Nu börjar sommaren ändå närma sig en aning. Kanske är du som jag, som ska läsa ikapp ordentligt varje sommar?
I somras åkte mina barn bort i fem dagar, samtidigt som min man jobbade och alla mina vänner var bortresta. Jag låg på soffan och läste utan stopp. Nästan. Och så härligt det var, och så många böcker jag hann med! I sommar har barnen tänkt vara borta i sju dagar, och maken är lika arbetsivrig som vanligt så jag satsar på favorit i repris, men med andra böcker. För att få lite lästips utanför min egen lilla box bad jag några författarkollegor om deras bästa boktips.
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!
Doris Dahlin, som är aktuell med romanen Himlen bar inga moln, tipsar om Hur ska det gå för Pinnebergs av Hans Fallada:
”En aktuell klassiker som också är en bladvändare. Det är svårt att sluta läsa om Johannes och Emma Pinneberg som kämpar för ett anständigt liv. De är skötsamma och hederliga människor som idogt strävar med arbete som ger så låg lön att det inte går att leva på, med ett barn som inte var planerat och som de inte har råd med, med skam, osäkerhet och utsatthet. Tillvaron sluttar nedåt och de förnedras alltmer i 30-talets Tyskland, där nazisterna smygande tar över makten. Världen och människorna går sönder – men så finns där ändå kärleken.”
Henrik Arnstad, författare till Älskade fascism:
”Martin Luuks Gud har för mycket tid är en roman som skapar tomrum. Det är litteratur om livets gränser som är förrädiskt snabbläst. Även om du läser den i hängmattan (det passar utmärkt) så blir du inte kvar där. ”Jo, jag ska säga en till sak. Integritet och rädsla. Är nästan. Synonymer.”
Elin Lucassi, aktuell med Jag är den som är den:
”Min självklara sommarläsning är (som vanligt) Sommarboken av Tove Jansson. Den är något av det vackraste och coolaste jag vet. En bok som verkligen passar alla. Arga och glada personer. Skärgårdsälskare och naturskeptiker. Tanter, småbarn och gubbar (i alla åldrar). Men framförallt allt passar den alla oss som behöver få läsa om innerlighet och vänskap, så som den kan te sig både i förhållande till sig själv och andra.”
Christina Wahldén, som utkommer med Fripassageraren i september:
1. Beckomberga: ode till min familj, av Sara Stridsberg. För ett fantastiskt poetiskt språk som gör det mörka ämnet möjligt att ta till sig. Om psykisk ohälsa som är så vanligt men som vi så sällan pratar om.
2. Att skriva – en hantverkares memoarer, av Stephen King. För den som gillar att skriva och vill lära sig mer. King bjuder på sig själv och på sitt arbete. Väldigt inspirerande.
3. Breath av Tim Winton. Om man vill läsa på engelska. Egentligen kan man läsa vad som helst av Tim Winton, han är en författare i västra Australien som skriver makalöst om havet. På ett sätt exotiskt för oss, på ett annat sätt väldigt nära. Fantastiska miljöer.
Malin Roca Ahlgren, har bland annat skrivit Coolt med adhd:
”Ingen familj är en ö av Anja Wikström. Bör läsas av alla för att minska på fördomar och öka förståelsen.”
Lina Arvidsson, författaren som i sommar är aktuell med skrivarläger för ungdomar på Katrinebergs folkhögskola:
”Jag tycker att alla ska läsa Göra sig kvitt Eddy Bellegueule av Édouard Louis. Denne unge kille skriver så enkelt och bra om könsrollerna som styr i samhället, om hur klass och uppväxt skapar fängelser åt oss. Den är som en klassiker: lättillgänglig och tidlös. Alla ska som sagt läsa den, men den talar extra mycket till de som känt sig som svarta får i sin familj.”
Jobbar du i bokbranschen? Läs Analysbrevet och prenumerera!