på höghastighetsfibrer in i datorn – den är långt bättre än så. Oavsett var vi köper dem är de fysiska böckerna som produceras idag något som ska bevaras och ibland byta ägare över tid. Tekniken förändras men så länge böcker trycks kommer också forumen för den begagnade marknaden att behöva existera – så som antikvariatet i Ängelholm.

Foto: Sarah Perfekt

Nyfiken på nya boksläpp? Kolla in aktuella nya böcker!

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Sten Velander med en ny humoristisk spänningsroman

Henry har accepterat att tiden som bårhusansvarig är över. Rastlösheten är påtaglig och han är redo för nya utmaningar i livet. Att hantera döda känns som en trygghet och då är valet av sysselsättning självklart.