Att förvandla Höstlovet till ett Läslov tycker förlag, bokhandlare, lärare och föräldrar är en bra idé. Men Författarförbundet har varit kritiska och påpekar att det inte kan vara meningen författarna ska jobba gratis medan förlag och bokhandlare tjänar pengar på initiativet.
Idén och initativet till Läslovet kom enligt uppgift ursprungligen från Bonniers men har sedan breddats till Läsrörelsen, Akademibokhandeln och en rad andra förlag, bokhandlare och organisationer. Författarförbundet var kritiska till projektet eftersom man menade att det fanns flera andra projekt igång redan som inte var fullbordade.
– Vi gick med i arbetsgruppen men inte aktivt utan som observatörer. Vi var tydliga med att vi förhöll oss kritiska och vi ställde obekväma frågor. I viss mån lyckades vi påverka projektet. T.ex. lovade man att på Läslovets hemsida skriva in att författarna ska ha betalt enligt Författarcentrums och Författarförbundets rekommendationer. Något som bör vara självklart men långtifrån alltid är det, skriver Författarförbundet på sin hemsida i ett debattinlägg undertecknat av Grethe Rottböll, ordförande i BULT:s styrelse och Gunnar Ardelius, ordförande i Sveriges Författarförbund.
När nu lovet närmar sig (nästa vecka är det dags) så har en del av farhågorna besannats. Enligt förbundet har författare fått frågan från ett av förlagen om man vill vara med och bidra till detta behjärtansvärda projekt genom att förlaget skänker bort 50 av författarens böcker utan att betala författaren.
– Författaren är redan förloraren i näringskedjan kring boken. Förlagen, biblioteken, distributörerna, alla får månadslön och pension, alla lever de på boken. Det är bara författaren som skrivit den som inte kan leva på den. Och ändå frågar man författaren om hen kan tänka sig att skänka 50 böcker, skriver Rottböll och Ardelius.