Svenska Förläggareföreningens medlemsförlag ökade försäljningen av allmänlitteratur med hela 4% under 2015 och ökningen är relativt väl spridd bland medlemmarna. Ett trendbrott, menar de: bokförsäljningen i Sverige ökar.
I ett pressmeddelande skriver Förläggareföreningen:
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!
Ökad barn- och ungdomsboksförsäljning, samt målarböcker för vuxna, har starkt präglat försäljningen under 2015 i positiv riktning. Ofta påverkas den totala försäljningen av ett relativt litet antal titlars mycket stora försäljningsframgångar. Under 2015 utgjorde David Lagercrantz Det som inte dödar oss ett exempel på en sådan exceptionell titel.
Den digitala utgivningen och försäljningen ökar kraftigt och vi kan notera att ökningen främst härrör från äldre titlar, s.k. backlist, och är särskilt påtaglig för skönlitteraturen och barn- och ungdomsböckerna.
Det digitala formatet domineras av strömmande ljudböcker och prenumerationstjänster av olika slag.
Förlagens försäljning till bokhandeln backade med 1 % medan försäljningen till internetbokhandeln ökade med 6 %.
Rean betyder fortsatt mycket för bokbranschen och under de senaste tre åren har reans andel av den totala försäljningen legat relativt konstant. 2015 var reans andel 4,8 %.
Förlagens totala lager nådde under 2015 den lägsta nivån som någonsin noterats. Relationen mellan tryckta och sålda volymer har under senare år visat en gynnsam utveckling. Ca 70 % av tryckta volymer säljs under de första åren, vilket är en betydande ökning i förhållande till situationen för 10 år sedan.
Om Förlagstatistiken
Sedan 1973/74 tar Svenska Förläggareföreningen fram detaljerad statistik över sina medlemsförlags utgivning och försäljning av allmänlitteratur. Eftersom statistiken är begränsad dels till allmänlitteratur, dels till medlemsförlag inom Förläggareföreningen, ger den inte en fullständig bild av den svenska bokmarknaden, men vi menar att den ändå ger en god uppfattning om utvecklingen som helhet på den svenska bokmarknaden över en längre tidsperiod.
Värt att notera är att statistiken här baseras på totalt 57 förlag, alltså långt ifrån samtliga svenska förlag. NOFF (Nordiska Oberoende Förlags förening) har över 200 medlemmar, främst mindre och medelstora förlag varav några är medlemmar även i Förläggareföreningen. Utöver dessa finns hundratals små förlag samt egenutgivare vars försäljning inte ingår i statistiken.
I år publiceras Förlagsstatistiken (tidigare kallad Branschstatistik) på Svenska Förläggareföreningens webbplats som interaktiv grafik och är också möjlig att ladda ned i pdf-format här.
Foto: PeopleImages, iStockphoto
Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.