Igår rapporterade vi om Amazons planer på att öppna hundratals nya bokhandlare runtom i USA. Källan, VD:n för ett fastighetsbolag, har nu backat och tonat ner sitt uttalande. Amazon själva kommenterar inte.
The Digital Reader skriver att det snarare handlar om dussintals än hundratals butiker. Olika anonyma källor motsäger gårdagens uppgifter och VD:n har till och med tagit tillbaka sitt uttalande delvis för att det “inte representerade företagets planer”.
Det korta uttalandet igår ledde till att konkurrenten Barnes & Noble aktie föll mer än 2%.
Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.
Eftersom Amazon själva valt att inte kommentera så öppnar det fältet för spekulationer. En sådan är att det inte handlar om att öppna hundratals bokhandlar utan kanske Amazonbutiker, utlämningsställen och butiker med ett sortiment utöver böcker.
Intressant är det ur perspektivet tryckta böcker vs eböcker. En invändning hos många är att det krävs väldigt stor butiksyta för att kunna tillhandahålla ett så stort sortiment som många kunder förväntar sig. Amazons och nätbokhandelns styrka har ju varit bredden, att de tillgängliggjort mycket fler titlar än vad som ryms i hyllorna på en bokhandel.
Men, kom ihåg att Amazon också har print-on-demand-lösningar under CreateSpace-varumärket. En vision för flera år sedan var att varje bokhandel skulle kunna ha en egen liten bokmaskin där man tryckte böcker on-demand och därmed kunde en bokhandel erbjuda miljoner titlar för leverans inom en timme. Kan detta vara en del av Amazons plan? Och varför inte i kombination med något som nu växer allt mer även i helt andra branscher: 3D-skrivare. Redan för 1,5 år sedan började Amazon sälja 3D-printade objekt. Är det ologiskt att tro att de kan erbjuda detta i butik också?
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!
En annan amerikansk sajt, re/code, spekulerar i att Amazon tänker förändra butikerna så som vi känner dem i grunden. Dels genom att sälja böckerna till samma pris i butik som på nätet (vilket ju är vad Adlibris gör i Stockholm) men också att bygga ett kassasystem som gör att kunderna automatiskt debiteras för böckerna när de lämnar butiken. Dessutom rapporterar de att Amazon redan annonserar efter butikspersonal till Amazonbooks i San Diego i södra Kalifornien.
Det lär i alla fall dröja innan Amazon öppnar fysiska butiker i Sverige, det kan vi nog vara rätt säkra på. Eller?