Lisa Bjärbo och Johanna Lindbäck ville dra igång podcasten Bladen Brinner för att få mer fokus på barn- och ungdomslitteratur. Därför jagar de pengar via Kickstarter och har redan fått in dubbelt så mycket som de sökte.
Hur skapar man för barn när man själv redan har blivit stor? Majoriteten av litteratur för barn och unga är skriven från en vuxens referenspunkter och tankegångar. Idag fokuserar vi gärna på att barn ska läsa men steget till vad de läser verkar vara förbluffande långt. Det vill Lisa Bjärbo och Johanna Lindbäck ändra på och drar igång podcasten Bladen Brinner för att kunna gräva i skapandeprocesser och bokinnehåll.
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!
De har tröttnat på taskig mediebevakning av barnlitteratur, sjunkande läsförståelse hos unga och den eviga rundgången på frågor av typen Hur ska vi få pojkar att läsa?. I vad som Lisa Bjärbo och Johanna Lindbäck beskriver som Babel i podversion med inriktning på barnlitteratur, tänker de fylla de tomma hålen runt dagens barnlitteratur med levande samtal om böckernas innehåll.
Uppstarten finansieras via ett projekt på Kickstarter med ett mål om 60 000 kr, vilket fått ett rungande gensvar och i skrivande stund nästan är uppe i det dubbla. Under projektbeskrivningen skriver de att det inte bara handlar om att se till att unga läser utan även granska vad de konsumerar i bokväg. För att råda bot på okunskapen kommer man i halvtimmes långa avsnitt lyfta författare och illustratörer med intervjuer, diskussioner, reportage och boksamtal. Genom att prata om böcker för barn och unga på samma intressanta och kvalificerade vis som det pratas om böcker för vuxna tänker Johanna och Lisa helt enkelt höja den generella nivån.
Poden ska rikta sig till vuxna och trycka på berättelsens betydelse men också ta upp böcker från en barn- och ungdomslitteratur som idag egentligen både är rik och bred. Det är bara det att ingen synar den i sömmarna ordentligt.
Anledningen till detta tror de beror på flera faktorer. Kombinationen av ointresse, brist på kunskap och lathet blandat med att det är lättare att tala om sämre läsförmåga än att sätta sig in i vad man gör åt det samverkar. Resultatet blir att man helt missar vissa områden.
Bladen brinner drar igång i höst och Lisa och Johanna hoppas kunna sända ett avsnitt per vecka. Namnet till poden är en boktitel som Barbro Lindgren har lånat ut.
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!
– Hon hälsar att programmet behövs, skriver Lisa och Johanna.
Både Lisa Bjärbo och Johanna Lindbäck är författare som har flera barn och ungdomsböcker med sig på sina cv:n. Lisa har som journalist arbetat med Kamratposten och Barnens bokklubb och Johanna grundade sajten Bokhora samt har en bakgrund som Sveriges förra läsambassadör. Båda har drivit andra podcasts tidigare.
För att stötta deras projekt på Kickstarter läs mer här >>
Foto: Peter Cohen