Del 1: När Pippi Långstrump nu fyller 70-år, så ville vi gärna höra vad ett par av våra nutida författare har för relation till Astrid Lindgren och hennes värld. Först ut är Kristian Lundberg, som genom åren fått en något förändrad syn på Pippi.
”Ja, det stämmer. Jag upplevde henne först som en äventyrlig person som bröt mot konventionerna, en varelse som lyckades kombinera styrka med värme, men efterhand så är det en annan del som har stannat kvar hos mig. Inte minst hennes ensamhet, där det på ett sätt kan upplevas som både komiskt och upproriskt att exempelvis komma i strid med Barnavårdsmyndigheterna. Samtidigt är det en kamp som hon för ensam, likaså detta med hennes far och hans vistelse på fjärran ort. Ja, komplexiteten i henne som figur har verkligen djupnat hos mig, inte minst har jag genom åren lärt mig att tycka om henne. Från första början avskydde jag henne annars – vilket jag alltså inte längre gör. ”
Möt författarna som är mästare på Cliffhangers – i Boktugg Spänning!
Varför tror du det är så svårt att återskapa en succé som Pippi-böckerna?
”Jag tror att skrivande människor har försökt att skapa ett koncept, ett recept som skulle generera en pippi-effekt, men som med all god litteratur så rör den sig alltid bortom givna regler och mallar, bortom det som samtidens ögonblickliga tyranneri vill få oss att tro är den goda och rätta litteraturen.
Jag tror att det är svårt att skapa en pippi-effekt eftersom vi lever i en så ängslig tid, inte minst för barnlitteraturen där den konkret skall få ett syfte och en mening, ha en uppgift. Pippi hade också en uppgift, men den var inte detaljstyrd in mot ett moraliskt mönster. Pippi är ett barn som är starkt, självständigt och som också väljer fel, gör fel – jag har svårt att se att en sådan fiktiv person idag skulle få plats i barnlitteraturen på samma sätt som Pippi fick. Det kan också finnas en sådan berättelse som vi inte ser just på grund av att vi är så begränsade i uppfattningen om vad som är den goda litteraturen.”
Om Pippi Långstrump-böckerna hade skrivits idag, hur hade hon porträtterats och i vilken miljö? Hur hade du velat se henne?
”Jag hade velat se henne just som den hon var då – fast i den samtid som vi lever i nu, vilket på ett sätt visar på problemen med Pippi i vår snävare tolkning. Många skulle vilja läsa om en Pippi som jagas av en ADHD-utredande psykolog som vill ge henne KBT-behandling och vegetarisk kost. De vill läsa om hur Pippi bitchar upp hela systemet. Men den boken lär vi aldrig få läsa.”
”Astrid hade ju en förmåga att ta in de svåra livsfrågorna i sina sagor och har i sina böcker låtit generationer barn känna igen sig själva. Är Pippi din favorit bland Astrid Lindgrens böcker eller är det någon annan bok/karaktär som du har starkast känslor för?”
”Det är Bröderna Lejonhjärta, även om det nu var länge sedan jag läste den, men detta med att kämpa för ett människovärde, kunna låta kärleken bli till det större målet, bortom systemen.”
Vad arbetar du själv på just nu??
”Jag skriver på en slags självbiografisk roman som skall utkomma i feb/mars på W&W, på ett sätt rör den sig inom samma tema som Bröderna Lejonhjärta, kärlek och kamp.”
Bild: Jessica Segerberg
Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.