Nätbokhandeln och ICA-butikerna kampanjar bästsäljarna – som fortfarande är betydelsefulla för bokhandeln.
– De riktigt stora elefanterna, som Guillou, GW, Läckberg tex, är fortfarande viktiga för bokhandeln. De är lite vår ”mjölk” så att säga, säger bokhandlaren Johan Zillén på Akademibokhandeln Center Syd i Löddeköpinge.
Akademibokhandeln på Center Syd har funnits länge och varit med om både ägarbyten och övergången från Bokia till Akademibokhandeln. Ägarna bakom butiken är bröderna Killberg från Helsingborg. Killbergs är ett av landets äldsta bokhandelsbolag som har funnits ända sedan 1824.
Som andra Akademibokhandlar i landet så får även Center Syd sin årliga kvot på ca 4000 titlar som styrs från det centrala inköpet. Sedan sköter butiken själva resten av inköpen. Utöver detta brukar även Killbergs göra sina egna ”centralinköp” när det kommer till böcker med Skånekoppling som inte ingår i de nationella inköpen, berättar Johan Zillén, Butikschef på Akademibokhandeln Center Syd.
Möt författarna som är mästare på Cliffhangers – i Boktugg Spänning!
Som de allra flesta butiker får även Center Syd nästan dagligen förfrågan om inköp av diverse egenutgivna titlar och givetvis är det en omöjlighet att ta in alla, även om de i regel tas in på kommission. Och även om de flesta som kommer in med sina egna böcker är trevliga och respektfulla finns det även de som långt ifrån är det.
– De allra flesta som kommer in för att sälja in sina böcker är trevliga och respektfulla, men jag har flera gånger nästan fått slänga ut personer som blivit rosenrasande när jag inte velat köpa in deras böcker om Chem-Trails, eller den riktiga Palmemördaren, eller lexikon över bladmossor i Närke, förklarar Johan.
Och det finns ingen gyllene regel när det gäller vad som kommer att sälja, det är omöjligt att säga vilken titel som kommer att gå bra och vilken som blir en flopp, oavsett om det gäller en etablerad författare eller ej.
– Det hänger vanligtvis på vilken uppmärksamhet boken får i media, eller om ryktet sprids bland läsare. Jag har lokala talanger som utmanat de stora drakarna (Lars Yngves böcker på Österlenmål – ”Kossijissenamn”, ”Ko po lanned” tex) och andra som tyvärr fått hämta tillbaka varenda kommissionexemplar.
Om man ser på de etablerade författarna, ”elefanterna”, så har det talats en hel del om att deras försäljning minskar alltmer och Johan berättar orsaken bakom.
– De riktigt stora elefanterna, som Guillou, GW, Läckberg tex, är fortfarande viktiga för bokhandeln. De är lite vår ”mjölk” så att säga. En handfull sådana titlar, kanske 10-12 st/år, kan stå för upp till 20 % av vår omsättning på boksidan. Men de senaste 10 åren eller så har de tappat i betydelse en viss del då näthandlare och de stora varuhusen som ICA och Coop ofta dumpar priserna på dem för att ha som lockvaror.
Å andra sidan får bokhandeln behålla andra författare ifred som istället lyfts stenhårt och blivit ”bokhandelstitlar”, exempelvis Johan Theorin och Khaled Hosseini. Dessa har de stora varuhusen låtit vara, så att säga.
Avslutningsvis delar Johan Zillén med sig av tips till alla nya författare som drömmer om att se sin framtida bok på topplistorna:
– Se till att skriva en bok som är unik. Fixa distributionen (FSYS, Sdist). Var ute i god tid. Kom ihåg att hälften av utgivningen inte blir inköpt. Du slåss inte bara mot Läckberg och GW. Det står tusentals andra författare mellan dig och topplistan, samt TV-sofforna.
Ge inte upp. Vi förstår att din bok betyder mycket för Dig, men den krassa verkligheten är att det redan finns 10 böcker om surdeg/klickerträning/balkongodling/västkustmördare i vårt utbud. Den här gången hoppade vi över Din. Det är tufft all over.
FAKTA
Namn: Akademibokhandeln Center Syd
Grundades: 1991
Ägare: Bröderna Killberg
Mest sålda böcker: Barnböcker är konstant störst. Deckare & romaner. Memoarer & Biografier, Mat & Dryck. Just på Center Syd är vi stora på fantasy, större än snittbutiken i alla fall.
Boktips:: Jag tycker att alldeles för få människor har läst Danny Wallaces ”Join me”, om att starta en egen kult. Så jag säger den.
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!