Henrik Tamm tänkte göra bokomslag i New York. Han hamnade i Los Angeles och fick jobba med animerade filmer som Shrek. Han illustrerade Martin Widmarks serie Tyko Flores äventyr, men är nu aktuell med en ny bok i den egna serien om Ninja Timmy.
Henrik Tamm är född i Halmstad men flyttade därifrån i unga år. Han är till största delen uppväxt utomlands i Tanzania, Pakistan och Peru fram till ungefär tolv års ålder. Därefter gick han i skola i Göteborg fram till studenten och sökte därefter till konstskola i Sverige, men kom inte in. Beslutsam som han var gav han inte upp utan sökte vidare i USA där han kom in.
Efter examen jobbade han i Los Angeles med film och animation även om grundtanken hade varit att hamna i New York och göra porträtt och bokomslag. När en kollega ringde upp från Dreamworks och frågade om han var tillgänglig för ett projekt som skulle ta några veckor tyckte Henrik att det lät roligt och tackade ja.
Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.
Projektet låg i startgroparna och handlade om ett grönt träsktroll och en åsna, och det som skulle blivit några veckor slutade i två och ett halvt års arbete med Shrek och totalt nio år med Dreamworks Studios.
Hur startade din bana inom skrivande och författarskap?
– Det jag gjorde på Dreamworks var ju väldigt mycket storyutveckling så det fanns ju på något sätt alltid med när vi jobbade. Själva skrivandet i sig kom jag igång med på riktigt när jag kom hem till Sverige 2010. Min bror var sjuk och jag började skriva på något som jag trodde hans dotter skulle gilla, som då var åtta år. Jag hade känt att jag ville börja skriva mina egna grejer efter att i många år lagt min talang på andras projekt, säger Henrik.
– Så jag började skriva på en saga, som jag inte hade tänkt göra något direkt med, men så nämnde jag det i en annan intervju jag gjorde och då hörde Bonnier av sig och ville läsa. Sen blev det så väl att dem antog boken och ville ge ut den, så då var det bara att sätta igång och göra alla bilderna med!
Boken som Bonniers ville ge ut var den första boken i serien om Ninja Timmy (Ninja Timmy och de stulna skratten), som kom ut 2013. Den följdes av Ninja Timmy och resan till Samsoria (bilden) förra året. Nu kommer tredje delen i serien: Ninja Timmy och den vita apans hemlighet.
Kan du berätta lite om Ninja Timmy-idén?
– Idén fick jag i Kina när jag en kväll var på ett kalas på ett hustak i gamla Peking och såg hur en katt tog sig över hustak och vajrar och allt möjligt för att få tag på gräddtårtan som vi åt. Efter det började jag fundera på den katten och dess liv i den staden och kom på en idé om en kattfigur i Kina, som senare blev mer Japan, och så var Ninja-Timmyidén född. Och det var då denna idé som jag senare utvecklade till en saga för min brorsdotter.
Hur skiljer sig jobbet som konceptdesigner från författarskapet?
– Det skiljer sig rätt mycket. Det är ensammare att sitta och skriva, men fördelen är att man är sin egen chef och att man gör allting. Det är väldigt givande för mig att vara den som kommer fram till grundidén och sen gör allting själv.
Vad jobbar du med för tillfället och hur ser framtiden ut?
– Jag håller på att skriva på en ny historia nu, en för något äldre barn som jag tycker är spännande men som jag inte kommit så långt på än. Sen skriver jag även på en vuxenroman som utspelar sig i LA cirka 50 år fram i tiden. Jag kallar den för en ”pre-apocalyptic noir” och den utspelar sig alltså innan jordens undergång har börjat men man kan ana hur det kan komma att gå. Det är en ganska personlig story, en spökhistoria. En noir spökhistoria.
– Sedan har jag en utställning som jag ska göra i Stockholm under juni-juli om Slussen där jag ställer ut mina målningar av hur jag ser på Slussen och Slussen som en plats för storys. Jag har försökt att skapa egna fiktiva möten i mina bilder.
Fotnot: Utställningen finns att besöka under juni-juli på Clarion hotell i Skanstull, Stockholm.
Text: Patrik Daun
Foto: Stefan Tell
Nyfiken på nya boksläpp? Kolla in aktuella nya böcker!