John Greens prisbelönta ungdomsroman Efter Alaska får kritik av en förälder som menar att boken är ”en högst olämplig inspirationskälla (…) till porr, sex, droger, alkohol och andra hädelser”. Boken får dock vara kvar på läroplanen i Kentucky trots det.
Att dra en lämplighetsgräns är en bedömning av högst subjektivt slag. I läroplanen på Marion County High School i Kentucky, USA ingår John Greens ungdomsroman Efter Alaska. Handlingen kretsar kring den unge Miles Halter som i ett försök att leta upp sitt Stora Kanske flyttar till ett internat i Florida. Där möter han ett galleri av nya människor men framförallt Alaska Young som sveper med Miles med hela sin uppenbarelse av humor, intelligens, sexighet men också oberäknade egenskaper. Handlingen är inspirerad av John Greens egen tid på Indian Springs School och boken har hyllats världen över.
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!
Alla har dock inte funnit boken som en underhållande guidning till reflektion och lärande för unga studenter. Till Marion County High School inkom en uppmaning om att ta bort den prisade boken från läroplanen. The Guardian skriver att en mamma fann boken som en högst olämplig inspirationskälla åt eleverna för att börja experimentera med porr, sex, droger, alkohol och andra hädelser. Ytterligare en medborgare har ägnat sig åt att räkna antalet fula ord och reciterar lösryckta stycken ur boken i ett brev till den lokala tidningen för att understödja bevisen av dåligt inflytande.
Paradoxalt nog har just denna romanen vunnit American Library Association’s Michael L Printz award med motiveringen att den var den bästa boken som skrivits för tonåringar. När boken ifrågasattes bad John Green själv sina fans om stöd för att försvara boken genom att be dem maila berörda lärare på skolan.
– Jag är jättetacksam för de som stöttat Efter Alaska, skrev han på Facebook efter försvarsoffensiven.
Han tackar även för förståelsen för att han inte på något sätt försöker hjärntvätta ungdomar men också för förståelsen av vikten att läsa boken med eftertanke i sin helhet snarare än att fokusera på stycken tagna ur sin kontext.
Utöver mailstödet från fansen har John Green också fåttt uppmärksammat stöd från annat håll. När nu mötet där skolkommitén ska besluta om boken ska tas bort ur läroplanen eller inte närmar sig, sluter flera amerikanska litteratur- och yttrandefrihetsgrupper upp bakom Green. I ett brev till skolan trycker de på betydelsen för unga människor att genom litteratur få utforska händelser man senare i livet kan prövas i på riktigt. Man menar också att ungdomsböcker av Efter Alaskas mått är extra viktiga ur den synvinkeln då de är välskrivna och går att relatera till. Ett fåtal personers åsikter kring lösryckta fakta ur en kontext ska inte få stå till grund för ett beslut om läromaterialet poängterar man.
En vecka efter skriverierna sammanträdde kommittén och beslutade att Efter Alaska får vara kvar i läroplanen.
Boken Efter Alaska släpptes för övrigt i pocket i Sverige den 12 maj av Bonnier Carlsen.
John Green är annars mest känd för sin bok För eller senare exploderar jag som även filmatiserats. Den har beskrivits med ”Det här är en berättelse om cancer, visst, men det är framförallt en förkrossande vacker och gripande historia om livet, Hazel Grace och Gus. Om att vara ung och ändå stå med ena foten i graven. Om att tro att man aldrig mer kommer att bli glatt överraskade. Om att få sin sista önskan uppfylld.
Att få beröras på så många sätt, skratta, komma till insikter och gråta, är litteratur när den är som allra bäst.”
Fotograf: Ton Keone
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!