I den andra delen i triologin om bortbytingarna Tilda och Torun stiger spänningen när nya faror hopar sig.
Urban fantasy som passar barn i slukaråldern. Så sammanfattar Susanne Trydal de tre böckerna om Hallahem som hon skriver tillsammans med sin man Daniel Åhlin. Den senaste, Hallahem – Sveket vid sjön som är del två i serien, släpptes tidigare i mars i år.
Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.
– Böckerna läses av barn i framförallt 10-13 årsåldern, säger hon. De som älskar en god berättelse och fortfarande kan se det magiska i världen.
Scenen är förlagd till en norrländsk småstad där det långt nere i berget myllrar av olika gamla sägenfigurer som troll, rån, vättar och vittror.
– Men vi väver också in en realistisk del som gör att sagorna nästan känns troliga, förklara Susanne.
Berättelsen är en nytolkning av gamla nordiska sagor. Som huvudkaraktärer har Susanne och Daniel valt två flickor vars personer spinner på den gamla myten om hur troll bytte ut sina egna barn mot människobarn och blev bortbytingar. Böckerna sträcker sig över en treårsperiod då Tilda och Torun går från barn till tonåringar och är egentligen som en enda lång berättelse uppdelat på tre delar.
– Flickorna är tolv år i första boken och kommer att vara fjorton i sista, berättar Daniel. Parallellt med de spännande äventyren och fantasy-elementen tecknar vi även upp en högst alldaglig bild av de tidiga tonårens vedermödor och vad det innebär att vara annorlunda när alla bara vill vara som varandra.
Att historien kommit att befolkas av nordiska väsen i nutida tappning var en reaktion på inflationen som härjat bland vampyrer, varulvar och zombies under en period.
– Den senaste tiden har det dykt upp allt fler böcker som anknyter till nordisk mytologi, säger Daniel. Så vi tänkte med andra ord helt rätt när vi trodde att det skulle attrahera läsare. Vår upplevelse är att det idag skrivs enormt mycket fantastiska berättelser som tar med barnen till alla möjliga världar. Däremot kanske det inte har släppts så enormt många fantasy- och äventyrsböcker som utspelas i Sverige tidigare, men det har definitivt börjat förändras.
Till vardags arbetar Susanne som försäljningschef för barn – och ungdomslitteratur på Bonnierförlagen och Daniel är journalist. Att skriva böcker tillsammans sprang fram ur det gemensamma intresset för litteratur och skrivande.
– Samtal kring det är ständigt närvarande i vårt hem. Vi har båda alltid drömt om att skriva egna böcker och när vi fick en idé kändes det naturligt att försöka göra det tillsammans, säger Daniel. Det är på alla sätt en ynnest att få dela ett sånt här projekt med personen man lever ihop med. Det är något vi alltid kommer att ha skapat tillsammans. Framförallt har det varit oerhört utvecklande att skriva tillsammans och få våra röster att flyta samman. Skriver man ensam är det lätt att bli lite blind för både sina styrkor och svagheter som författare.
Den andra boken, Hallahem – Sveket vid sjön, tar vid efter att Tilda och Torun tillsammans med sina vänner räddat vittrornas stad Hallahem i den första boken Hallahem – Staden under berget från att förstöras av människorna. Men efter att ha avväpnat det förra hotet uppenbarar sig nu något mycket värre. På närmare håll än flickorna anat finns ett jagande, uråldrigt sällskap som är vitterfolket i hasorna. När historien tätnar står flickorna inför nya livsfarliga utmaning. Och längs kanterna hopar sig skuggorna. Sagoväsnen har blivit allt aggressivare och de har fortfarande inte hittat sin vän Grim sedan skalvet i berget. I denna saga är det till slut omöjligt att veta; vem kan de egentligen lita på?
Hoi förlag
Utgivningsdatum: 17 mars 2016
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!