Världsbokdagen fyller 21 år. Inspirerade av den katalanska traditionen att ge en bok till någon man tycker om och får en ros tillbaka gjorde UNESCO 1995 den 23:e april till Världsbokens.
Symboliken är stark, det är den stora betydelsen av böcker och läsande som ska spridas. Men det är också en markör att man står upp för yttrande- och tryckfrihet.
På flera platser i Sverige bidrar bibliotek och bokkommers till att lyfta fram UNESCOS idé. Bokkedjor inleder Världsbokveckan denna dag och delar ut gratis böcker till barn, har boksigneringar i butik och skänker en slant för varje såld barn- och ungdomsbok till Världsbokfonden. Bibliotek runt om uppmärksammar Världsboken med allt från författarträffar till att bjuda på förseningsavgiften.
Enligt UNESCO ska det vara en glad dag för att främja läsning och fira alla som på något sätt arbetar med böcker: författare, förläggare, media, skola och bibliotekarier. Men det finns också ett djupare syfte – boken som medel i bekämpningen av fattigdom, förståelse för varandra och byggandet av fredliga relationer världen över.
Foto: skynesher, iStockphot